Zdvojený výměník rekuperátoru

Reklama
Zdvojený výměník rekuperátoru

Zdravím.
Na úvod musím podotknout, že vím o spoustě zde vedených diskusích na téma výroby rekuperačního výměníku, ale diskuse jsou již tak rozvleklé, že se v nich není možné vyznat. Proto nový dotaz.

Zvažuji stavby výměníku proto, že samostatný výměník jsem nesehnal a 30tis za větrací jednotku se mi dávat nechce.
V úvahu připadá křížový výměník, který půjde vyrobit celkem snadno z PP komůrkových desek. Odhadem by výměník 25m2 vyšel z 4mm tlustých desek na cca 2000,-Kč + práce (ideální na dlouhé zimní večery :-). Nižší účinnost hy se kompenzovala nízkými pořizovacími a provozními náklady.
Někde jsem však zahlédl (tuším že někde v místních diskusích) jednotku se dvěma výměníky za sebou (v sérii). Nějak si neumím představit, jestli je to výhodné, či nikoliv.

Napadá mě toto:
Klady:
Většina vlhkosti kondenzuje na prvním výměníku (vzhledem ke vstupu odpadního vzduchu), kde již není teplota vzduchu pod nulou => nedochází k namrzání a v druhém výměníku dochází k předehřevu vstupního vzduchu do značné míry vzduchem vysušeným. Tedy mohlo by to suplovat předehřev v mrazech.
Předpokládám lepší využití odpadního tepla.

Větší plocha výměníku při rozumných prostorových nárocích

Zápory:
Netuším, jak to ovlivní celkovou účinnost
Zřejmě dojde ke zvětšení tlakové ztráty
Vyšší pořizovací náklady

Nejvíc mě na tom láká možnost předehřevu vstupního vzduchu vzduchem vysušeným, tudíž by nedocházelo k tak velkému namrzání v zimě. Možná by onen druhý výměník mohl mít širší kanály, aby vzduch jen dohříval na cca 2+°C, ale nepůsobil ony tlakové ztráty v takové míře. Chtělo by to nějakou simulaci průběhu teplot a účinnosti, ale na to si nějak netroufám.

Nesetkal jste se někdo s tímto řešením, případně sdělte názor.
Díky

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

10 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.