Zdvojený výměník rekuperátoruZdravím.
Na úvod musím podotknout, že vím o spoustě zde vedených diskusích na téma výroby rekuperačního výměníku, ale diskuse jsou již tak rozvleklé, že se v nich není možné vyznat. Proto nový dotaz.
Zvažuji stavby výměníku proto, že samostatný výměník jsem nesehnal a 30tis za větrací jednotku se mi dávat nechce.
V úvahu připadá křížový výměník, který půjde vyrobit celkem snadno z PP komůrkových desek. Odhadem by výměník 25m2 vyšel z 4mm tlustých desek na cca 2000,-Kč + práce (ideální na dlouhé zimní večery :-). Nižší účinnost hy se kompenzovala nízkými pořizovacími a provozními náklady.
Někde jsem však zahlédl (tuším že někde v místních diskusích) jednotku se dvěma výměníky za sebou (v sérii). Nějak si neumím představit, jestli je to výhodné, či nikoliv.
Napadá mě toto:
Klady:
Většina vlhkosti kondenzuje na prvním výměníku (vzhledem ke vstupu odpadního vzduchu), kde již není teplota vzduchu pod nulou => nedochází k namrzání a v druhém výměníku dochází k předehřevu vstupního vzduchu do značné míry vzduchem vysušeným. Tedy mohlo by to suplovat předehřev v mrazech.
Předpokládám lepší využití odpadního tepla.
Větší plocha výměníku při rozumných prostorových nárocích
Zápory:
Netuším, jak to ovlivní celkovou účinnost
Zřejmě dojde ke zvětšení tlakové ztráty
Vyšší pořizovací náklady
Nejvíc mě na tom láká možnost předehřevu vstupního vzduchu vzduchem vysušeným, tudíž by nedocházelo k tak velkému namrzání v zimě. Možná by onen druhý výměník mohl mít širší kanály, aby vzduch jen dohříval na cca 2+°C, ale nepůsobil ony tlakové ztráty v takové míře. Chtělo by to nějakou simulaci průběhu teplot a účinnosti, ale na to si nějak netroufám.
Nesetkal jste se někdo s tímto řešením, případně sdělte názor.
Díky