elektrický kotel

Reklama
elektrický kotel

Dobrý den,

rád bych Vás zeptal, jaký druh nebo typ výkonného elektrického kotle by jste mi doporučili pro případ, když jsem se ve své domácnosti rozhodnul staré plynové karma-kamna odstranit a na místo nich nainstalovat kotel elektrický (nikoli přímotop), jež by byl dostatečně výkonný pro 3 radiátory a ohřev vody pro koupelnu a kuchyň...?! Byt, který momentálně prochází kompletní rekonstrukcí, včetně nových elektrických a vodovodních rozvodů, má pouze 2 místnosti (ložnice+pracovna) plus koupelna a kuchyně. Včetně kuchyně budou v obou místnostech instalovány klasické radiátory, každá z nich má rozměry zhruba 5m x 3m x 3m na výšku (cca 50 m3 jedna místnost), to znamená, že včetně pár metrů v koupelně se jedná zhruba o 150-170 m3 prostoru, který je potřeba vhodným kotlem jaksi vytápět. Pro tyto a pozdější účely byl standardní 25 Amp elektroměr z důvodů provozního a výkonnostního zaměněn za jednotku 3 x 25 Amp , jež by v případě elektrického kotle o výkonu třeba 9-12 kW (doporučení Pražské energetiky, jež stálo finanční přídavek 7500,-Kč) měl být dostačující z hlediska příkonu. Dle některých výrobců (např.: kotle Rejnok 15K, 15kW, nebo kondenzační kotel Protherm Lev 30 Kkz, max. výkon 26,8 kW, či jiné druhy...) či prodejců elektrických kotlů, obvykle se lišících zejména cenou (když opomenu výkonnost) jsou vhodné téměř všechny vyráběné kotle. To znamená, že z hlediska skutečně potřebného výkonu a typu daného kotle pro výše uvedené prostory a užitečnosti v domácnosti mi není po mnoha dotazech vůbec jasné, jaký druh kotle by jsem si měl pořídit: nevím, jaká značka by to měla být; jaký druh kotle je potřeba, abych měl ve třech místnostech běžnou pokojovou teplotu; abych se mohl v koupelně, když manželka v kuchyni myje nádobí, v pohodě vysprchovat; jestli to má být kotel s přídavnou nádrží (třeba 90-150 L) a nebo takový, jež nic zásobovat nepotřebuje; atd...
Pokud mi můžete nějak poradit, jelikož se na „topení a vytápění“ specializujete, byl bych Vám nesmírně vděčný. Samozřejmě, že cenová relace hraje taktéž důležitou roli. Děkuji.

s pozdravem a přáním hezkého dne

MgA. Richard Zachar

e-mail: retrospective at email.cz

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.