Vrt - nízképH - rozvody v mědi

SS Sláva Studený @slava.studeny před 16 roky19.10.2008 14:52:00
Vrt - nízképH - rozvody v mědi

Nechal jsem si udělat vrt u rodinného domu a po rozboru vody v něm, který ukázal na to že voda v něm je pitná, napojil na stávající rozvod v domě, který je proveden již cca 15 roků v mědi a spoje byli pájeny mosazí (tenkrát ještě nebyli tvarovky a o jejich pájení cínem s příměsí stříbra se toho v našich končinách moc nevědělo, měď ze které je rozvod realizován je chladařská a průměry jsou taky jiné než dnes běžně k dostání).
Asi po dvou měsících jsme zjistili ve vaně po použití mýdla vysrážený modrý nádech vody. Po tomto zjištění jsem okamžitě přepnul opět na městskou vodu a začal hledat příčinu. Po opětovném prostudování rozboru vody jsem zjistil že voda má nízké pH 6 a že může taková voda o tak malém pH působit agresivně na rozvod v mědi.
Jelikož jsem do toho investoval nemálo finančních prostředků chtěl bych tuto vodu používat ale mám obavu o měděné rozvody a jejich životnost. Nepomohlo by přidání nádoby naplněné vápencovou drtí kterou jak jsem zjistil přidávají vodáci do vápencových filtrů pro zvýšení pH a kterou by voda následně protékala?
Pro upřesnění ještě dodám že příprava TUV se děje průtokem ve třech rovněž měděných trubkových výměnících zapojených paraelně v třech akumulačních mádržích (nemám bojler) a tam je asi tuším největší agresivita této vody.
Ještě udávám hodnoty rozboru:
pH - 6,0 (norma 6,5 - 9,5)
Zákal - 1,0 ZF (norma max. 5,0)
Konduktivita - 32 mS/m (norma max. 125)
KNK 4,5 - 0,6 mmol-l
CHSK Mn - 0,6 mg/l (norma max. 3,0)
Železo - 0,05 mg/l (norma max. 0,2)
Mangan - 0,02 mg/l (norma max. 0,05)
Amonné ionty - 0,05 mg/l (norma max. 0,5)
Dusitany - 0,01 mg/l (norma max. 0,5)
Dusičnany - 35 mg/l Norma max. 50)
Tvrdost - 1,2 mmol/l
Za Vaše názory, podněty, řešení, zkušenosti nebo odkazy předem děkuji.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

7 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.