Chystám se na barvení fasády akrylátovými barvami po venkovním zateplení RD. Chci použít akrylátové bary, ale dozvěděl jsem se že nejdou omývat a nejsou moc prodyšné v porovnání se silikonovými a silikátovými barvami . Máte s němi nějaké zkušenosti?
Děkuji,to jsem chtěl slyšel.Jak se říká jen houšt a větší kapky.Co se podcenuje je teplota podkladu,konkrétně by…
před 16 roky
Máte asi na mysli barevnou stálost. Ta závisí především na použitých pigmentech a jejich koncentraci. Obecně jsou…
před 16 roky
Děkuji za první vlaštovku .To jsem si už více méně přečetl.Jednalo se mě o praktické zkušenosti vlastníků domů , s…
před 16 roky
5 odpovědí
Zobrazit všechny reakceDěkuji,to jsem chtěl slyšel.Jak se říká jen houšt a větší kapky.Co se podcenuje je teplota podkladu,konkrétně by neměla být pod 5°C,ale doporučuje se spíše aspon 10°C.Což při počasí jako je dnes je problém a i když je teplota vzduchu přes 10°C tak není vyhráno pokud netrvá aspon týden.Také vlhkost hraje svoji roli a pokud je přes 50%,tak je to problém.Toto období kvůli nejistému počasí nebude vhodné pro malbu fasády,proto uvažuji na její přesun na jaro příštího roku.
Děkuji za první vlaštovku .To jsem si už více méně přečetl.Jednalo se mě o praktické zkušenosti vlastníků domů , s různými typy barev.Je to novostavba a akrylátové barvy už mám koupené.Hlavně mám obavy co se týká barevné odolnosti, abych nemusel každých pět let malovat.Odborníci mají přehled, ale prosazuji svou značku nebo se zdráhají vyzvednout jednoho výrobce barvy před druhou .
ZM Jarda z Moravy @jarda.z.moravyMáte asi na mysli barevnou stálost. Ta závisí především na použitých pigmentech a jejich koncentraci.
Obecně jsou stálejší anorganické pigmenty. Nejnáze jako laik poznáte tyto odstíny podle toho, že se mohou použít i do silikonových a silikátových hmot (kde nelze organické pigmenty použít). Jsou to většinou světlejší pastelové (tradiční) barvy. Ne jasné a intenzivní.
Vliv má také vyzrání a příprava podkladu a také podmínky aplikace (teplota vzduchu a podkladu). Problém může být i nedostatečné vyzrání nanešené hmoty do doby deště, ale i pro případ (ranní) kondenzace vody na povrchu.
Pro stejnoměrnost barvy na ploše je také nutno dodržovat zásadu zpracování jedné šarže, stejné ředění a stejné aplikační podmínky. Vliv na vzhled má i různá struktura omítek (např. na nerovné ploše).
Ono si někdy stačí přečíst starší diskuse nebo i popis barev od výrobce :-)
Akrylátové barvy opravdu nejsou moc prodyšné, ale pokud nemáte starý vlhký barák izolovaný vatou, nemusí vás to moc trápit. Omyvatelné jsou určitě. kvalitní silikonové barvy jsou obecně lepší (prodyšnější, vodoodpudivější), ale taky dražší. Silikátové barvy a omítky jsou pro ty, co mají starý vlhký barák izolovaný vatou :-)
Zdravím všechny ,
nechce se mě ani věřit,že ani po týdnu nebyl přidán ani jeden příspěvek.Přece každý kdo dokončil stavbu to musel nějak řešit.Děkuji za případné komentáře.
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.