Vyhledávání
Naše další weby
Naše další weby
Přidám jen pár dalších obrázků k věčnému evergreenu - loni na podzim vyměněná plastová okna se nám začala pěkně rosit... Panelák je kompletně zateplený, venkovní noční teploty cca -1 až +5, v bytě trvale kolem 21°C a ráno potopa na všech oknech. Musím říc na rovinu, že zatím nebylo díky masivnímu zateplení a vnitřní teplotě potřeba zapínat topení (což je asi příčina), ale přece tu nebudeme mít jak v sauně. Pozná někdo, co je to za rámeček? A máme to zkusit reklamovat? (teď v listopadu se okna rosí každý den, fotky jsou z konce října, v noci bylo +4, přes den cca +10).
Dík.
mohu uvect jen to,ze odmrazeny byly cca 10cm od okna pri nejvetsich mrazech.jak je to s AL parapety a jejich…
před 15 roky
Objednal sem okna od firmy ALU.PLAST s.r.o. a musím říct, menší firma, ale o to víc to mají pod kontrolou. Jsem…
před 15 roky
Objednal sem okna od firmy ALU.PLAST s.r.o. a musím říct, menší firma, ale o to víc to mají pod kontrolou. Jsem…
před 15 roky
45 odpovědí
Zobrazit všechny reakceObjednal sem okna od firmy ALU.PLAST s.r.o. a musím říct, menší firma, ale o to víc to mají pod kontrolou. Jsem spokojen s okny, montáží a mám-li se vyjádřit k rosení, mám okna s Ug 1,0. nerezový rámeček a nemám nejmenší problém. Kontakt na ně na http://www.dvere-okna-plast.cz a informace mimojiné i o rosení skel na http://www.forum.dvere-okna-plast.cz/vie…
Objednal sem okna od firmy ALU.PLAST s.r.o. a musím říct, menší firma, ale o to víc to mají pod kontrolou. Jsem spokojen s okny, montáží a mám-li se vyjádřit k rosení, mám okna s Ug 1,0. nerezový rámeček a nemám nejmenší problém. Kontakt na ně na http://www.dvere-okna-plast.cz a informace mimojiné i o rosení skel na http://www.forum.dvere-okna-plast.cz/vie…
Uvedeným problémem se zabývám a další kritickou oblastí pro vlhnutí je přechod vnitřního parapetu a okenního rámu. Vnitřní parapet je doražen pod rámem k podkladnímu profilu a k tomu je z venkovní strany přiražen venovní parapetní plech. Dalším kritickým místem oken se tak stává roh mezi vnitřním parapetem a rámem okna vedle v této diskuzi probíraného rosení vlivem distančních ráměčků. V odpovědích bylo uvedeno několik příčin. Obecně lze také konstatovat, že výplň otvoru, tedy okno, je příliš zapuštěno do obvodového pláště a je u okna omezeno ohřívání teplým proudícím vzduchem od topných těles. V diskuzi se nikdo nezabýval velikostí otopných těles pod okny, a zda je umožněno proudění teplého vzduchu od radiátoru na povrch okna,snad jen zmínka o zpuštěných žaluziích, aby jej ohřál a odpařil vysráženou vlhkost. Po zateplení uživatelé bytů pouští radiátory pouze v jedné místnosti a vytápění bytu zajišťují otevřenými dveřmi mezi místnostmi. Pokud by se využívala termoregulace a nedocházelo k přerušování dodávek tepla v noci (přežitek z doby, kdy se termoregulace nepoužívala), kdy venkovní teploty klesají k extrémům, zajistily by termoregulační ventily ohřátí topných těles a proudění vzduchu kolem promrzajících oken a parapetů, čímž by se zvýšila jejich povrchová teplota a omezila by se kondenzace. Protože jsem se účastnil revitalizací již většího počtu bytových domů (proinvestováno bylo již více jak 250 mil.Kč), z vad se kterými se setkám mi vyplývá, že revitalizace domů bude pokračovat ve výměně otopných těles v bytech tak, že se jejich výkon bude muset změnšit a jejich plocha roztáhnout pod celé výplně otvorů. Tzn. např.krátký článkový litinový radiátor z doby, kdy dům nebyl zateplen a okna byla klasická zdvojená, nahradit deskovými radiátory např. s jednou deskou, ale s rozměrem vykrývající celou délku pod oknem. Je třena docílit proudění teplého vzduchu pod celým oknem a je třeba docílit ohřátí, tedy zvýšení povrchové teploty vnitřního parapetu na styku s okenním rámem a teplotu povrchu rámů a křídla.
Další věcí, kterou jsem v této diskuzi hledal, jsou skušenosti s tepelněizolačními venkovními parapety, protože tepelná izolace pod venkovním parapetem neřeší nedostatečnou izolaci podkladních profilů, ke kterým se přiráží i vnitřní parapety. Použjí-li se vnitřní dřevěnné parapety, obyčejně se vlivem vysrážené vlhkosti rozlepí a rozpadnou, použijí-li se plastové komůrkové parapety, ty se nerozpadnou, ale zdeformují se.
Ptám se zda má někdo zkušenosti s tepelněizolačními venkonvními parapety a s jejich připojením k plastovým oknům.
Děkuji
IV Ing.Vladimír Vaculík @ing.vladimir.vaculikU mne se venkovní plech nedotýká podkladního profilu ale je tam vzduchová mezera. Zapadá do takové předsunuté drážky. Ostatně mohu posloužit obrázkem jak jsem ostění právě s podezřením na promrzání řešil. Je potřeba vzít v úvahu, že řešení je poplatné zkušenostem nebo možnostem v roce 1998. Jsem spokojen.
Dobrý den,
mrkněte se na diskuzi https://forum.tzb-info.cz/107963-plastov… zde jsme řešili obdobný problém. O víkendu jsem se byl podívat na místě, okna jsou opravdu špatná a budeme podnikat další kroky. Váš rámeček je nerezový, který má lepší vlastnosti než Al. Požadujte po výrobci posouzení nejnižší vnitřní povrchové teploty konstrukce. Neposkytne - li protokol, lze povrchové teploty vypočítat, resp. zjistit na základě měření vlhkosti a teploty v interiéru, exteriéru a na povrchu oken.
JK Jan Koloděj @jan.kolodej026Pane Koloději,
díval jsem se na ty fotografie a domnívám se, že selhalo to základní zadání zakázky. Paneláky, které se revitalizují, tj. vyměňují se jim okna a provádí se venkovní zateplení domu, se řeší tak, že se věnkovní ostění oken zatepluje. Musíme si uvědomit, že okno má stavební hloubku cca 70 až 80 mm (pokud nejde o zvětšenou stavební hloubku rámu tj. 105 m Rehau, Kömmerling, 130 mm Finstral). Stěna má tloušťku více jak 400mm. Kolem rámu okna tak nastávají plochy, které jsou vystaveny vynkovnímu prostředí, tedy jde o ostění. Venkovní ostění má na rozdíl od běžné tloušťky stěny mnohem kratší vzdálenost od vnitřního povrchu jak vnitřního ostění, tak i vnitřní části stěny. Pokud okno osadíme blíže vnitřnímu povrchu, zabrání srážení povrchové vlhkosti na jeho povrchu, ale bez masivního zateplení venkovního ostění se vnitřní okolí okna vystavuje srážení vlhkosti a tvorbě plísně. Umístníme-li okno blíže k venkonímu povrchu, zpravidla jej odsoudíme k orosování a tvorbě plísní na vnitřní straně ostění. Protože je blízko tomu venkovnímu a špatně do vnitřního otvoru okna proudí teplý vzduch z místnosti.
Takže při zadávání oken bych si měl především uvědomit, zda budu dům někdy zateplovat, či nikoliv. A od odpovědi na tuto otázku se odvíjí to další.
Já ve své diskuzi řeším problém dolního okraje okna, protože s ostěním a nadpražím již problém nemám. Je utěsněno páskami z vnitřní strany a z venkovní strany je styk zateplovacího polystyrenu a rámu vyplněn komprimační páskou,která nepropouští venkovní vodu, ale je schopna kondenzát páry odvětrat. Problém mám pouze se stykem vnitřního parapetu a rámu okna.
Na vašich obrázcích jsou však problematické i rohy, z čehož vyplývá, že nebylo provedeno ani utěsnění ostění před prosakováním atmosferické vlhkosti a ochráněno před srážením páry z vnitřního prostředí. Dále dle obrázku bych si dovolil upozornit na to, že se mi vnitřní parapet jeví poměrně hluboký, která vysazuje okna hodně do vnějšího prostředí. Problém je pak s velkou plochou studeného vnitřního povrchu nad parapetem, kde se nedostává cirkulující vnitřní telý vzduch. K obrázku na venkovní parapet. Je lze doufakt, že dojde k dodatečnému zateplení, nebo alespoň překrytí venkovního ostění, aby voda tekoucí po vnějším ostění odkapávala na parapet a nikoliv do prostoru mezi ostěním a parapetem.
Co Vám doporučit. Pokud nebudete zateplovat dům, tak stávající okna s tenkým rámem (70-80 mm), nahradit rámem s velkou stavební hloubkou. Tím rám zůstane ve venkovním prostředí a bude krýt nezateplené venkovní ostění a současně vnitřní plocha skel a rámů a křídel se přiblíží vnitřnímu teplejšímu prostředí. Vnitřní parapet nebude tak dlouhý a teplý vzduch od radiátorů bude mít k povrchům oken blíže.
Hodně psaní, 3 obrázky a celkem málo informací o vašem problému. Většinou pánové hodnotí vysokou vlhkost v místnosti-to je pouze jedna pravda a co ty další ?
Pro komplexnější posouzení chybí vaše odpověď na tyto otázky :
- Kde jsou ta orosená okna umístěna :kuchyně, ložnice ...
- pokud jsou orosená okna v ložnici / kolik osob tam spí
- jaký je profil oken
- počet komor /rámu a křídla okna/
- jaká jsou skla v oknech
- jaká byla technogie montáže: zda podle ČSN 73 0540, nebo
typicky česká /kotva, pěna, zedník/
- firma, která okna dodávala a montovala, předložila nějaké
reference o svých dodávkách
- podle foto jde o dosti jednoduchá okna, soudím podle tvaru
zasklívací lišty, rovněž vodící prvek žaluzií a jeho upevnění
v křídle okna rámu je v havarijním stavu
- podle pohledu na 3 foto se jeví umístění rámečku málo
zapuštěné do okenního křídla
- také neuvádíte, zda se u Vás větrá a jak často
To jsou asi základní otázky a odpovědi na ně, případně doplněné o další dle vašich odpovědí, mohou dát komplexnější pohled na váš problém a z něho pak odvozovat možná řešení.
VB Vladimír Buk @vladimir.buk905Dobrý den, díky za reakci, pokusím se odpovedět
Q: Kde jsou ta orosená okna umístěna :kuchyně, ložnice ...
A: bohužel se rosí okna v celém bytě, i v místnostech kde se nespí
Q: pokud jsou orosená okna v ložnici / kolik osob tam spí
A: v ložnici 2 dospělí, v pokojíčku jedno dítě
Q: jaký je profil oken, počet komor /rámu a křídla okna/
A: pětikomorová Roplasto, 72mm
http://www.karde.cz/produkty-a-sluzby/5-…
Q: jaká jsou skla v oknech
A: 4-16-4 planibel top N+, argon, planibel top N+
Q: jaká byla technogie montáže: zda podle ČSN 73 0540, nebo
typicky česká /kotva, pěna, zedník/
A: protože autorský a stvební dozor se doslova předháněli, kdo ho má většího, tak donutili firmu použít kompletní řadu Illbruck, včetně značkové montážní pěny a tmelů a parotěsné butylenové (nebo jak se to jmenuje) pásky,
Q: firma, která okna dodávala a montovala, předložila nějaké
reference o svých dodávkách
A: ano, montovala firma, která montuje při regeneracích v celé ČR
Q: podle foto jde o dosti jednoduchá okna, soudím podle tvaru zasklívací lišty, rovněž vodící prvek žaluzií a jeho upevnění
v křídle okna rámu je v havarijním stavu
A: obávám se, že máte pravdu, i nám profil přijde takový spíš někam do provozu nebo do fabriky
Q: podle pohledu na 3 foto se jeví umístění rámečku málo
zapuštěné do okenního křídla
A: souhlas, ovšem dozor byl spokojený :-(
Q: také neuvádíte, zda se u Vás větrá a jak často
A: řekl bych že větráme poctivě, zatím žádné problémy s plísní, kondenzace je na oknech vždy ráno
Jinak, co se týče skeptiků, kteři by chtěli bydlet v paneláku, kde se nemusí topit: byt je malý, pokoje mají 12+12+15 m2, kuchyň s bídou 8 m2, obývák i ložnice obráceny přesně na jih, kuchyň a druhý pokoj na sever. Zateplení je 10 cm, mezi okny dokonce 20 cm (aby se srovnala fasáda). Z mého pohledy se byt zatím bohatě vytopí tepelnými ztrátami spotřebičů (lednice, každý den myčka, o víkendu trouba, celý večer televize, celé odpoledne počítač, stoupačky). Teď aktuálně je venku -1°C a tady v pokoji 21,5°C, vlhkost 53%
možná se v budoucnu objeví zasklívací lišty, případně se začnou dělat 3 a vícekomorové zasklívací lišty uvidíme, každopádně je to problém obzvláště u paneláků, kde se topí jen stoupačkami.
Nárazově pořád větrat musí být pěkná otrava... Spíš bych to řešil vzduchotechnikou, i přesto, že je to velký zásah do bytu. Časem se vám tam možná někde objeví plísně (pokud nebudete poctivě větrat) a neštěstí je hotové.
Takže tam máte nerozové rámečky,hliník to není, je to patrné z 3 fotografie.Jinak nerez,hliník,plast,SWS,TGI,superspacer - výsledek je stejný.Tepelný odpor rámečku je prakticky zanedbatelný,hlavně v naší republice nezměřitelný,jelikož se jedná o velmi malé hodnoty.Je to pouze a jenom reklamní tah,nic víc.Reklamovat to samozřejmě zkuste,ale neuspějete,jelikož příčina je vysoká vzdušná vlhkost,malá mikroklima.
P.S. : Píšete,že v noci je venkovní teplota -1 až 5 stupnů, topení není zapnuto a v místnosti máte trvale 21 stupňů.Takovoý panelák , který nevyžaduje topení, bych cgtěl taky!Pokud chcete radu,nesmíte v otázce lhát.
FN Franta Novák @franta.novak575Třeba hodně vařej a pečou... :)
Dobrý den,
přičíny jsou dvě. Pvní vznila následně po výměmě oken. Nová okna zapříčinila minimální výměnu vzduchu, což má za následek výšší vlhkost v bytě. třeba i 70%. a při teplotě 21°C a vlhkosti 70% je rosný bod už při teplotě 15,5°C. A tato teplota na oknech určitě bude. Druhá příčina jsou vnitřní žaluzie. ty brání proudění vzduchu kolem oken. konkrétně kolem skel.
řešení je nározové větrání a snížení vlhkosti v domě.
PCH
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.