Viessmann Vitodens 200 cykluje po 5minDobrý den,
máme v novém RD kondenzační kotel Viessmann Vitodens 200 s ekvitermní regulací (6,5-26kw, žádné vnitřní čidlo) a po 11 měsících provozu (kotel nějak topí, nestaral jsem se o to) jsem s hrůzou zjitil, že kotel má více než 27.000 startů, což vychází na start každých 5 minut.
Začal jsem se o to zajímat, přečetl diskuse na tomto serveru, ale stejně tomu nerozumím. Jsem VŠ technik, ale oboru elektro a hydrostatice nerozumím.
Mohl by mi prosím někdo vysvětlit proč k tomu dochází a jak to odstranit?
RD je cihlový, zateplený, má vypočtené ztráty (při -12) 8,5kw. Podle mne se RD vyhřeje a radiátory se téměř uzavřou. Tím pádem neprotéká okruhem téměř žádná voda. Vysledoval jsem, že kotel zapne, než stačí snížit výkon (což mu po startu trvá cca 10s) vyletí teplota kotle z 33 na 54 a kotel obratem vypne.
Poté trvá cca 4 minuty, než kotel opět vychladne na 33 a cyklus se opakuje.¨
Kyž jsem zkusil jeden z radiátorů (fan-coil) nastavit na max. průtok, kotel stihne po startu snížit výkon a topí déle, ale stejně jen pár minut. Poté stejně rychle vychladne a opět sepne.
Jediné co mne napadá je vložit do okruhu nějakou akumulační nádrž (což mi přijde dost debilní), nebo na kotli nastavit aby nemohl zapnout dříve, než např 1/2hod po předchozím startu.
Takovou funkci jsem však na kotli nenašel.
Setkal už se s tímto problémem někdo a našel řešení?
Děkuji
Tomáš