jak vybírat kotel na pelety

Reklama
jak vybírat kotel na pelety

Desatero jak si vybrat správně svůj nový kotel na pelety.
1.Když kotel na pelety, tak kotel s hořákem umístěným vně kotle. Hořáky na pelety se neustále vyvíjí a takto máme snadno možnost si zakoupit hořák s větší účinností a universálností.
2. Největší dilema je universálnost hořáku. Hořáky na bílé pelety jsou zpravidla zcela prosté , ale například pelety s příměsí kůry, již tam nehoří a hořák za krátkou chvíli zpravidla zacpou. To zamrzí ve chvíli , kdy cena pelet bílých začne neúměrně stoupat , tak jako se již stalo v roce 2006. (cena ze 1kg vystoupala na nesmyslných 6,2Kč).Pelet s příměsí kůry, kůrové pelety, rostlinné pelety byly stále na stejné ceně. Čeští výrobci pelet jsou proexportně orientováni na rakouský a německý trh. Ten je obrovský a snadno se stane , že českou kotlinu z bílých pelet snadno vykoupí. Z každého katru totiž získáme piliny s příměsí kůry a bílé pelety mají pouze omezené zdroje. Takže nám nezbývá, než tyto pelety nakupovat v létě!!! To nemusí být zrovna pohodlné. Navíc bílé pelety jsou s cenou 4,5 Kč/kg energeticky na tom stejně jako zemní plyn.
3. Dobrý hořák umí spalovat pelety s příměsí kůry a nejen ty , ale i rostlinné pelety, které patří k těm nejlevnějším.
4. Pokud se rozhodneme pro universální hořák , tak nikdy ne pro hořák s tzv. útlumovým režimem. Co je útlumový režim? Útlumový režim kotle nebo hořáku je moment , kdy náš dům je již natopený a nežádá si další teplo, hořák pak je v režimu, kdy pouze udržuje malý ohýnek. Takto pracuje spousty plynových zařízení, ale pro spalování biomasy je tento režim nevhodný z prostého důvodu. Hořák pak jenom dýmí spaluje zbytečně naše drahé pelety a produkuje několikanásobně více CO (jedovatý plyn). Výrobci takto často obcházejí zapalovací zařízení. Je to šetření na nepravém místě!!!
5. Nikdy nekupujeme neastestované zařízení Státní zkušebnou. Kotel si zpravidla kupujeme na delší dobu a bez zkušebny nevíme , kdy nám náš nový kotel nějaký úřad vyřadí z provozu.
6. Pokud má náš nový hořák atest Státní zkušebny , tak jsou v něm zaneseny důležité údaje. Hlavním údaj je emise Co a účinnost celého systému. Hodnota CO ukazuje ekologickou vyspělost zařízení. Například.: Běžný kotel na uhlí má emise 5000 – 10000 mg/m3. Slušný hořák snadno dosahuje emise CO kolem 500 mg/m3 a dobrý hořák je zpravidla hluboko pod touto hodnotou kolem 100 mg/m3. Účinnost moderního kotle na pelety musí být více jak 92%. Jinak je zařízení nekvalitně navrženo!!!
7. Velmi důležitá je rychlost zapálení. Každý kotel na pevná paliva se muší zapálit. Toto je doba , kdy vzniká nejvíce jedovatých plynů (známe každý podzimní scenerie v našich vesnicí)
náš nový hořák by měl najet plný výkon v řádu minus. Běžně se na trhu objevují zařízení které zapalují v řádu desítek minut a to je špatně. Takovýmto kotlem budete nepříjemně zamořovat své sousedy a patrně se nevyhnete stížnostem.
8. Velmi důležitým bodem je spolehlivost a životnost hořáku a vlastního kotle. Je potřeba sledovat reference a pokud možno se setkat z některým z majitelů našeho budoucího zařízení.
9. Rychlost servisu. Je velmi nepříjemné pokud v mrazivém období k nám servis jede celý týden. Slušná firma kotel uvede do provozu maximálně za 24 hod. Nejlépe je si ověřit některou z referencí. Také hraje velkou roli rozvinutost servisní sítě.
10. Kvalita a estetičnost nového zařízení. Přesnost opláštění, kvalita svárů a celkové zpracování kotle s hořákem a dizajn. Tato preciznost se většinou promítá i do spolehlivosti a životnosti zařízení.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.