Vytápěná nebo nevytápěná předsíň v NED/PD ?K PD/NED budu se severní strany dělat přístřek (cca o 1m šiřší než RD na každou stranu) stání pro auta. Střechu přístřešku - pultovka 15stupňů - chci ukončit 5cm od stěny RD. Dle mě nemá smysl se pokoušet o vodotěsné spojení - oplechování. Jen by to bylo černé od plísně. Navíc cca 1,2m nad tím už bude přesah střechy RD. Pod přístřeškem bude předsíň. Z kterého se bude vstupovat do samotného RD (viz vchod na obrázku).
Pro předsíň nechci dělat základy, ale na zvibravanou odrenážovanou vrstvu kameniva (strusky) dám XPS, síto a vyliju desku betonu. Samotný RD má vnější zateplení 25cm ESP na 15cm betonmonolitu. Základy jsou zatepleny 20cm podlahového EPS do 1m hloubky, na tom nopka, pak kamenivo s drenáží. V RD mám připravené rozvody na VZT, do předsíně je zavedeny nemám.
Přijde mi jako nejlepší udělat předsín jako nevytápěnou dřevostavbu z OSB, nalepit zvenku 25cm EPS, zevnitř parotěsná folie. 25cm EPS na RD v místě předsíně odstranit. Mezi RD a předsíní interiérové dveře. V předsíni neklesne díky absenci izolace od RD teplota pod 15C, pokud by byl problém s vlhkostí, tak tam dát nějakou lokální rekuperaci.
Navrhujete pro předsíň jiné řešení? Např.:
a) když není vytápěná. tak neodstraňovat EPS na RD v místě předsíně (nebo jenom z 25cm to snížit na 10cm), místo interiérových dvěří dát nějaké izolační?
b) udělat vnitřní zateplení
apod. ?
Děkuji za názory