Dobrý den, delší dobu řeším budouci problém. V blízké budouctnosti :-) musím rozhodnout ve věci rekonstrukce, nebo demolice domu a stavba nového.
Dům je cca 10x10m dvoupodlažní, dvě stěny jsou z vepříků, u obvodových zdí je vidět vzlínající vlhkost (sežralo to část kovových futer).. Odhadem to vidím na vykopání podlah (beton)
podříznutí zdí, nahrazení vepříků, nová hydroizolace, podlaha.... a když to sečtu tak se to nevyplatí opravovat.. =>zbourat, odvoz sutě na skládku si nedovedu představit...
Máte někdo podobnou zkušenost? Nebo to mám prodat a postavit na zelené louce? K tomu místu máme vztah, jen ta nerozhodnost co s tím udělat..
Dobrý den, sháním starší parkety, pokud je v tomto domě máte a budete demolovat, mohl bych Vám s tím trochu pomoci.…
před 15 roky
Dobrý den.Pane Homola plně s Vámi souhlasím. Ještě bych si dovolil přidat,že když navíc člověka ta práce baví,tak to…
před 15 roky
Ja som opravoval a stale opravujem dom z nepalenej tehly. Je to uplne na prd. JEDNOZNACNE zburat, alebo stavat…
před 15 roky
74 odpovědí
Zobrazit všechny reakceDobrý den,
sháním starší parkety, pokud je v tomto domě máte a budete demolovat, mohl bych Vám s tím trochu pomoci. Kde zhruba se tento dům nachází - kraj, okres ?
Předem děkuji za odpověď.
S pozdravem Karel V.
Ja som opravoval a stale opravujem dom z nepalenej tehly. Je to uplne na prd.
JEDNOZNACNE zburat, alebo stavat nove.
Nove je nove!
Verim tomu, ze kazdy, kto raz robil rekonstrukciu bude so mnou suhlasit..
ceny PD staveny svepomocne.
muj dvougeneracni 1,5mio.
bracha 1+4 cca 1 mio
fany fany co stavel svuj 1+3 vysel na 0,8mio.
vsechno to jsou zdene a prizemni stavby.
pan Jaskva to popsal presne.nema cenu to tu rozepisovat znova.
pan Homola taktez.
rozhodnuti zbyde stejne jen a jen na vas.
Zkusím taky poradit nebo vyslovit názor, protože v mnohém to připomíná můj problém z 97/98. To jest postavit na staré chalupě se sadem, šopou a stodolu nový dům. K tomuto místu jsem s manželkou měli silný citový vztah a stará chalupa z vepřovice předělat nešla. S nikým jsem se neradil, protože by mne to každý normální člověk rozmluvil ale silné předsevzetí a chuť do díla dokáže mnoho. Takže první poučení: „druhých se raď, svého rozum se drž“. Jaké byly vstupní podmínky:
• demolice stodoly
• rozsáhlejší úprava svahu
• maximální zužitkování recyklovaného materiálu
• realizovat to jenom svými rukama (s minimální podporou profesionálů a manželky)
• dosáhnout nízkých nákladů
• doba realizace 3 a více let
• nepřístupnost pro těžkou mechanizaci
• mám dostatek volného času a fyzická práce je pro mne jakási rehabilitace
• na budoucím staveništi je poblíž voda, elektrika plyn i kanalizace, jenom to „protáhnout“
Aby se dílo podařilo musí se mít člověk nějaké místečko (stará kuchyně), kde se dá odpočinout na kanape (bez převlékání), provést drobné práce v teple apod. Důležité je vytvořit si takový pracovní režim aby se člověk nepřepínal t.j. např. 4 hodiny denně max., sobota téměř celá a v neděli jenom lehké práce a nedělat randál s ohledem na jiné lidi. Pracovat se dá i v zimě spolehlivě do -5°C, samozřejmě při dobrém oblečení a teplém čaji s kapkou slivovice. Naoko jsou to banality co tady uvádím ale v důsledku znamenají moc.
Zkusím zdigitalizovat několik klasických fotek (během 2 dní) a to bude výmluvné jak se dá mnoho materiálu využít a netradičně postupovat. Uvedu příklad. Cihla ze stodoly byla po 65 letech od postavení stodoly netknutá zubem času a klidně jsem ji použil na vnitřní nosnou zeď. Dřevo - hranoly ve vynikající kvalitě. Dokonce na základě dnešních znalostí bych klidně postavil veškeré obvodové zdivo (30 cm) z pálené a dobré cihly z nějaké asanace stavby a tudíž zadarmo a zateplil těmi alespoň 15- 20 cm. Potvrzuji z vlastní zkušenosti, že Porotherm je „špatný materiál“ a neperspektivní.
A na závěr: Radím promyšleně dům rozebrat s nejnižšími náklady a dobře každý krok promyslet, co odvést, co rozdrtit. I takové základy se nemusí celé bourat a dají se „pohřbít“ pod stavbou a ničemu to nebude vadit. Výše uvedená doporučení nejsou vhodná pro toho, kdo nemá dostatek času a nebo má hodně peněz.
JH Jozef Homola @jozef.homola562Ano pane Homolo,rady jsou to ze života,Troufnu si tvrdit,že tento postup může provádět jeden člověk z 200.Dva z vesnice.Stejně si vyslouží za to ,že jsou zdatní jak po fyzické a možná i duševní stránce od spoluobčanů nálepku podivín.
Pokud by jste uvažoval o demolici,tak možnost je taky to rozdrtit na reciklát.Jestli to někdo psal tak se omlouvám.Všechno jsem nečetl.Záleží kde bydlíte a co si můžete dovolit.Prach ,hluk ten tam bude tak i tak.Aby bylo co drtit
VP václav prihoda @vaclav.prihoda945Ohledně drcení, nalezl jsem firmu cca 10km od bydliště, která takový drtič vlastní... Nezbývá než se vypravit za nimi s poptávkou..
Já bych to neboural. Pokud už chcete stavět nový dům, tak je lepší tohle prodat a stavět jinde. Ten barák zas není v nějaký dezolátce, dá se v něm, samozřejmě s menšími kompromisy, dále bydlet.
Myslím, že si od nových vymožeností kolem tep. ztrát užívaných u novostaveb moc slibujete. A i kdyby, záleží vždy na ekonomické návratnosti.
Dobrý den. Vaší nerozhodnosti se nelze divit, neboť co stavebník, to jiný názor. Můj návod předkládám :
Jděte na to přez peníze. Zjistit cenu demolice a vyrobit zelenou louku na které budete stavět to,co jste si vysnil, nemůže být žádný problém. Tato cena je velmi důležitá pro
další úvahy, jak dál pokračovat. Dále je nutné zjistit za jakou cenu ( samozřejmě tržní ) se dá uvedená nemovitost ihned prodat,zda je to reálné a jakém časovém horizontu. Dále musíte zjistit,zda se v dané lokalitě nalézá k prodeji volný stavební pozemek ( zelená louka,kterou byste musel vyrobit demolicí Vaší nemovitosti.) Prostým porovnáním zjištěných cen snadno dojdete k závěru, jak to bude vypadat po stránce finanční. Cena nově stavěného domu není v těchto úvahách vůbec důležitá,protože zde vlastně vyrábíte volný prostor - Vaši zelenou louku.Pokud se rozhodnete pro rekonstrukci, je to
pouze Vaše rozhodnutí, nutno ovšem Vás upozornit, že rekonstrukce je daleko složitější,časově náročnější.Píšete, že chcete nahradit vepřáky něčím jiným, tak tím saháte do nosných zdí ,stropy atd...složité pomocné práce... z tohoto
prostého důvodu nelze od nikoho čekat, že dopředu spočítá cenu
rekonstrukce a tu potom dodrží. Jinak veškerá dispozice se bude podřizovat obvodovým a nosným zdem. V neposlední řadě to
bude pořád starý dům.Já osbně se přikláním k většinovému názoru
a to znamená postavit nový dům, jak máte v nitru duše naplánováno, pouze se musíte dopočítat, zda na Vašem místě po demolici, nebo na nějakém novém po prodeji Vašeho starého domu.
Přeji Vám správné a brzké rozhodnutí. S pozdravem
Zbourat. Troufám si tvrdit, že oprava bude stát stejně jako zbourání a poté novostavba a výsledek bude docela rozdílný. Samozřejmě v neprospěch opravy..... Záleží na stavu jednotlivých konstrukcí. Ale podlo toho co píšete tak toho k záchraně moc nezbývá.
Mám teď před sebou rekonstrukci jednoho domu. Zdivo v dobrém stavu (nutno podřezat), stropy dobré (únosné), krov bez napadení, staticky umožňující provedení vestavby. V tomto případě má rekonstrukce své opodstatnění....
ve vetsine pripadu na anonymy nereaguji.
delal jsem uz par totalnich rekonstrukci a je to na oběšení.nedokazete si predstavit ty neskutecne problemy.jak do toho rypnete,zacne se na vas kupit hromada problemů se kterymi jste nepocital.
je to taky o tom jaky je pozemek.neustale rikam,ze cenu stavby dela pozemek,nikoli stavba i kdyz k ni mate citovy vztah.vim o cem mluvim.
i kdyz stavba na prvni pohled vypada celkem solidne radeji bych se priklanel k demolici.je to levneji a rychlejsi.
demolici bych si provedl sam i kdyz to neni jednoduchy.problem je odvoz suti.pokud mate velky pozemek s nerovnostmi,da se veprovice i s cihlami ulozit na pozemek a zavect hlinou.myslim ze valna vetsina stavebni suti se da zpetne pouzit.cihly treba urcite,pokud to neni tedy zdeny na beton ( s tim uz jsem se taky setkal).
kdyz sebou mrsknete za 2 roky muzete bydlet. rok demolice a trideni materialu a druhy rok stavba.
pokud je pozemek maly,radeji bych se priklanel k prodeji a postaveni noveho.
malo fotek i info jak se rozhodnout.
PK petr kocina @petr.kocinaz osobních důvodů neuveřejňuji své jméno, přeci je to jen free forum
Jinak o demolici vlastními silami neuvažuji, neměl bych kam uložit suť, z bouraných cihel stavět nechci, protože se kloním k dřevostavbě. Navíc je v domečku několik armovaných betonových monolitů... :-(
Tak odpověď je opravdu jednoznačná: zbourat. Vím co říkám a dodnes vyčítám poradcům (stavař + architekt), že mě taky od rekonstrukce neodradili a nevnutili nový dům.
No co se vztahu týče, líbí se nám to místo, pozemek. Dům chceme podle svých představ.
Zaráží mě že v mnoha diskuzích všichni zaklínají stejnou větou: Než znova opravovat starý barák, raději zbourat a stavět nový.
Bezpochyby by to opravit šlo, ale za jakou cenu?
Proto jsem chtěl slyšet názory lidí kteří toto už absolvovali..
Jinak bych stavěl dřevostavbu..
TT tutu toto @tutu.totoTak bych řekl, že je vymalováno. Máme rovnici:
+ Vám libé místo
+ chcete NED
+ podlahovka
+ rekuperace
+ solár
+ DŘEVOSTAVBA
+ představy o JINÉ DISPOZICI
a máte
- MASIVNÍ ZDĚNOU stavbu
- křivé rohy
- dle diskuze NEVYHOVUJÍCÍ DISPOZICI
z toho plyne, tudíž = zhodit a postavit v novotě.
Dle Vašich příspěvků zkusím odhadnout, že jste v domě asi vyrůstal/a, případně tam alespoň jezdil/a na prázdniny, nyní řešíte bydlení a nabízí se "toto", s tím, že "někdo", kdo k tomu možná taky má citový vztah, říká, že to chce jen "trochu" opravit, ale ten "někdo" asi moc netuší, či nechce slyšet Vaše představy o bydlení (i zásadní dispoziční a materiálové změny). Po přečtení Vašich příspěvků Vám radím shodit a postavit nově, neb Vaše představy se poměrně diametrálně liší od stávajícího stavu a od toho, čeho lze dosáhnout rekonstrukcí (pořád by to byla masivní zděná stavba). Tudíž byste v rekonstruovaném domě asi nebyl/a příliš šťastná/ný a jen byste "trpěl/a". Jestli se o tom s někým vadíte (dovozuji v rodině), tak si to vystůjte, abyste si potom ústupek nevyčítal/a zbytek života. To "trpění" a "vyčítání si" se Vám pak ještě může podepsat na zdraví. Toto jsou jen mé doměnky, tak mi je prosím odpusťte, ale dělá to na mě takový dojem mezi řádky.
Hádám, že pokud byste chtěl po firmě opravdu vyměnit ty vepřovice za něco jiného, tak za cenu této výměny Vám to stejná firma komplet shodí a odveze.
Pokud byste nelpěli na tomto konkrétním místě, tak jak radí pan Mitáček, prodat a postavit jinde, třeba ve stejné vsi. Dům vypadá celkem dobře a ledacos by se s ním dalo i tak a tak byste určitě "ulovil" někoho, komu by nevadila dispozice a křivé rohy.
zezadu...
Toť otázka.
Když to postavím jinak, tak proč hned zbourat. Proti hovoří dobrá statika (na první pohlédnutí) bo na břízolitu nejsou vidět žádné trhliny, dále má dům kompaktní, dobře zateplitelný, tvar.
Proč hned vepřáky nahrazovat, když zjevně drží. Ta futra mohou být "sežrána" i jen díky častému umývání podlah:-)
Osobně se mi ten dům prvopohledně celkem líbí - kompaktní tvar a bez zjevných problémů se statikou. Otázka je jak to vypadá vevnitř.
JP Jaroslav pav @jaroslav.pav434umýváním podlah to není, na zdech okolo jsou mapy od soli, opadává omítka.. ten břízolit sice vypadá hezky, ale jsou pod ním vepříci, které když podříznu a zateplím EPS tak z nich budu mít neustále strach, změní se klima v domě, a když se to pak začne pohybovat tak se oběsím na trámu..
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.