TZB-info - Závady a vady ve výrobě…
Dřevěné otvorové výplně prodělaly za posledních roky mnoho změn v profilaci vlysů. Ne každá úprava profilace, která byla převzata ze zahraničí je vhodná pro naše klimatické podmínky. Změna tepelné…
Dobrý den,
rád bych Vás poprosil o radu. Nejdříve však popíšu situaci. Bydlime v RD. Radiatory pod eurookny profil 88cm. Teplota v mistonestech cca 19 - 21C. Vlhkost nevim - snazime se vetrat pravidelne a intenzive, avsak vznika nasledujici problem.
A) U vsech oken dochazi ke kondenzaci vody mezi oknem a okenním rámem, pro upřesnění, když otevřu okno je orošení na horní straně za těsněním okna a na vnitřní straně rámu.Jsou zřetelně vidět kapky vody, které pak narušují lak jak vlastního okna tak rámu...
B) U všech oken dochází ke kondenzaci na skle (strana do místnosti) na spodní strane.
Za jakoukoli radu budu vděčen
Děkuji
Rada Petr
Ještě k té námraze mezi rámy. Pan Ringo tu pěkný pokus s fólií a prokázal netěsnosti. Mě to ještě čeká. Už jsme tu…
před 13 roky
Ještě k té námraze mezi rámy. Pan Ringo tu pěkný pokus s fólií a prokázal netěsnosti. Mě to ještě čeká. Už jsme tu…
před 13 roky
Paní Šlajerová, děkuji za odpověď a přeji ať se Vám to podaří vyřešit. Zatím taky řešení hledám.
před 13 roky
501 odpovědí
Zobrazit všechny reakceJeště k té námraze mezi rámy. Pan Ringo tu pěkný pokus s fólií a prokázal netěsnosti. Mě to ještě čeká.
Už jsme tu shrnuli možné netěsnosti oken - kudy vzduch může unikat/exfiltrace/ či naopak pronikat /infiltrace/ do interiéru
Teď jen stručně, proč obvykle v podkroví a až po 2 letech.
Vlhkost při stavbě by se projevila ihned nikoliv se zpožděním.
Teplý vzduch, stejně tak jako vlhčí stoupá vzhůru, v podkroví se vytváří vyšší tlak než v místnostech pod ním. Vzniká rozdílný tlak v budově a dále také mezi mrazivým vzduchem venku a teplým uvnitř. Přes netěsnosti dochází k exfiltraci. Proto je námraza jak dole, tak nahoře v rámech v podkroví. Vzduch si hledá škvíry a spáry. Uniklý vzduch v podkroví je nahrazován infiltrací studeného vzduchu v nižším patře. Ten rozdíl tlaků je malý, ale trvá dlouhou dobu, právě ta dlouhodobost má vliv na materiál a způsobuje ztrátu jeho původních vlastností - přilnavosti tmelu, trvalé deformace aj.
My spotřebitelé nemáme žádnou možnost toto ovlivnit. Změny musí být v důsledném dodržování pravidel výrobců komponent.
Konstrukce oken by měla být taková, aby vydržela dobu životnosti viz kování v řádné skladbě s dostatečným počtem bodů, dostatečná vrsta silikonu, utěsnění lišt aj. A v tom je právě rozdíl mezi kvalitním a nekvalitním oknem - jak rychle se projeví únava materiálu.
Pan Blažek psal, že omezil kondenzát otevřenou mikroventilací - tím vyrovnal tlak , my zase snížením teploty - tím také jsme snížili tlak v podkroví. Další novým utěsněním lišt.
V létě se proces otočí v podkroví dochází k infitraci, ve spodní části budovy k exfiltraci.
Ještě pro úplnost rozdílný tlak může vyvolat vítr , změny barometrického tlaku, změny teplot, ale také klimatizace aj. Souvisí to tedy se stavební fyzikou.
Ještě k té námraze mezi rámy. Pan Ringo tu pěkný pokus s fólií a prokázal netěsnosti. Mě to ještě čeká.
Už jsme tu shrnuli možné netěsnosti oken - kudy vzduch může unikat/exfiltrace/ či naopak pronikat /infiltrace/ do interiéru
Teď jen stručně, proč obvykle v podkroví a až po 2 letech.
Vlhkost při stavbě by se projevila ihned nikoliv se zpožděním.
Teplý vzduch, stejně tak jako vlhčí stoupá vzhůru, v podkroví se vytváří vyšší tlak než v místnostech pod ním. Je rozdílný tlak v budově a také mezi mrazivým vzduchem venku a teplým uvnitř. Přes netěsnosti dochází k exfiltraci. Proto je námraza jak dole, tak nahoře v rámech. Vzduch si hledá škvíry a spáry. Uniklý vzduch je nahrazován infiltrací studeného v nižším patře. Ten rozdíl tlaků je malý, ale trvá dlouhou dobu, právě ta dlouhodobost má vliv na materiál a způsobuje ztrátu přilnavosti tmelu, trvalé deformace aj.
My spotřebitelé nemáme žádnou možnost toto ovlivnit, změny musí být v důsledném dodržování pravidel výrobců komponent.
Konstrukce oken měla být taková, aby vydržela dobu životnosti viz kování v řádné skladbě s dostatečným počtem bodů, dostatečná vrsta silikonu, utěsnění lišt aj. A v tom je právě rozdíl mezi kvalitním a nekvalitním oknem - jak rychle se projeví únava materiálu.
Pan Blažek psal, že omezil kondenzát otevřenou mikroventilací - tím vyrovnal tlak , my zase snížením teploty - tím také jsme snížili tlak v podkroví. Další novým utěsněním lišt.
V létě se proces otočí.
Ještě pro úplnost rozdílný tlak může vyvolat vítr , změny barometrického tlaku, změny teplot, ale také klimatizace aj. Souvisí to tedy se stavební fyzikou.
Hezké vánoce a šťastný nový rok všem.
jednoduché,taky já jsem měl od výrobce na eurooknech,týká se i plastových,tvrdé profilované těsnění.Po reklamaci problému rosení mi vyměnili vnitřní těsnění za profil trubičky,které skvěle dosedá.Problém rosení se posunul od původních teplot venku/-3/ na současných/-12/.Budu znovu reklamovat, taky vnější těsnění je třeba trubičkové.Těsnění má těsnit, ne jen opticky zaplnit škvíru.Profilované jak ztuhne mrazem netěsní vůbec - zkuste papírem.
JN Jaroslav Novák @jaroslav.novak167Příspěvek není o těsnění mezi rámem a křídlem a drobném rosení, ale o způsobu zasklení, montáže skla u dřevěných oken,kde chybí těsnící pásky a je tam tenká vrstva silikonu. To nedává sklu dostatečnou oporu a dochází k výkyvům skla a postupné ztrátě přilnavosti silikonu. To umožňuje pronikání teplého vzduchu do vnitřního prostoru křídla, tedy do drážky kolem izolačního skla a odvětrávacími otvory mezi rám a křídlo. Způsobuje silný kondenzát mezi rámem a křídlem za středovým těsněním a obalování této části námrazou, vede k znehodnocení dřevěných rámů v dolní části okna. Způsobuje také pronikání dešťových srážek v letním období a vlhkost v křídle vede i k znehodnocení izolačního skla a jeho kolapsu - úniku argonu.
Plastová okna používají jiný způsob zasklení a otvory napojené na venkovní prostředí nepotřebují. Tak u nich toto nevzniká. To je hlavně výsada dřeva. Ale plastovými okny jsem se nezabývala.
Netěsnosti vlivem zasklení nabývají na významu v zimě vlivem rozdílných tlaků prostředí uvnitř a venku a teplot.
Mezi sklem a křídlem dochází k řadě pohybů daných rozdílnými fyzikálními vlastnostmi. Z těchto důvodů nesmí být sklo v přímém kontaktu s rámem, ale spoj musí umožnit dilataci.
Rozdílná roztažnost samotného skla , ale i skla a rámu: ve svislém směru se tyto změny promítají v horní části, spodní část nese váhu skla, ve vodorovném směru působí roztažnost stejnoměrně.
Vliv poklesu tlaku:
Při poklesu tlaku v zimě se sklo vychyluje směrem ven, silikon postupně ztráci přilnavost ke sklu a vzduch z místnosti se dostává do prostoru křídla a rámu. Netěsnosti /průvzdušnost/, které tento jev způsobuje mohou být značné /dle ASTM/a byla již prokázána jejich přímá souvislost.
Při poklesu tlaku v místnosti za deště se sklo naopak vychyluje do místnosti - netěsnost nenastává, ale přes silikon, který je odtahován od rámu může dojít k pronikání dešťových srážek a vlhkosti.
Zabránit těmto pohybům mají právě ty těsnící pásky z obou stran + silikon mezi sklem a rámem. Při pohybu vyplní prostor a zamezí unikání teplého vzduchu/průvzdušnosti, netěsnostem/ a obráceně omezují pronikání dešťových srážek do prostoru křídla.
Tolik velmi stručná informace na základě materiálů NRC Canada, a ASTM /US/.
Chci si ověřit ještě jednu teorii. Těm, co namrzají rámy - můžete mi odpovědět na anketu. Mé odpovědi
1. Máte pásky mezi sklem a rámem? ne
2. Jsou odvětrávaci otvory v křídle vedeny kolmo? ano
3. Máte v profilu rámu dekompresní drážku? ne
4 Kolik máte těsnění a kde? jedno středové
Pane Rado, v okamziku kdy se Vam ten problem zacne znovu vyskytovat, zmerte si povrchovou teplotu mista kde dochazi ke kondenzaci. Je mozne ze zde budete pocitat a pocitat a ono se jedna o normalni kondenzaci (viz. rosny bod). Kondenzaci na spodni strane skla zrejme neodstranite jednoduse ale kondenzace okolo okna (ram, omitka v blizkem okoli) je zpusobena spatnou instalaci oken. Za normalnich podminek diky dobre izolaci ty plochy nejsou tak studene a proto tam ke kondenzaci nedochazi (nebo jen v omezenych pripadech). Domnivam se, ze diky tepelnym mostum je vse prilis studene a to je vzdy zacatek toho ze tam zacne v zime kondenzovat voda. V pokoji mate 21 stupnu ale kdyz si zmerite bezkontaktnim teplomerem ram nebo omitku na vnitrni strane, muze byt teplota radikalne nizsi. Osobne jsem videl bez zaclony u okna pri vnitrni teplote 21.5 st a venkovni -3 st teplotu omitky na vnitrni strane 5 cm od ramu 6.8 st. Majitel domu osekal na vnitrni strane 8 cm + cihly, nahradil vrstvou polystyrenu pretahnul jemnou vrstvou a od te doby mu tam uz nic nekondenzuje.
HV Hynek Venclik @hynek.venclikZ našich zkušeností to tak nefunguje, okna jsou v ytongu 37,5 , XPS kolem ostění z venku i uvnitř. Ale u tzv. celoobvodového kování chybí ta část kování kolem pantů a když se opřete do zavřeného křídla , vidíte pohyb jakoby křídlo nedoléhalo k rámu. Mezi rámem a křídlem jsou zřejmě výrazné netěsnosti. A navíc chybí těsnící pásky mezi rámem a skem a to také přispívá k ochlazování rámů. Ve starší části jsou okna mezi děrovanými cihlami a není dokončené zateplení a žádná námraza mezi rámy nevzniká. Raději to tu uvádím, ať někdo zbytečně neseká.
tento příspěvek byl redakcí odstraněn
HK Helena Kollárová @helena.kollarova647uvnitr na skle je to nesmysl.chyba vyrobce.
ze jsem mel vlhkost i 90%,ale uvnitr skla nebyla vlhkost nikdy ! a to byly teploty v baraku jen 6-10st.musel bych se podivat do hystorie.
dvere 6.4.2010 ??rani teplota byla 2,8st.predpokladam,ze prijel az kolem poledne kdy se venkovni teplota uz rapidne zveda,ci odpoledne.to uz nezjistite nic.
me to SLavona serizovala v dobe mrazu,kdy je to krasne videt a na to serizovani jsem se pripravil,takze technik hned vedel kde je problem.serizovat tyto veci v teplem obdobi je jen bouda na zakazniky !
Konečně jsem obdržel stanovisko výrobce k problému rosení a docela dlouho mi trvalo než jsem jej rozdýchal a zpětně zareagoval. Znění je zhruba následující:
Výrobce okna okoval dle svých interních předpisů které byly údajně vytvořeny i s dodavatelem kování a tak kování musí být v pořádku a jeho doplnění provedli jen pro mou spokojenost. Co na tom že materiály firmy MACO hned někde na začátku katalogu stanoví že " Předpisy o skladbě kování jsou závazné" a potom jednoznačně píše že u křídel přesahujících 1 m (na šířku i na výšku) musí být doplněny středové závory či panty a u balkónových dveří tyto panty musí bát dva. Zmínil jsem se o tom že závaznost těchto pokynů mi jako laikovi potvrdil i pracovník firmy MACO a výrobce oken začal nepokrytě vyhrožovat že bude kontaktovat ředitele MACO aby zjednal nápravu a pídil se po jménu pracovníka.
Co mě však vytočilo bylo věta že "pro utěsnění prostupu vzduchu je důležité středové těsnění, které jak bylo předvedeno technikem, těsní ". Když mě technik požádal o list papíru formátu A4 který následně zavřel mezi rám a křídlo takže list procházel přes několik hran a ohybů a rovněž dvě těsnění a demonstroval že list papíru a nejde vytáhnout a tedy že okna musí těsnit tak jsem se jej zeptal jestli to myslí vážně nebo si ze mne dělá legraci. Když se na tento experiment odkazuje písemně šéf výroby tak to asi myslel vážně a ve firmě měří nejspíše spárovou neprůvzdušnost v jednotkách balíků A4 které se vejdou do okna.
Závěr výrobce je ten že když dochází ke kondenzaci jen v patře tak na vině bude zvýšená vlhkost. Co na tom že dole je převážná většina oken FIXNICH a dvoje balkónovky které jsou přihřívány podlahovým topením a podmínky jsou tak zcela jiné než v patře. Co na tom že je tam jedno okénko na WC, kde je vlhkost nejvyšší ale se kterým problémy nejsou.
Proč ani jednou technici neprovedli vlastní měření vlhkosti?
Ještě bych měl dotaz ohledně certifikaci na pana Růžičku či někoho jiného kde se v této oblasti orientuje. Výrobce oken má veřejně dostupnou certifikaci jen na jednokřídlá okna různého provedení. Dokážu pochopit že dvoukřídlé okno se středovým sloupkem je z hlediska měření zhruba to samé co dvě okna jednokřídlá, ale dvoukřídlé okno ze štulpem je už z hlediska parametrů (konstrukce, složení-různá těsnění a kování než u jednokřídlého a následně odlišné fyzikální hodnoty) něco jiného. Je výrobce povinen mít změřenu i tuto variantu aby ji mohl nabízet nebo je to jen má chyba že jsem si nechal namontovat něco co není změřeno a certifikováno, nebo je možno bez problému vztáhnout certifikáty na okna jednokřídlá i když výsledky měření by byly evidentně jiné než u oken jednokřídlých?
Předem dekuji za odpověď
HR Honza Ringo @honza.ringo317Pokud máte v ruce od firmy certifikát, tak se obraťte na úřad, který jej vydal a zjistěte si jestli je to certifikát vydaný na na okna obojího typu nebo jen na jednokřídlá. Pokud je jen na jednokřídlá mohlo by jít o klamání spotřebitele.
Podle mě musí být certifikát vystaven na každý druh okna zvlášť neboť je to úplně jiný výrobek. A zrovna tak balkonové dveře nebo francouzská okna. U každého typu se používá jiný systém a velikost kování a jsou tudíž i jiné podmínky pro splnění normy. Ale to by vám pesně měli říct na tom úřadě který vydával certifikát. Pokud nebudou mít zájem chránit výrobce.
Dobrý den,
a třeba množství plynu ve sklech jste si nechal změřit? A tloušťku skel a mezery tak jak garantovali ve smlouvě? Ze zkušenosti: nestačíme se divit co nám státní zkušebna zjistila když jsme reklamovali rosení rámů a skel... zkrátka to dvojsklo jsou jen dvě skla vedle sebe. To se pak dějí věci... možná i ten průhyb fólií by se tím mohl vysvětlit...
Ještě pár slov ve prospěch výrobců. Vliv těchto dutin v rámech zřejmě není ještě dostatečně zmapován. Zkusím se podívat, zda proběhly výzkumy v této oblasti. Zatím vím o jednom ve Skotsku, kde měříli vlhkost a teplotu dutin po dobu 2 let v reálných podmínkách a ukázalo jim to, že krátkodobě v dutinách teplota skutečně dosti poklesla, ale za větší nebezpečí pro životnost okna považují spíše vlhkost. Jednoznačný závěr ani po 2 letech sledování neučinili.
To, co jsem tu uvedla, byla snaha poukázat na možnou příčinu kondenzace v rámech.
Nedá mi to a dovolím se ještě několik dat. Snížila jsem na noc teplotu , pokusila se vyloučit vliv radiátorů, abych změřila okna při nižších teplotách – měřeno nad ránem v 5,00 hod.
Staré zateplené okno teplota ext. –8, int.20 :skla dole 10,4 až 11,2, střed. část 13,2 až 13,7
/vypnutý radiátor/
Staré zateplené okno teplota ext. –8, int. 15 :skla dole 10,5 až 11,, střed. část 14,8 až 15,4
/ asi vliv radiátoru –nezateplená část domu/
Okna 4-18-4, příklady teplot skel křídel
Podkroví / námraza mezi rámy/– , teplota ext. –8, int. 15: dole 1,6 až 2,6, střed 7,8 až 9,8
Místnost o patro níže / nedochází k námraze/ teplota ext. –8, int. 17 st.: dole 4,2- 6, střed 9,5-11,8 st.
Tato okna mě dost překvapila nízkou teplotou kolem dist. rámečku.
Síň: okno teplota ext. –8, int.12
Trojdílné okno
dole kolem dist.rám. teplota kolísala od –1,8st. do 0,8, střed 2,7 až 7, horní část od 3,5 do 7
Jednodílné okno
Dole -0,4 až 0,1 střední část ve 3 bodech z leva do prava 4,3, 7, 3,5, horní 5 až 7,3 st .
Dnes jsem objevila tuto diskuzi nedá mi to, abych se nepřipojila. Mám naprosto stejný problém. Bydlíme v RD, původní špaletová okna vyměněna za Euro IV68. 2 z těchto oken v přízemí bez problému, 1 v podkroví - od podzimu do jara stres, neboť okno stále mezi křídlem a rámem, zejména na horní straně, je vlhké. Při vyšších mrazech visely z horního rámu rampouchy. Povrchová lazura už je poničená, s výrobcem a prodejcem zárověň si již druhou zimní sezónu dopisuji, navštěvuji tu já je, tu oni mě, ale výsledek nulový. Nedělají jic, resp. si hrají na mrtvého brouka a snaží se natahovat čas, aby vypršela záruka. Ta mi končí letos v květnu. Udělala jsem poslední pokus a snažila se s výrobcem domluvit, ovšem zbytečně. Ale rozhodla jsem se, že se nevzdám a budu se domáhat svého práva soudní cestou. Doporučuji udělat všem. Dokud si necháme vše líbit, budou se nám jenom smát. Jako zákazníka mě přeci vůbec nemusí zajímat výrobní postup u toho či onoho okna, ale zajímají mě jeho vlastnosti a to jestli je či není funkční. A pokud mám vynaložit finance a pak se jenom zlobit, je někde něco špatně. Myslím, že na trhu by měly být pouze firmy spolehlivé a ne ty, co vyrábějí zmetky. A já udělám vše proto, abych takovou firmu odstavila na vedlejší kolej.
MK Markéta Korcinová @marketa.korcinovaUž jsem to tu psal. A je úplně jedno, jestli máte podtlakové, přetlakové, nebo rovnotlaké větrání. Dokonce je úplně jedno, zda máte mechanické větrání, či větráte pravidelně okny. Dodavatelská firma má na vyřešení reklamace 30 dnů. Pokud tak neučiní, máte právo odstoupit od smlouvy a to okamžitě a bez jakých - koliv omezení. Nic na tom nemění ani obchodní pomínky (OP) dodavatele, které by mohly tvrdit, že na odstoupení smlouvy nemáte nárok - máte, protože OP musí být pod zákonem a ne naopak. Pokud Vám dodavatelská firma ve lhůtě 30-ti dnů reklamaci neuzná, platí co jsem napsal.
Viz :
Autor: Vladimír Smrčka
Datum: 11.02.2010 11:59
Zdravím, co se týče rosení koukněte na www.ewcoo.com
Distanční profily by neměli být z kovu.
Zdraví Richard.
RO Richard Ognar @richard.ognar791Ty plastové mají velkou tepelou roztažnost oproti sklu a muže dojít i k prasknutí, optimální je prý nerez.
Dobrý den. Dovolím si představit další možnou příčinu promrzání rámů. V minulém týdnu jsem provedla měření teploty oken.
Sobota, 5,30 – 6,30 hod, venkovní teplota –9 st.
Chodba / namrzají uvnitř skla/– okna 4-16-4 /U-1,2/, vnitřní 17, př. teplot skel u několika křídel :
Trojdílné okno
dole kolem dist.rám. teplota kolísala od -0,7st. do 0,8, střed 10,7, horní část od 9,7 do11,4
dole -0,2 do 1,3, střed 10,4, horní 10,1 do12,1
Jednodílné okno
Dole 3,9-4,7 střední část ve 3 bodech z leva do prava 8,3, 12, 9, horní od 10 do 13st
Okna 4-18-4, příklady teplot skel křídel
Podkroví / námraza mezi rámy/– , teplota ext. –9, int. 20: dole 7,7-8,1, střed 14,7,
Místnost o patro níže / nedochází k námraze/ teplota ext. –8, int. 19 st.: dole 7,3-7,8, střed nad 14 st.
Staré zateplené okno teplota ext. –9, int.20: dole 11,8 až 11,9, střed. část 14,6 z prava do leva ve třech bodech 14,6, 14,7, 14,6
S těmi teplotami - rozkolísaností jsem si nevěděla rady. Vzorce byly na ně krátké a tyto hodnoty jsou odlišné od laboratorních měření po celém světě. A podle všeho by žádné z nových oken nesplňovalo normu na nejnižší povrchové teploty v dolní části.
Proč ten tepelný most?
Prošla jsem si normy pro laboratorní zkoušky –zjednodušeně – metodou teplé skříně se prověří skla v určitých bodech, rámy, vliv distančního rámečku se přebere z tabulek nebo stanoví výpočt. metodou.
Reálný vliv osazení skla , tepelné mosty v oblasti distančního profilu, způsob zasklení, vliv vzduchových dutin – vnitřní povrchové teploty, aj. metoda nezohledňuje nebo si vypomáhá matematickými metodami a zřejmě se předpokládá, že vliv je okrajový.
Vychází se z laboratorních vzorků, které jsou v oblasti dist. rámečku odizolovány – páskou nebo pružným tmelem, je dodržena vzdálenost mezi sklem a rámem apod. a celkově by měly tepelné vlastnosti oken zlepšit.
Nedávno jsem si tu položila otázku – co se stane, když dvojsklo položíte na podložky a jako jediné těsnění použijete tenkou vrstvičku tmele od exteriéru a silnější vrstvičku od interiéru a mezeru mezi sklem a rámem nemáte vyplněnou?
Vytvoří se vzduchová dutina, do které z exteriéru proudí vzduch a čím je okno výše, tím zřejmě lepší přístup větru k drážkám ve spodní části a větší proudění v dutině, které ochlazuje rámy zevnitř. Vlastně tu máme jakoby sklo ve volném prostoru a ochlazované prouděním.
Bylo by to vysvětlení – proč jinak těsná okna mohou namrzat, proč se to projevuje více v poschodí než v přízemí, proč je tak velké kolísání teplot skla a co je příčinou tepelných mostů a také proč námraza ustala na okně, kde zalepili na křídlech odvětrací otvory a také proč okna projdou laboratorními měřeními.
Budu je muset požádat, aby otvory uvolnili, protože vzniklá vlhkost nemá kudy odvětrat a
může dojít ke zničení křídel !
Námraza na skle v interiéru a neuvěřitelné hodnoty jsou zřejmě navíc umocněny hloubkou zasklení a zřejmě netěsností v silikonu / foto str. 181 z 19.2./
HK Helena Kollárová @helena.kollarova647Zdravím pani Kollárová, znovu som zachytil Vašu reakciu v pre mňa veľmi zaujímavej téme a ako som zbežne pozrel, svojím pozorovaním a poznávaním javov dochádzajúcich na okenných konštrukciách sa postupne dostávate na level vyšší, ako majú niektorí predajcovia, alebo i výrobcovia okenných konštrukcií... reagujem na Vaše vyjadrenie: "S těmi teplotami - rozkolísaností jsem si nevěděla rady. Vzorce byly na ně krátké a tyto hodnoty jsou odlišné od laboratorních měření po celém světě."
- rozkolísanosť teplôt po výške izolačného zasklenia je spôsobené jednak vplyvom dištančného rámika a jednak tým, že transfer tepla v izolačnom zasklení je realizovaný i prúdením (teda nielen vedením, kde má význam zväčšovanie vzdialenosti medzi tabuľami a sálaním, kde má význam emisivita povrchov), t.j. prúdenie plynu v mezitabuľovom priestore spôsobuje, že v spodných častiach zasklenia sú teploty plynu nižšie, ako vo vrchných častiach...z tohoto dôvodu je povrchová teplota v spodných častiach tabúľ nižšia, ako vo vrchnejších častiach...preto je najkritickejšie miesto z pohľadu povrchových teplôt spodný okraj zasklenia...čím je vzdialenosť tabúľ väčšia, ako i čím je väčší teplotný rozdiel medzi tabuľami, tým je vplyv prúdenia na prenos tepla i povrchové teploty významnejší... ak bolo veľa síl venovanej nájdeniu optimálnej vzdialenosti medzi tabuľami pre konkrétne plyny, dospelo sa v prípade Argónu k zaujímavej dileme...ak zvolíme 16mm dosiahneme z pohľadu teplotných strát za vykurovaciu sezónu výsledok horší v porovnaní s 18mm, ak by sme však vyhodnocovali tieto sklá pri okrajových teplotách reálne sa vyskytujúcich len v obmedzenom počte dní zimy, zistíme, že vhodnejšia je 16 mm...pri povrchových teplotách zvýšenie vzdialenosti na 18 mm je zároveň i dôvodom na zvýšenie rozdielu teplôt medzi spodnou a vrchnou časťou zasklenia vplyvom vyššie uvedeného prúdenia (raz som už spomenul, že v prípade Vašich problémov bola výmená skla s medzerou 18 mm za 16 mm krok správnym smerom)
- obdobne "rozkolísanosť povrchových teplot" dosiahnete, ak by ste posúvali okennú konštrukciu v ostení...opäť sa tu "bije" záujem o čo najnižšie tepelné straty s povrchovou teplotou.... najvyššie povrchové teploty na zasklení by sa dosiahli, ak by okno "lícovalo" s múrom na strane interiéru (najnižšie samozrejme, ak je okno vysunuté až k exteriéru)...
- na základe uvedeného môžete dedukovať, že normové podmienky, ktorých overenie sa dá uskutočniť v laboratórnych podmienkach, sa môžu významne líšiť od konkrétnych podmienok, v ktorých je okno vystavené (nehovoriac o nočnom sálaní), s niektorými nuansami laboratórneho merania ste sa už zoznámili...myslím, že v dnešnej dobe sa už dá veľa javov úspešne nasimulovať a výpočtovými metódami spočítať
- už som Vám to raz napísal, ale stále si myslím, že príčinou Vašich problémov bolo podcenenie výberu okennej konštrukcie (v spojitosti zrejme i s osadením)...stále si myslím, že Vaše okná boli vyrobené v súlade s výrobnými toleranciami výrobcu okien a súlad s príslušnými normami má výrobca overený na to prislúchajúcimi orgánmi...
- príjemne ma prekvapila info, že máte i "zateplené okná", osobne som už dávnejšie dospel k presvedčeniu, že zateplenie pôvodných drevených okien je mnohých prípadoch rozumnejšie riešenie (tých uhlov pohľadu je samozrejme viacero), ako výmena celých okien...ak zákazník zvolí výmenu okien, radšej dávam prednosť plastovým oknám, avšak ak zákazník veľmi chce drevené, čo už s ním, ...proti prúdu sa ťažšie pláva, ako po prúde:), aj keď v niektorých prípadoch zákazníkovi drevené vyslovene nedoporučím
Takže jsem provedl experiment jak níže psal pan Kazda-kolem každého okna jsem přilepil tenkou fólii. Postačilo přilepit nahoře, po stranách držela díky elektrostatickému náboji. Fotky přikládám. Na dvou fotkách na západní straně je vidět jak se fólie vcucla do okna. Naopak na východní je vidět její propnutí směrem do interiéru. V koupelně je to naprosto evidentní, zato v ložnici se vydula spodní část a horní mírně vcucla, což mi přijde poměrně záhadné. Vítr přitom foukal z té strany západní-tedy tam kde je folie vcuclá a kudy vzduch z domu utíkal-tedy proti větru. Foceno je to za situace kdy rekuperace byla zcela vypnuta, ale ani při zapnutí v režimech rovnotlakého větrání, cirkulace, a cirkulace s větrnáním nebyly na fóliích patrné výraznější tlakové změny. Díky různým smerům vydutí je zřejmé že rekuperace příčinou problémů není. Všechny místnosti jsou v podkroví umístěné na otevřené galerii vždy v párech proti sobě a všechny dveře bylo naplno otevřené (díky otevřené dispozici domu a propojení s přízemím přes galerii a schodistě je možné ovlivňování přízemím kde jsou vchodové dveře a dvoje balkónovky-ostatní fix). Pokus byl dělán v sobotu cca kolem desáté hodiny, kdy to venku foukalo, ale ještě to nebyly silné nárazy jako k večeru.
Popis obrázků:
1) Vcucnutí na prvním okně západním směrem
2)Vydutí na spodní části a vcucnutí na horní u okna v ložnici směrem východním
3) další ona na západě
4) výrazné vydutí v koupelně na východě
HR Honza Ringo @honza.ringo317Dobrý den. Nyní provádíme bezkontaktní měření povrchu oken. Počkám až trochu ještě přituhne a pak Vám sdělím hodnoty, a to jak u oken, která promrzají v rámech a i na těch, kde je námraza pouze uvnitř na skle.V této souvislosti se musím opravit, protože i pracovníci výrobce toto měření orientačně provedli, ale nemluvili o tom. Pro pana Homolu - s hliníkem jste měl pravdu - tam mají nepřesnost, zřejmě tam měli uvést hliníková slitina.
V úterý u nás byly technici z TWW. Usoudily že problémem je srážení vody na klapačce-nalehávce (to je ten poslední vnější kus profilu co kryje spáru mezi dvoukřídlými okny bez sloupku) a potom voda stéká do rámu. Klapačka není moc tlustá (možná tak 15-20 mm) a tak je pravda že má nižší povrchovou teplotu a na široké gumě z její vnitřní části se sráží voda. Bohužel nebyly takové mrazy abych jim ukázal že se sráží i jinde. Vyměnili vnější těsnění protilehlého křídla které doléhá na klapačku. Samozřejmě se nic nezlepšilo, ba spíše naopak protože kvůli jednomu novému těsnění museli povolil přítlak ostatních.
Uznávám že je důvod aby na gumovém těsnění klapačky kvůli nižší povrchové teplotě kondenzovala pára z vnitřního vzduchu, ale snad proto mám dvojí těsnění kdy vnitřní má bránit tomu aby vzduch mezi křídla vůbec vstupoval. Nebo se mýlím a systém dvojích těsnění má jiný význam, můžete mi prosím někdo s tímto poradit?
Závěr je že cca po 6 týdnech od podání reklama přijeli technici a provedli úkon který reklamovanou závadu neodstranil což se samozřejmě projevilo až po jejich odjezdu. Nemáte prosím jaké je kromě technického řešení další řešení zákonné?
Děkuji
HR Honza Ringo @honza.ringo317Pane Honzo dobrý den přeji.
Mohu se Vás zeptat jak máte vyřešeno větrání domu.
Máte podtlakové a nebo přetlakové?
My máme podtlakové nucené větrání a nemáme s namrzáním žádný problém a to máme bohužel pouze Eurookna IV68 s dvojsklem U 1.0. V době kdy jsem osazoval okna byla trojskla hrozně drahá, dnes je to něco jiného. Okna mají pouze jedno těsnění.
Až mi odpovíte na mou otázku tak se Vám pokusím vysvětlit Váš problém. Momentálně mám málo času.
S pozdravem Růžička
tento příspěvek byl redakcí odstraněn
Dobrý den,
slíbila jsem, že napíši až bude něco nového.
Dnes tu byli technici od výrobce TWW. Venkovní teplota byla cca -6 a při jejich odchodu -4 stupňů.
V podkroví mohli vidět pouze vlhké rámy a počínající námrazu.
Námraza v síni uvnitř místnosti na skle nebyla. Vše , i když vlastně toho moc nebylo, vyfotili a změřili vlhkost. Vlhkost v síni a podkroví je 40 %, v další místnosti je 30%.
Po 3. sezoně, kdy námrazu opakovaně reklamuji a zasílám fotografie, jsem se dozvěděla ,že je normální, když okna namrzají za středovým těsněním směrem ven. Venku je zima, uvnitř je teplo a někde rosný bod vzniknout musí. Dle nich je to běžný jev a máme tam drážky a voda může odtéci
Proč to některé okno dělá a jiné ne mi neodpověděli. Ani jsem se nedozvěděla, proč to nedělá staré zateplené okno, kde je těsnění až na vnitřní straně rámu.
Na námrazu uvnitř místnosti jsem dostala podobnou odpověď.
Počkám až dostanu oficiální odpověď. Mají se ještě sejít a vše vyhodnotit. Zda tam budou podobné argumenty, dám vědět .
HK Helena Kollárová @helena.kollarova804normalni to neni a vlhkost je hodne nizka.
Na tomto obráku je vidět, kde je rozdíl u oken které to dělají a které ne. Je to taková malá drobnost, ale co to udělá. Těsníci profil kolem skla a silikon. Zanedbání technologie výroby.
TK Tomáš Kazda @tomas.kazda551Schválně si všimněte drážky pod zasklívací lištou. Na obrázku je u obou provedení nevyužitá. Díval jsem ale se na nová pasivní okna a tam dávají do této drážky taky těsnění.
Dobrý den,
co se týče rosení oken (při teplotě 21°C/55%vlhkosti) je to dáno:
- špatným distančním profilem uvnitř dvojskla v okně
- špatnou termikou větrání usazeného okna
Zkuste kouknout na cz odkaz:
http://www.ewcoo.com/sortiment/super-spa…
nebo www.ewcoo.com
Máme na baráku dva typy oken, první 2 roky staré REHAU s distančním profilem z hliníku (U=1,1), druhé z letoška ze Super Spacer (U=1,1). Ty druhé nemají absolutně žádné rosení!!! Většinou jde o jednoducchý problém - tepelný most v dvojskle okna. Koukněte i na prospekty. S těma prvníma je to smutný, a byli nejdražší v regionu Liberec.
Pavel Bureš
RO Richard Ognar @richard.ognarTo máte pravdu, ale tohle je jiné téma. Díky
Zdravím všechny nepříznivce rošení v rámech.
Letos jsme dostavěli RD, dřevostavbu, s vypočítanou měrnou tepelnou ztrátou 17kWh/m2.rok. Okna máme od firmy, která zkrachovala. Jedná se o trojskla 4-16-4-16-4 plněná argonem, profil EURO Softline 92 s nerez distančními rámečky s celkem třemi celoobvodovými těsněními. Rámy oken jsou v montážních otvorech z vnitřní strany konstrukce parotěsně přelepeny páskou AIRSTOP a z vnější překryty polystyrenovými hranoly cca 3x4 cm a přelepeny paropropustnou páskou Tyvek. Byl proveden Blower Door test s výsledkem 0,24.
Letošní zimu po instalaci VZT a konečném zabydlení dochází také ke kondenzaci vody v prostoru mezi okenním rámem a křídlem okna za třetím těsněním počítáno z vnitřní strany. Na všech oknech jsem zvětšil přítlak a na jednom okně jsem provedl opatření s přídavným těsněním. Vše ovšem bez výraznějšího zlepšení.
Foto kondenzace viz.
http://pasivnidum.blogspot.com/2009/12/1…
Budeme rádi za každou radu, jak problém vyřešit.
MŠ Martin Šilar @martin.silar118Dobrý den, Vaše měrná tepelná ztráta 17kWh/m2.a Vás pasuje na super NED s velkou blízkostí k EPD. Potom je velká škoda, že se Vám děje takovýto naschvál.
Předpokládám, že máte vzduchotechniku s rekuperací, alespoň vycházím z toho, že dosažení uváděné hodnoty bez rekuperace je vlastně nemožné a taky píšete, že máte v domě přetlak !?!
Za skoušku by stálo nastavit ventilátory VZT tak, aby vznikl mírný podtlak (pokud to VZT umožňuje) a tím zamezíte unikání vlhkého vzduchu z domu ven přes okno. Vycházejte z toho, že čím větší chlad vzduchu, tím méně vodních par obsahuje, tedy v zimě je venkovní vzduch vždy sušší, než uvnitř domu. Otázkou je, jak by Vám okna těsnily při podtlaku. Museli byste to vyzkoušet. Větrání vzduchotechnikou s podtlakem by mělo stabilizovat vlhkost vzduchu v domě a nejenom to.
Nikde nepíšete, jakou máte vlhkost v bytě, kolik Vás v domě bydlí, zda máte domácí zvířata, akvárium, větší množství květin, zda se Vám boty od sněhu osušují uvnitř domu, a další vlivy. Ale třeba je v tomto vše v pořádku a vlhkost cca 50% stačí na to, aby při přetlaku v oknech kondenzovala. Přesto si udělejte jasno, jinak budete stále jenom v bádání bez účinné nápravy.
Dobrý den, mám tentýž problém. Bydlím v novostavbě již 2,5roku, pravidelně a intenzivně větráme, měřená vlhkost 46-55%, topení podlahové, dům zateplen a okna EURO 84 trojsklo, žaluzie mám již neustále pro lepší větráni okna přizvedlé nad rámem asi 20cm. Neustále máme velký problém s "rosením" okna na spodní části skla nad rámem. Když mrzne nedocházi jen k pouhému rosení,ale když jdou teploty pod -5,tak voda přes noc steče až na parapet a někdy dokonce až na podlahu :( Nevíme jak tento problém vyřešit :( Větráme intenzivě, topíme na 20-21, v koupelně ventilátor pro odvětráni, v kuchyni digestoř...ale nic nepomáha :( Prosím poraďte co s tím? Děkuji za každou radu.
KR Kuboš Robert @kubos.robertjaky mate typ ramecku?
uz se vam nekdy orosily okna z venkovni strany?
Mám stejný problém. Dřevěná okna profil 92mm +3 sklo, z vnějšku překrytý EPS. Mám vzduchotechniku, kterou nemám ještě seřízenou (nebyl čas)
Loni jsem okna seřizoval a dotahoval a došlo k výraznému zlepšení. Příčinu vidím v přesnosti výroby oken a seřízení na místě
Momentálně jsem zkusil nalepit další těsnění na rám, hned první mezera, úroveň okapničky. Takže tam jsou 3 těsnění. Zatím to vypadá velmi dobře.
Doporučuji velice sledovat vlhkost v místnosti. Ač mírně neseriozní prodejci všelijakých zlepšovačů vzduchu tvrdí cokoliv, normální vlhkost je do 50% cokoliv nad tuto hodnotu může přinést problém, zejména při vytápění na spořivých 19-21°C. Zbavovat se zvýšené provozní vlhkosti otvíráním oken v mrazech je neekonomické, málo účinné a navíc způsobuje prochlazení právě v kritickém okolí okna, kde to následně podpoří další kondenzaci. Mi problém v koupelně a přilehlé místnosti vyřešil elektrický odvlhčovač (taková mnohem slabší varianta tzv. popovodňových vysoušečů)umístěný v koupelně. Režim vysoušení mívají i klimatizace. A to je moje rada. Sledovat vlhkost a zbavovat se jí v místě jejího největšího vzniku - koupelny, kuchyně. Takže v prvním kroku pořídit a rozvěsit vlhkoměry a sledovat, jak to chodí.
Je jasné, že dvojskla s klasickým hliníkovým rámečkem budou rosit vždy. Tady je částečné řešení rámeček z nerezu, nejlepší řešení rámeček ze skelného kompozitu - swisspacer apod. Tady musím upozornit, že řada firem se holedbá "teplým" rámečkem a přitom mluví o nerezu, který je sice o něco lepší než hliník, ale pořád výrazně horší než ten kompozitní.
Smutným faktem je, že málokterá firma umí kvalitně usadit okna. Taky zedníci jsou neznalí, s oblibou přečnívající pěnu odlamují, přitom se obvykle odloupne i kus pěny ze spáry a když to udělají z obou stran, moc jí tam nezůstane. Když se okna dobře zapění a pěna se pečlivě ořízne, pak i bez parozábrany obvykle problém nenastane. Píšu obvykle, protože při kombinaci teploty 19°C uvnitř, -10°C venku a vlhkosti okolo 60% vznikne problém i s bezvadně instalovanými superokny a to by si měli uvědomit všichni úsporní topiči a poněkud nemyslící reklamovači oken.
KK Karel Kot @karel.kot704dobrý den, mohu se Vás zeptat, jaký odvlhčovač konkrétně jste do koupelny pořídil a jak jste s ním spokojený?
děkuji mnohokrát
Rada
Zdravím,
rosení hlavně probíhá většinou na okrajích skla. A proč?
Jednoduché! Výrobci oken propagují hlavně svůj okenní profil ale izolační dvojsklo se snaží kupovat to nejlevnější. To, že okno má tepelnou propustnost Ug=1,0 nestačí. Uvnitř tohoto dvojskla je kovový distanční profil, a to je největší problém - vysoká tepelná vodivost. Koukněte na www.ewcoo.com tam je to podrobně popsané. Kupte okno se systémem Super Spacer a o dost se toho zbavíte.
Irena
RO Richard Ognar @richard.ognarTo je trošku jiná problematika než toto téma.
No něco ohledně rošení oken jsem nalezl zde : http://www.kvalitni-okna.info/dalsi-vase…
Tak třeba vám to alespoň trošku pomůže :-)
JN Jeník Návara @jenik.navaraDíky za odkaz. Radí však jen v případě obecného rosení skel. Větším problémem je ale bohužel rosení mezi křídlem a rámem okna. A zde babo raď...Já si myslím, že je problém v těsnění a ne ve vlhkosti v interiéru. Vlhkost máme standartní, ale jak je venku v noci kolem 5 stupňů, naplní se podmínky pro vznik rosného bodu a máme rámy oken mokrá.
Podívejte se ma vnější okapničku na křídle okna. Pokud je hliníková, změřte, jak velká je mezera mezi sklem a okapničkou? Má být 4-5 mm, pokud je méně, může to být příčina rosení. Přečtěte si https://www.tzb-info.cz/4983-zavady-a-va…
JŠ Jindřiška Šlajerová @jindriska.slajerovaosobně si myslím, že mezera nestačí aj 1km je málo, důležitá je samotná kce daného místa.
tak mi včera vyměnili kvalitní profilované vnitřní těsnění Dewenter za tu známou klasickou trubičku, stopro doléhá lépe/ne takovou silou/ ovšem jelikož se kondenzace projevuje až pod -7°C, tak se uvidí koncem týdne,prý mají přijít od rusáků ještě nějaký "kruty".
JN Jaroslav Novák @jaroslav.novak167Máme tyto trubičky na 2 starších oknech a slouží dobře. Mezi rámy se neobjevila žádná vlhkost ani při -15.
Dobrý den,
na úplně stejné téma jsme tu diskutovali vloni. https://forum.tzb-info.cz/106466-kondenz…
pokud si nejdříve přečtete uvedenou diskuzi zjistíte, že pravděpodobnou příčinou bude přetlak v prostoru, který teplý vzduch vhání nedoléhajícím (také zdeformovaným nebo přerušeným)těsněním do chladné prostoru mezi rámem a křídlem, kde dojde ke kondenzaci.Jelikož samotný prostor je minimálně provětrávaný, nemá se voda šanci odpařit, zvláště když je teplý vzduch neustále "dodáván". Právě bloudím po internetu, jak nejlépe má zrovna tak netěsná eurookna okna(fotografie jsou také v uvedené diskuzi)dotěsnit. Přídavné těsnění přilepené na rám proti těsnění na křídle nefunguje. nedokázal jsem ho nalepit bezespar.
Také přitažení kování dle mého spíš situaci zhorší, protože těsnění nevhodně zdeformuje.
Přeji mnouho úspěchů při hledání řešení.
PP
Dobrý den,
řešíme podobný problém. Okna 68mm, sklo4-18-4, zevnitř se nerosí, ale mezi rámy se tvoří kondenzát již u venkovní teploty -2 , při teplotě -7 namrzá. v místnosti je teplota 18-20 stupňů.
Minulý rok jsem okna reklamovala, dotáhli okna na maximum k rámu, ale situace se letos opakuje.
Jinak nám vytekla smůla z rámů na cca 20 cm , tak jsem nemohli dodělat fasádu, na reklamaci mi neodpověděli. Malé okno nám neuznali, že se po kastlovém okně okno přesně zaměřit nedá - je o 10 cm menší než otvor, na jiném okně máme parapet o 13 cm delší - ten se prý podle velikosti okna neměří a když se mi to nelíbilo měla jsem si říci hned, nadpraží je zapraveno EPS bez perlinky a stěrky, tak se prolamuje - prý není žádná norma, která by při zapravení zevnitř předepisovala vytvořit tuhé ostění a použít na EPS perlinku, dále zalomené ostění je v šířce cca 6 cm vypěněno. Také sloupek je špatně opracovaný aj.
Přivítám Vaše názory.
HK Helena Kollárová @helena.kollarova804je to docela sila.okna se mi taky rosi,ale mam tu vlhkost od 70-75%.
tohle vsak na ramu v zadnem pripade nemam.to snad musite mit vysokou vlhkost,otevrenou mikroventilaci a jeste podtlak v dome ne?
proc vam ty okna tak blbe zamerily vcetne dveri?
dejte sem foto.
taky jste nenapsal jestli 2 nebo 3 trjskla ci heat miror.
spousty neznamych.
jo a ta vlhkost je taky dost podstatna.
predpokladam,ze bydlite v novem,nebo ve starem s novymi okny a ted se nestacite divit.
Můžu se zeptat od jaké firmy máte okna?
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.