Rozvody vzduchuDobrý den, provádím postupnou rekonstrukci velmi starého domu. Dům hodlám zateplit 10-15cm EPS dle možností v daném místě. Šikmou střechu již mám z jedné poloviny hotovou a zateplenou 30cm izolace (z toho 14 cm Domo 035) Podlaha v přízemí bude zateplena 10cm podlahového EPS. Problém je, že zdivo tvoří především nepálená cihla, dále kámen a cihla pálená. Nejsem žádný odborník a mám tyto otázky:
1- Je přeci jen vhodné nepálené cihly zateplovat EPS i za předpokladu, že hodlám dům vytápět teplovzušným vytápěním (měla by být ještě nějaká zváštní skladba stěny , parozábrana atd?)
2 - K rozvodu teplého vzduchu v podlaze, či stěně, bych chtěl použít šedé odpadní trubky. Je možné tyto trubky použít ze zravotního hlediska, tepelné odolnosti adt? Hodlám trubkami rozvádět teplý vzduch o takové teplotě, aby nedošlo k pálení prachových částic, tuším 50°C (potřeboval bych upřesnit). Nyní dočastně bych potřeboval vhánět teplejší vzduch a potřeboval bych vědět, do jaké teploty by to bylo únosné a zda tyto trubky vůbec použít, nebo jít raději do pozinku?
3 - Hodlám použít rekuperátor a místo zemního registru mě napalo použít alespoň sání vzduchu z nevelkého sklípku (cca 10-12 m3), který mám přímo za domem a předci ho vykopali do cca 10metrů vysokého břehu z jílu. Zateplil bych vchodové dveře do sklípku, a sání do něj a z něj by bylo uložené v zemi v délce asi jen celkem 5m. Dále nemám změřen radon a jestli by šlo slípek k tomuto využít a byl zde vyšší výskyt radonu, zda jsou nějaké radonové vzduchové filtry?
Děkuji Vyroubal