Z nuceného oběhu je najednou samotížný oběhDobrý den, mám topení v rodinném domku. Původně to byl samotížný otevřený systém s kotlem na uhlí a litinové radiátory (uzavírání kohouty). Pred cca 7 lety firma systém přebudovala systém na plyn. Rozvody a radiátory zůstaly stejné, zmenil se pouze kotel. Nový kotel je litinový LIGAS LE 25 kW, obehové čerpadlo WILO RS25/60. +(okruh s druhým stejným čerpadlem na ohřev teplé vody v bojlerku-pro popisovaný problém toto není podstatné). Pro regulaci teploty vody je v kotli zabudován od výrobce termostat, vždy byl nastaven na cca 60- 70st C. Systém (čerpadlo)se spouštěl prostorovým termostatem v referenční místnosti. Po rozběhu čerpadla se ochladila voda v kotli a kotel začal topit. Po vytopení místnosti termostat vypnul čerpadlo. Voda v kotli se dohřála na termostatem stanovenou teplotu a hořák zhasnul. Připomínám, že kohout na radiátoru ve vytápěné místnosti byl vždycky otevřen. Do ted vše fungovalo dobře ,tak jak jsem popsal. Je to však asi týden a systém se začal chovat "samotížně" tj. k oběhu vody již nepotřebuje oběhové čerpadlo, voda přes něj poměrně slušně protéká a stoupá ke všem otevřeným radiátorům. Následkem toho zapne plynový hořák a kotel topí a topí a topí dokud se v celém systému nedosáhne teploty nastavené na kotlovém termostatu-logicky. Díky tomu se stal prostorový termostat zbytečný-nefunkční a systém lze regulovat pouze teplotou vody, která se musí nastavit na kotli termostatu nebo je nutné příslušná tělesa topení zavřít. Fyzikálně je to logické a v pořádku, ALE nemohu pochopit proč náhle po tolika letech nastal tento zvrat a co s tím mám dělat? Snad se čerpadlo vyběhalo natolik, že přes něj bez problémů proudí voda nebo se snad dokonce roztáčí samotížným efektem - toto ale není slyšet. Jak mám vrátit toto do původního stavu, abych mohl regulovat systém zase prostorovým termostatem? Nechápu že tato změna nastala v podstatě ze dne na den, čerpadlo se přece skokově neopotřebuje. Díky za každou radu. S pozdravem - petr.utter at seznam.cz