Z nuceného oběhu je najednou samotížný oběh

Reklama
Z nuceného oběhu je najednou samotížný oběh

Dobrý den, mám topení v rodinném domku. Původně to byl samotížný otevřený systém s kotlem na uhlí a litinové radiátory (uzavírání kohouty). Pred cca 7 lety firma systém přebudovala systém na plyn. Rozvody a radiátory zůstaly stejné, zmenil se pouze kotel. Nový kotel je litinový LIGAS LE 25 kW, obehové čerpadlo WILO RS25/60. +(okruh s druhým stejným čerpadlem na ohřev teplé vody v bojlerku-pro popisovaný problém toto není podstatné). Pro regulaci teploty vody je v kotli zabudován od výrobce termostat, vždy byl nastaven na cca 60- 70st C. Systém (čerpadlo)se spouštěl prostorovým termostatem v referenční místnosti. Po rozběhu čerpadla se ochladila voda v kotli a kotel začal topit. Po vytopení místnosti termostat vypnul čerpadlo. Voda v kotli se dohřála na termostatem stanovenou teplotu a hořák zhasnul. Připomínám, že kohout na radiátoru ve vytápěné místnosti byl vždycky otevřen. Do ted vše fungovalo dobře ,tak jak jsem popsal. Je to však asi týden a systém se začal chovat "samotížně" tj. k oběhu vody již nepotřebuje oběhové čerpadlo, voda přes něj poměrně slušně protéká a stoupá ke všem otevřeným radiátorům. Následkem toho zapne plynový hořák a kotel topí a topí a topí dokud se v celém systému nedosáhne teploty nastavené na kotlovém termostatu-logicky. Díky tomu se stal prostorový termostat zbytečný-nefunkční a systém lze regulovat pouze teplotou vody, která se musí nastavit na kotli termostatu nebo je nutné příslušná tělesa topení zavřít. Fyzikálně je to logické a v pořádku, ALE nemohu pochopit proč náhle po tolika letech nastal tento zvrat a co s tím mám dělat? Snad se čerpadlo vyběhalo natolik, že přes něj bez problémů proudí voda nebo se snad dokonce roztáčí samotížným efektem - toto ale není slyšet. Jak mám vrátit toto do původního stavu, abych mohl regulovat systém zase prostorovým termostatem? Nechápu že tato změna nastala v podstatě ze dne na den, čerpadlo se přece skokově neopotřebuje. Díky za každou radu. S pozdravem - petr.utter at seznam.cz

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

45 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.