bublání v topení

bublání v topení

Zdravím,

mám menší problém se dvěmi radiátory v horním patře RD. Přízemí i patro má 8 radiátorů (x2), 2 na chodbě a 3 ve sklepě. Po menších úpravách v kotelně a dodělání části měděných rozvodů - zlikvidování zbývajících železných trubek, tzn. napuštění a vypuštění systému je problém s probubláváním vody ve dvou radiátorech - kuchyni a ložnici, takže mně to pokaždé v noci vzbudí.
Tlak v systému mám při nějakých 40°C kolem 1,4 BAR, zkoušel jsem tlak nižší i vyšší, ale odvzdušnit to prostě nejde. Před úpravou v kotelně jsem měl tlak na 1,2 BAR - je možné aby při snížení průměru trubek (zpátečka byla část cca 1m v průměru 70mm a pak cca 30mm ke kotli, výtlak byl provedený stejně) bylo nutné o tolik zvýšit tlak?
Zkoušel jsem xx různých způsobů, jak odvzdušnit, nikde v celém domě není vzduch, jediný radiátor, který se občas dá odvzdušnit je v té kuchyni, zkoušel jsem po vypnutí čerpadla, horký i studený systém, i s čerpadlem a prostě to nejde. Pokaždé když čerpadlo pustí vodu do systému, tak jsou i v kotelně slyšet bublinky, ale nahoře bublají jenom ty dvě topení. Termostatické ventily jsou všude na plno. Zkoušel jsem ty dva radiátory i různě naklánět, protože je to prasácky udělané a když dám radiátor tak, aby šel vzduch k odvzdušňováku, tak se trubka nakloní opačně, takže vzduch zůstane v kolenu dole u topení... Hrál jsem si s tím asi půl dne, nahýbal na obě strany a našel i polohu, kde by mohlo mít obojí správný spád, ale odvzdušnit se to nepovedlo. Pokaždé, když zapne čerpadlo tak to šplouchá z ventilu do radiátoru. Zkoušel jsem i různé rychlosti čerpadla... Málo vody v systému podle mě není, dvě topení jsou v předsíni a koupelně o něco výše - uzší a vyšší, ale topí normálně a nic nešplouchá. Ještě jsem změřil tlak v expanzce (25l), samozřejmě byl někde kolem 0,8, takže jsem ji natlakoval na cca 1,45 BAR. Při odmontování expanzky kvůli dofoukání jsem musel trochu vody vypustit a v té byly cínové "jehly" po pájení mědi. Je možné, že to třeba přicpalo ventily a proto to šplouchá? Ale podle zvuku tam jde ze sklepa vzduch... Ještě jsem neřekl, že na výtlaku z kotlů je el. ventil a čerpadlo na zpátečce. To je podle mně taky možné místo kde se drží vzduch a pokaždé ho to pustí do topení, ale tam to nemám jak odvzdušnit a ani při otevřeném ventilu a vypnutí čerpadla se to odvzdušnit nedalo. Ještě mě napadlo nějakým způsobem domontovat před ten ventil samoodvdušňovák. Taky ale nevylučuju tu možnost, že po zapnutí čerpadla se tam rozhoní ty cínové špony a šustí to stejně jako bublinky vzduchu...
Máte pro mě nějakou radu? Už jsem vyzkoušel snad všechno co mě mohlo napadnout. Jedině ještě zkusit rozpojit ventil nahoře u radiátoru a zkusit to propláchnout nebo co...

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

13 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.