Vytápění nízkoenergetického domu

RK Roman Koranda @roman.koranda před 15 roky10.01.2009 14:31:00
Vytápění nízkoenergetického domu

Dobrý den,
omlouvám se, že zakládám nové vlákno, když už se to tu řešilo několikrát, ale většinou se to zvrhlo jinam, než by mne zajímalo a také bych to potřeboval vše shrnout.
Budu stavět dům o vypočtené TZ 6kw.Reálně myslím ještě malinko méně.Bude v něm nucené větrání ,kterým bych chtěl primárně topit a na chodbách, v koupelnách, kuchyni a pravděpodobně i obýváku (zde ještě nevím, protože bych chtěl dřevěnou podlahu)teplovodní podlahové topení které bude jen temperovat, aby podlahy nebyly studené. Zbytek doplním tělesy. Ta podlahovka je jasná, kvůli teplé podlaze a tělesa proto, že mám obavu při větší zimě z velkého proudění vzduchu při vytápění vzduchotechnikou.Budou tam také krbová kamna, z kterých bude teplo do domu rozváděno již zmiňovanou vzduchotechnikou.Tolik moje představa. Pro vytápění mohu použít plyn,elektřinu i tuhá paliva,ale ty až v poslední řadě.
Teď mi jde o následující:
-rekuperace a zemní výměník - návratnost investice u tak malé tepelné ztráty
-čím topit - vzhledem ke stálým platbám, různým tarifům atd.
-pokud např. TČ - zaplatí se někdy provoz u tak malé TZ.
-vytápění plynem - sice další stálá platba, ale nižší pořizovací náklady, které se u malé TZ vrací mnoho let
-ohřev TUV solár.panely
Doufám, že jsem to napsal alespoň trochu srozumitelně.Je to dost rozsáhlý dotaz, takže děkuji předem za každou připomínku.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

8 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.