Vytápění nízkoenergetického domuDobrý den,
omlouvám se, že zakládám nové vlákno, když už se to tu řešilo několikrát, ale většinou se to zvrhlo jinam, než by mne zajímalo a také bych to potřeboval vše shrnout.
Budu stavět dům o vypočtené TZ 6kw.Reálně myslím ještě malinko méně.Bude v něm nucené větrání ,kterým bych chtěl primárně topit a na chodbách, v koupelnách, kuchyni a pravděpodobně i obýváku (zde ještě nevím, protože bych chtěl dřevěnou podlahu)teplovodní podlahové topení které bude jen temperovat, aby podlahy nebyly studené. Zbytek doplním tělesy. Ta podlahovka je jasná, kvůli teplé podlaze a tělesa proto, že mám obavu při větší zimě z velkého proudění vzduchu při vytápění vzduchotechnikou.Budou tam také krbová kamna, z kterých bude teplo do domu rozváděno již zmiňovanou vzduchotechnikou.Tolik moje představa. Pro vytápění mohu použít plyn,elektřinu i tuhá paliva,ale ty až v poslední řadě.
Teď mi jde o následující:
-rekuperace a zemní výměník - návratnost investice u tak malé tepelné ztráty
-čím topit - vzhledem ke stálým platbám, různým tarifům atd.
-pokud např. TČ - zaplatí se někdy provoz u tak malé TZ.
-vytápění plynem - sice další stálá platba, ale nižší pořizovací náklady, které se u malé TZ vrací mnoho let
-ohřev TUV solár.panely
Doufám, že jsem to napsal alespoň trochu srozumitelně.Je to dost rozsáhlý dotaz, takže děkuji předem za každou připomínku.