Rubriky:
Je tu mnoho příspěvků o oknech, ale valná většina jich je jen v teoretické rovině a tedy o ničem. Cílem této diskuze by nemělo být zhodnocení, že je důležité aby byla okna "kvalitní" případně aby byla dřevěná. Ale konkrétně jaká okna, jaký profil, jaká cena (za kolik m2), jaká zkušenost, jaké TI vlastnosti a taky datum pořízení (případně cenové nabídky). Záměrně jsem vyřadil dřevěná okna na které může běžet paralelně druhá diskuze pokud bude mít někdo zájem. V jedné diskuzi by to zbytečně vedlo k nekonečným debatám o ničem. A většina lidí je o typu dřevě či plastu rozhodnuta předem. Předpokládám, že většina příspěvků bude od lidí kteří právě vybírají, takže bude vidět alespoň cenové srovnání, ale také očekávám případné pozdější reakce od spokojených či nespokojených uživatelů.
Tak tady nějaké srovnání do začátku:
Původně jsem jako čiště orientační cenu pro projekt vzal z profilu od fi Gealan S8000 s dvojsklem u kterého jsem jako jediného měl přibližnou cenovou kalkulaci za cca 10m2 oken 32K Kč. Dneska mají na stránkách i model
http://www.gealan.cz/zakaznik/produkty/p…
s trojsklem (cenovou nabídku bohužel neznám) ale s pro mě málo plochou přední stranou, která je nevhodná pro dům s vnitřní izolací. Další favorité jsou Veka Alphaline 90 a Topline plus s plochou přední hranou, ale za to kratší zadní, takže bych rám zevnitř nemohl obalit tak dobře izolací. Další profil je od firmy Rehau a to konkrétně Clima-Design
http://www.rehau.cz/84A047E2D9DFFC9DC125…
Který má ze předu drážku na kterou by se v případě "předsazení okna dovnitř" dalo napojit snadno těsnění zamezující pronikání vody mezi zeď a izolaci. Což je asi největší problém v případě vnitřního předsazení...
Když tu máme i další obrázky, přidám tento, který jednoduše popisuje účel izolačního skla.
Vždyť to je jako u všeho. Čím více výrobců, tím více možností. Zrovna si není třeba si zaměňovat v tomto případě pojmy…
Výše jsou zmíněny ty skla, které tam někdo přidal. Takže záleží na mě, pro které se rozhodnu, nebo se to vybírá i…
Cenu zjistím asi jedině tak, že oslovím společnost se žádostí o cenovou nabídku, co? Zda nějaký ceník bych uměl…
před 19 hodinami
Mohu se zeptat? Máš ta skla? Dával sis je?
před 5 dny
Myslím si, že toto je dost diskutabilní tvrzení. Sám jistě víš, jak to s těmi cenami chodí. Prostě základ u všeho je…
před 6 dny
1135 odpovědí
Zobrazit všechny reakceDobrý den!
Děkujeme, že jste se chopili iniciativy a vytvořili tak užitečné informace. V dohledné době také uvažuji o výměně oken v mém domě, proto mě velmi zajímá vaše zpětná vazba a zpětná vazba od ostatních uživatelů. http://www.slon-knihy.cz/jak-nakupovat-k…
Zejména mě zajímá, jak je uspořádána přední výplň profilu Rehau Clima-Design. Mohl byste k tomu poskytnout více podrobností?
Dále by mě zajímalo, jaké máte doporučení pro výběr profilu pro dům s vnitřním zateplením. Jaké profily jsou podle vás pro takový případ nejvhodnější?
Předem děkuji za odpověď!
RT Rudolf Tomka @rudy2501To nemusím byť ani veľký odborník, aby som na toto poznal odpoveď. Jasné, že keď tých skiel existuje viacero druhov, tak nebudú všetky totožné.
Stojíme před otázkou výběru dodavatele oken. Z velké části zvažuji plastová okna. Jaký druh skla jste si vybrali? Říkají vám něco izolační skla? Kolega mi vnukl tuto myšlenku.
AK Antonín Kadlec @antonin.kadlecPlastova okna za mne hnusna, ale funkcni. Na chalupe mam dvousklo, na baraku take dvousklo, v kancelarich trojskla. Vsude spokojenost. Kdyby se to delalo nove, uz davam jiz jen trojskla.
Rehau Geneo - po letech je v jednom okne voda, krasne krystalky uvnitr, a ruzne okolo zatekaji. Kdyz jsem koukal proc, tak staci zastourat prstem a zjistite ze tam je jen dira. Montaz evidentne taky nestala za nic. Az uvidite obchodaka firmy Sulko, tak ho pretahnete trubkou po hlave a vyhodte ho.
Pro všechny kdo nechtějí studovat tabulky hodnot ,které jsou mnohdy zavádějící,pro všechny co chtějí opravdu kvalitní profil a nebudou řešit jestli je Ruský,Český,Polský,Rumunský napíši následující.Jsem nejdéle žijící člověk v tomto státě,který namontoval jedno z prvních eurooken a oken vůbec a do roku 2012 jsem se tímto sortimentem úspěšně živil a nenajdete nikde na žádném portále na mne negativní poznámku či reakci.Tento rok 2014 jsem si dělal rekonstrukci svého vlastního domu,ze kterého jsem udělal dům pasivní.Věřte,že sobě na dům jsem dal opravdu to nejlepší co jsem vůbec na trhu sehnal a že to dnes dalo fušku,jelikož trh s okny se totálně hroutí právě z důvodu problému kvality a nesmyslné konkurence na trhu,kdy se tu firmy drží zuby nehty a všichni okolo již ví,že to nemá cenu a zbytek trhu se dá rozdělit tak max mezi 30% z firem které zde jsou.Pokud má někdo zájem, profil mu na svém domě ukáži a bude na něm jestli si ho pořídí nebo ne.A že to bude myšleno upřímně dokáži tím,že já již okna neprodávám,nechci už s tímto sortimentem mít nic společného neb opravdu okna začal prodávat kde kdo a nic to nemá dnes již společného s kvalitou, zkušenostmi a pod. Toto se děje i u prodeje bezpečnostních dveří, které prodávám pod firmou HTdveře s.r.o. kterému se nyní na plno věnuji a pokud půjde kvalita tohoto sortimentu dolů na úkor ceny, tak ani tento sortiment prodávat nebudu a ukončím úplně jakékoliv činnosti v této republice neb prodávat něco za každou cenu nemám zapotřebí Odemne okna a profil, který mám na svém rd nedostanete, řeknu vám max název, složení skla a profilu a můžete si pak najít na internetu, které firmy ho prodávají a je jich tu v ČR více Jinak pokud bych za ta léta mohl doporučit seriózní Českou firmu na úrovni nezadluženou stabilní tak je to firma Stavoprojekta. Opět pro rejpaly ,že dělám někomu reklamu nic s ní nemám společného, okna jsem od nich nekupoval, dveře jim naše neprodávám, jen znám strukturu této firmy, viděl jsem výrobu, znám profily, které na svém domě ale nakonec nemám. Jen naprostý blázen si dnes ještě koupí okna jen z pětikomorových profilů s dvojsklem a jen dvěmi těsněními. A děje se tak při prodeji dnes a denně stále dokola a vesele to všichni prodávají se slovy ,že to stačí, že je to dobrý bla bla bla . Houby je to jen sakra levný oproti seriózní konkurenci, která vám nabídne to co by se opravdu mělo na dům či byt v dnešní době osadit, ale prostě stojí to třeba o 10% více
TH Tomáš Haltmar @tomas.haltmarVážený pane Haltmare, už jsem Vám to dnes psal na jiném místě ale považuji za potřebné Vám to napsat ještě jednou. Vy jste asi před psaním Vašeho příspěvku požil nějaký lihový nápoj.
1. Výkřiky o tom, jak je celé odvětví "okna & dveře" v ČR v háji nikoho kdo si chce pořídit kvalitní okna nezajímají. Lidi zajímá to, KDE si můžou kvalitní okna pořídit. To ale ve Vašem příspěvku není.
2. Když jste odborník a máte na domě ty najkvalitnější okna které jak sám uvádíte neprodáváte, proč lidem prostě neřeknete: "lidi, obraťte se na tuto a tuto firmu, já to s klidným svědomím a nezaujatě doporučuji".
3. Dle výpisu z Obchodního rejstříku je vám 45 let. A teď Vás cituji, " Jsem nejdéle žijící člověk v tomto státě, který namontoval jedno z prvních eurooken a oken vůbec......". Čtenář si z toho celého jistě snadno udělá Váš profilový obraz.
4. Není nic snadnějšího, nežli po vystřízlivění z onoho lihového nápoje napsat čtenářům nezávislé doporučení, KDE vlastně by si měli pořídit kvalitní okna se vším co se pod kvalitou rozumí. Jako odborník a nejdéle žijící montér oken v ČR to jistě hravě zvládnete.
Dobrou noc.
tento příspěvek byl redakcí odstraněn
Pro mne zajímavé: https://forum.tzb-info.cz/118698-jake-tr…
KP Karel Plaček @karel.placekJestli je pro Vás zajímavá ta první odpověď, tak z toho co jsem zkoušel naklikat v ACG aplikaci, má toto zasklení horší izolační odpor než klasika z top 1.0 která je takovej nejlepší průměr všech parametrů. A index má zase o dost horší než klasika z CV, která má zase horší TI vlastnosti.
Na výrobu takovéhoto skla si asi taky počkáte.
Zato mě zaujala ta část doporučení distančních mezer jedna 14 a druhá 16 nebo 18... Já mám fut zato že proudění vduchu je stejné v první i druhé mezeře, tak proč ty rozdílné hodnoty?
Trošku z inej strany, zrejme pôjde o trend...?
http://www.imaterialy.cz/Aktuality/Windo…
JČ Jarka Černá @jarka.cerna539Trochu od tématu, ale budiž. Paní Jarko, musí se jim přece nějak zaplatit ta ,,antireklama " na všechna zahraniční okna. WH navíc chce v dalším roce zkoupit dalších 30 českých závodů, kde se zruší výroba a budou prodávat okna jenom od Vekry a Othermu. Nevím, ale zdá se mi, že tu začíná vznikat nový monopol, kde se na ekonomiku příliš nehledí, vlavně že budu sám na trhu a zákazníci to zaplatí.
http://www.profit.cz/clanek/window-holdi…
http://www.imaterialy.cz/aktuality/prumy…
http://byznys.lidovky.cz/spolkneme-vas-o…
Dobrý den, protože se zabývám stavebním sklem, které je z největší části součástí okna, tak jsem se rozhodl, že pomocí svého blogu budu dávat dohromady texty, které budou později sloužit jako kniha. Proto budu rád za každý názor a připomínku k jednotlivým článkům z rubriky: Okna a dveře
Děkuji! Miroslav Sázovský
Nehrozí u trojskel, že budou tak dobře tepelně izolovat, že budete topit i v létě? Řeší se nějakým způsobem umístění oken ve vztahu ke svět. stranám a jejich tepelně izolační schopností? Pochopil by, že sever je jasný - max. tepelně izolační schopnost okna. U dalších svět. stran však nevím, kde je hranice ...
DJ Drahoš Janíček @drahos.janicekNebojte sa. Aj pri trojsklách môže dokonca hroziť prehrievanie. Že by ste museli kúriť aj v lete, nehrozí.
Dobrý den, neví pan Figa či někdo jiný dle jakých norem se určují požadavky na montáž oken? A jestli jsou ty normy pro stavební firmy závazné? Zajímá mě hlavně průhyb křídla, ale klidně si to projdu všechno..
Montážnici, servisáci a technici z Decra jsou u mě už jak doma, ale každý se vymlouvá na chybu toho druhého. Je tam spoustu věcí co musí dokončit (opravit) a oni přijedou udělat jednu věc a ostatní vždy svedou na někoho jiného, že to není jejich starost a utečou po té čekám dlouhé týdny než přijde někdo další udělá zase něco jiného a na ostatní hodí bobek a zmizí. Sic se mi kvalita a parametry výroků jejich firmy líbí, ale přístup jejich zaměstnančů je hluboko pod bodem mrazu a zmrší na co šáhnou, takže vážně přemýšlím o tom jim jejich nedodělek vrátit a oslovit jinou firmu, protože takhle se oken asi nikdy nedočkám... Za jakých okolností tak mohu učinit? jaké jsou limitní průhyby oken a dveří?
JM Jiří Mitáček @jiri.mitacek613Dobrý den, taky řeším s Decrem nějaké reklamace. Můžete mi prosím sdělit jaké máte problémy s prohýbáním oken a dveří? Mám podobné problémy
Prosím někoho, kdo to umí, aby mně spočítal, na jakou RV se změní ve vzduchu o objemu 50m3 o RV60% a teplotě 22°C, jestliže v tomto objemu zkondenzuje 0,1 l vody a nebo 0,5 l vody při zachování teploty 22°C. Předpokládejme zároveň, že obálka tohoto objemu je ideálně pružná a že celkový tlak(atmosférický) v objemu se nezmění. Jde mi v podstatě o to, když se někomu orosí okna s těmito objemy kondenzátu, jak se mu změní vlhkost, není-li ničím dodána. Chci vědět, s jakým novým parametrem RV se ustálí nová rovnováha v objemu a o kolik klesne RV a potažmo rosný bod. Díky.
Pane Mitáčku, pro jaká okna jste se nakonec rozhodl?
Nějak se mi to nepodařilo z rozsáhlé diskuze zjistit...
Vybíráme aktuálně okna, takže přídám nabídky: jedná se o 17,4m2 oken + vchodové dveře 1x2m celoprosklené, barva bílá,bez parapetů včetně dopravy a základní montáže bez pásek.:
- Trocal 88, Uf-1,0 , 4-16-4-16-4, Ug-0,6, kování G-U
80000,-
- Salamander Blue Evolution 92mm, Uf- 0,9, 4-18-4-18-4, Ug-0,5,kování MACO
77000,-
- Kommerling 88+ , Uf-1,0, 4-16-4-16-4, Ug- 0,6, kování Roto NT
81OOO,-
- Veka Alphaline 90, Uf-1,1, 4-16-4-16-4, Ug-0,6,kování Roto
81000,-
- Deceuninck Inoutic Eforte 84, Uf- 0,95, 4-16-4-16-4, Ug-0,6, kování Siegenia Aubi Titan AF
75000,-
- Rehau Geneo, 4-16-4-16-4, Ug-O,5
98000,-
- Rehau Clima Design, 4-16-4-16-4, Ug - 0,5
184000,-
U profilů Salamander a Veka bude další sleva příchodem nového roku.
Slovaktual dorazí příští týden.
Cenově vychází vše kromě Rehau stejně, takže nám to moc výběr neusnadňuje.
Prosím všechny ať se vyjádří k profilům a pokusí se udělat pořadí. Zatím jsme měli v ruce Trocal, Kommerling a Veku, která se nám díky preciznosti zpracování a jednání jeví jako favorit. Jsem velmi zvědav na novinku od Deceuninck a na profil Salamander.
Díky za odpovědi!
JV Jiří Vais @jiri.vais604Dobrý den. Já jsem se po dlouhém rozhodování a porovnávání rozhodl pro Decro Bzenec, kteří vyrábí okna z profilu Trocal 88+.
Uvedu to položkově:
Vchodové dveře 2315 x 1660, otvírání 1050,jednostr.tmavý dub
pošt.vhoz + klika 35.000 Kč
okno 870 x 565 3420 Kč
okno 570 x 565 2922 Kč
sestava oken 1590 x 575 6686 Kč
okno 1170 x 1465 2 ks 12976 Kč
okno 1170 x 1365 1 ks 6195 Kč
balkonové dveře 980 x 2330 13274 Kč
okno 2365 x 1465 1 ks 12763
okno 3250 x 1465 1 ks 18803
balkonové dveře 880 x 2192 1 ks 8153 Kč
interiérové žaluzie10568 Kč
sítě proti hmyzu 5 ks zhruba 1170 x 1433 4682 Kč
Parapety vnitřní komůrkové 500 mm 11 bm 5950 Kč
Akorát dveře jsou z 5 komorového profilu INOVA, ostatní Trocal 88+, zasklení U=0,6 P4-14Ar-F4-14Ar-P4, kování ROTO NT, všechno vprovedení fólie tmavý dub - bílá.
celková cena 141,961 Kč
sleva 32 % -45.427 Kč
spec.sleva 10 % - 9.653 Kč
montáž + doprava 9.880
parotěs+vodotěs.pásky 7.400 Kč
celkem 104.160 Kč
DPH 10 % 10.416
Celkem 114.576 Kč.
Montáž provedena velmi špatně, reklamoval jsem to. Náprava sjednána okamžitě ( v sobotu ). Jednalo se o ty těsnící pásky, včetně použití adhezního můstku. Prověřeno zatím 2,5 měsíce - nevykazují žádné zde diskutované problémy a rosení ještě nezaznamenáno. Zde ovšem musím přiznat, že RV je těsně kolem 40 %
S pozdravem Laďa
Dobrý den, pro mě v tuto chvíli docela zásadní otázka, je normální kotvit okna jen po stranách? t.j. Ani nahoře ani dole. Mám 1770mm dlouhý fix a přijde mi to divné alespoň uprostřed nekotvit. Toho že by vypadlo se nebojím ale aby vlivem teplot nepracovalo...
JM Jiří Mitáček @jiri.mitacek613Samozřejmě máte pravdu. Kotví se ze všech stran a to cca 200 mm od rohu a pak každých max.700 mm podle barvy. U bílé stačí těch 700 u tmavých barev pak doporučuji 500. Tzn. 1770 mm = 200,900,1600 = 3kotvy dole a 3 nahoře. Pokud máte barevná okna, tak by v rozích pak měla být flexibilní pěna, zejména pokud je spára menší než 20mm.
Současně musí být fix podložen pevnými podložkami ne v rozích , ale v místě zasklívacích podložek pro sklo, to proto aby se zatížení sklem nevynášelo přes profil, ale přímo do stavební konstrukce.
Zdravím, i když bych býval rád napsal, že nová okna nemají chybu, tak nemohu. Vybral jsem si profil Rehau Geneo, s trojskly. Myslím že je to 4-18-4-18-4 (a nebo 16 teď nevím). Okna skutečně dobře tepelně izolují, vnitřní povrch je na dotek teplý. Ve výsledku jsou okna lepší než ty původní (minimálně jsou otevírat:), topím minimálně a zvýšila se i vlhkost na prijemnych 50-60% (se starymi okny to bylo v zimě 25-30), ale je tu otázka zda jsou trojskla v paneláku vůbec třeba. Co dělá koncentrace CO2 ještě nevím.
Zkušenost s dodávkou lze popsat slovem horor. Ve stavebnictví asi standard. Dodávka zpožděná, harmonogram stavby v troskách a navíc špatně namontovaná. Dvě okna musely být další montážní firmou vyjmuty a osazeny znovu. Západním oknem zatéká i po opravě. Skla jsou trochu zelená, ale zvyknete si na to. Ve dne neni do bytu videt, skla vypadaji trochu zrcadlově. Za to jsou o poznani tmavší. Výhoda je naopak v tom, že pokoj na jižní straně domu s gigantickým oknem přes celou zeď (3x1,6m) má v létě příjemnější teplotu. Velke panelakove okno je poměrně těžké, bojím se ze časem vypadne. Ve spodni casti muselo být vyztuzilo takovymi kovovymi pasky, jinak uplne pruzilo při každém zavření. Tezko rict jestli to je vhodne reseni pro panelovou budovu se sendvicovym plastem OP 1.21. Posledni problem spojeny s oknem je paradoxne prilisna tesnost. Skoda, ze mi pred rokem nikdo nenabidl moznost privadet vzduch ramem. Vim, ze REHAU nabizi nejakou listu Air Comfort. Bylo by to reseni?
Pridam par obrazku a potreboval bych radu co mam pozadovat za upravy u toho tekouciho okna, je silikonovani dostatecna metoda opravy?
http://www.flickr.com/photos/kudlanka/se…
LK Lukas Kosek @lukas.kosekI když velice nerad musím na tento příspěvek reagovat.
a) to příjemnější - systém provětrávání oken pro geneo se středovým těsněním konečně prošel zkušebnou a je k dispozici, zařídím Vám jeho dodání v rámci odstarnění reklamace
b) to nemilé - okna musí být ukotvena po celém obvodu, takže ty ocelové pásky dole jsou v pořádku a měly by být na každém okně, co není v pořádku je kompletní instalace tohoto výrobku, vyjma zapěnění, to je uděláno poctivě. Silikon po obvodu nic neřeší a jediná možnost jak zabránit zatékání je komplexní předělávka venkovní spáry.
Bouhužel je technologická nekázeň montážníků a jejich fušeřina nejčastější příčinou reklamací.
S omluvou Marian Figa
Řeším teď předsazenou montáž do skořepinové tvárnice. Nemáte s tím někdo zkušenosti?
Jaké je nejvhodnější uchycení (za rozumnou cenu)?
Plánuji posadit okna na dřevěný trámek a ten na krajích uchytit do železobetonového ostění a uprostřed jen do skořepiny. Na bocích a z vrchu bude uchycení přímo do železobetonového ostění přes elka.
Okno bude předsazeno dovnitř a bude o něco větší než stavební otvor. Okno tak bude přilepeno na již vodorovné zdi. Místo těsnící pásky která by byla v tomto případě nesmyslná bych kolem ostění udělal dvě housenky ze stavbařského butylenového tmelu. Spoj bude trvalý, pružný a odolný všem klimatickým jevům..
JM Jiří Mitáček @jiri.mitacek613Podle délky toho dřevěného hranoly bych zvážil použití vícero ukotvení. Hmoždinky pro použití do dutých materiálů nebo chemické kotvy (s punčoškou).
Dovolím si nesouhlasit se zbytečností pásků.
Mezi rám okna a zdivo komprimační pásku.
Po obvodu rámu s přesahem na zeď parotěsnou pásku.
Z venkvní strany by mohlo být dostatečným řešením i použití APU lišty.
Dobry den, prosim o Vas nazor na problem s okny. Jedna se o me pribuzne, ale firmu a okna jsem jim pomahala vybrat ja, tak se ted citim spoluzodpovedna. :-(
Dne 18.8.2010 byla objednana okna u pomerne velke ceske firmy, zaplacena zaloha, na 25.09.2010 byl domluven termin montaze. Hned rano pred zacatkem montaze prvni sok - bylo jim sdeleno, ze nektera okna byla dodana se spatnym zasklenim. Montazni firma navrhla, ze bude provedena montaz techto oken s tim, ze po dodání správného zasklení jiz bude provedena pouze výmena skel.
Dne 01.10.2010 byl sjednan termin na montaz techto spatne dodanych skel. Asi po 2 hodinach, které firma stravila premerovaním rozmeru oken v byte, se ukazalo, ze bylo OPET dodano spatne zaskleni. Opet byl sepsán protokol o zavade, a od te doby se firma neozvala.
Pribuzni nekolikrat pisemne reklamovali u vyrobce, dozvedeli se, ze doslo k chybe objednání skel. Udajne jiz byla objednana skla nova. Od dodavatele skel udajne
obdrzeli informaci, ze nemaji tento typ skla skladem a musi ho objednat. Dodavatel udajne prislibil termin dodaní skel koncem rijna. Hned jak budou mit skla dodana
budou kontaktovat me pribuzne a bude domluven novy termin vymeny.
Okna se spatnymi skly se nachazi v nekolika pokojich. Byt je jiz skoro mesic cástecne vyklizeny, aby umoznili montazni firme bezproblemovy prístum k oknum.
Jedna se tu o skla, ktera ma vyrobce oken v sortimentu, mj. o nepruhledne sklo s dekorem do koupelny, tady uz vubec neruzumim tvrzeni, ze tyto skla nejsou skladem.
Dal se jedna o zaskleni 4mm Planibel TopN+ - tady bylo dodano dvojsklo misto trojskla.
Dale 4 mm Planibel TRI CV.
Podle me nic neobvykleho, co by nebylo v normalni firme skladem.
IL Ivana Landová @ivana.landovamyslím, že by stálo za to zveřejnit tady tuto firmu. Nejlépe když pošlete i odkaz do té firmy co Vám dělá zasklení ať se může bránit. Mnohokrát to tu lidem pomohlo ke zdárnému vyřešení situace.
Ahoj,
právě také řeším co dát do novostavby RD za okna.
Jednalo by se o plastová trojskla do NED s plánovanou rekuperací, ovšem jak to tak bývá, hledám něco s dobrým poměrem cena výkon..
Jelikož jsou okna poměrně malá 1,25x1,25, vypadnou kandidáti s malou prostupností světla. Také si po přečtení diskuse myslím, že by měli být vyrovnané solární zisky, také najít solidní rám s dobrým Uf a zasklení pokud možno 4-16-4-16-4(pro plnění Argonem optimální?), maximálně 4-14-4-14-4 kvůli ceně.
Jdu správným směrem? A má někdo nějaký tip, co by mohlo zapadnout na tento konkrétní případ?
Jinak okna budou s venkovní hranou zdiva Porotherm 30 P+D a přes rám cca 2cm přetažený 150mm EPS
Na JJV jsou orientována otvorové výplně 3x 1,25x1,25 + v přízemí 2x1,75 francouzské dveře + 0,98x2 garážové dveře, na SSV 3x 1,25x1,25 a 2x 0,75x0,5 + garážová vrata, na ZZS 2x 1,15x1 a na VVJ 2x 1,25x1,25 + 0,98x2 vchodovky a dole v garáži 2x0,75x1,25.
Mohl by jste prosím pane Figa doporučit nějaké zasklení, případně Uf, pro daný typ prováděného zateplení a účelu? Nebo by jste potřeboval vědět ještě podlahovou plochu nebo i něco jiného?
Vzhledem k použití úvěru se samozřejmě změní i návratnost investice, ale zároveň ještě jednou podotýkám požadavek na dobrou prostupnost světla..
Děkuji.
Rozhoduju se pro koupi oken do nizkoenergeticke novostavby a nevim, jaky profil vybrat.
Prichazi v uvahu:
VEKA
Deceunick (nevim, jestli Prestige nebo Zendow)
A pak jsem nasel:
SCHÜCO (neznam) mate nekdo zkusenosti?
KBE AD70 (neznam) mate nekdo zkusenosti?
SALAMANDER (neznam) mate nekdo zkusenosti?
Predem vsem diky za postrehy.
Jsem laik a jen něco(možná mylně) si o sklech myslím. Obracím se na Vás s myšlenkou-otázkou udělat skla třeba se stejnou váhou, ale s lepšími tepelně izolačními vlastnostmi tím, že místo dvojskla se skly 4mm se udělá trojsklo 2,6-16-2,6-16-2,6 nebo jiná konstrukce(třeba čtyřsklo), aby hmota skla zůstala jako u dvojskla se skly 2x4mm. Já myslím, že do nějakého rozměru 1metr by to mohlo jít. Zároveň by se dalo možná zajímavě kombinovat pokovení na více sklech. Údajně průchodu tepla nejvíc kladou odpor plochy změny fází(např sklo/plyn). Nenašel jste někdo někde takové kombinace s výsledky? Mně například dvojsklo 4-16-4 v rozměru 80x60cm připadá jak zbytečné pancéřové sklo, zdá se mi, že tak silná skla nejsou u tohoto rozměru potřeba a že jsou tam nesmyslem, že lepší by bylo stejně těžké trojsklo se slabšími skly.
KP Karel Plaček @karel.placekTak teď nevím jestli jsem to dobře pochopil.
Bojíte se velké váhy trojskel a tak chcete okna udělat ve sttejné váhové kategorii jako dvojskla?
Jestli to má být sklo 2,6mm Pak těžko obstojí u výroby velkého okna. Tam se musí dokonce místo 4mm použít 6mm tabule. Navíc je to dost netypický rozměr
Zvažuji okna od Sulka, ale ač jsem od nich dostal i technický list ohledně mnou požadovaného zasklení, nikde jsem nenašel hodnotu světelné propustnosti. Respektive je tam udán "světelný činitel prostupu" ale nejsem si jist jestli je to opravdu ono jelikož je tam hodnota 56 a to se mi zdá dost málo (předpokládám že je to v procentech)...
JM Jiří Mitáček @jiri.mitacek613myslím, že trojsklo je +- 50%, dvojsklo +- 75%
Dobrý den,
Má někdo zkušenost s okny OKNA PREMIUM PLUS 96 od společnosti DEC PLAST ?
http://www.decplast.cz/plastova-okna-pre…
Nechal jsem si zpracovat nabídky na okna s tím, že jsem neuvedl přesně co chci abych nelimitoval výrobce. Zadal jsem pouze požadavek na Ug < 0,8.
Byl jsem dost nepříjemně překvapen, že mi přišly nabídky na rámy, do kterých se vleze tak akorát 2-sklo. Nebo nabídkami na 3-sklo ve skladbě 4-10-4-10-4.
O tom, že součástí poptávky byly i venkovní rolety a síťky proti hmyzu (rolovací nebo otevíratelné) se rozepisovat nebudu. Pokud už byly součástí kalkulace, tak pouze ty zaklapovací, co v případě francouzkého okna na terasu moc praktické není.
Ach jo.
PS: Ani jedna nabídka neobsahovala montáž interiérových a exteriérových pásků, přestože to bylo součástí poptávky. :(
Dobrý den,
mám okna Deceuninck Inoutic 6 komor, 3 skla
Dle certifikátu ze zkušebny dodaný od výrobce:
1. Prostup sklem 0,6
2. prostup celé okno 0,84
Okna INCON Inoutic
Dobrý den, doporučíte nebo odradíte mne od těchto oken ? Nechal jsem udělat několik nabídek na plastová okna a fa.Weiszokna z Brna byla nejlevnější s 6-ti komorovým profilem Inoutic prestige (trojsklo).Řádove cca o 30tis.Kč oproti ostatním. Jejich cena 79TK ostatní cca 94TK a víc.
Děkuji za názory.
PJ Palo Jelo @palo.jelojakou máte plochu oken? a kolik?
Je tu někdo, kdo v poslední době kupoval nebo si nechával nacenit okna? Ví někdo o nějakých právě probíhajících akcích?
Koukám teď na profily:
Sulko Profiline Geneo 4,16,4,16,4 Uw=0,78
Sulko Briliant Design 4,12,4,12,4 Uw=0,95
Veka Alfaline 90 4,16,4,16,4 Uw=0,8
Slovaktual PASIV - HQ 18-4-18-4 Uw=0,7
Slovaktual PASIV - OL 4-16-4-16-4 Uw=0,8
Slovaktual Standart - OL 4-16-4 Uw=1,2
Gealan S 8000 4-16-4 Uw=1,2
a další?
JM Jiří Mitáček @jiri.mitacek6132 rozdílné firmy dvojskla 3-3500 kč/m2 a trojskla nad 5000. Dvojskla mi jedna firma dokáže udělat do 14dní, takže není co řešit. A To mi v Sulku zprvu řekli že dvojskla a trojskla se cenově skoro neliší!
V posledních pár dnech jsem se setkal s negativními názory na trojskla, co se přenosu hluku týče, prý horší než dvojsklo.
Jak je na tom trojsklo s hlukem? nemyslím nějaká spec. protihluková, ale třeba standard 4-16-4-16-4? Koukal jsme na hodnotu Rw a je kolem 32dB, ale subjektivní porovnání nemám.
Příští týden bych měl objednat okna z Decra - Trocal 88+ se sklem 4-18-4-18-4, sliboval jsem si od toho i trochu vylepšení toho hluku oproti současným dvojsklům. Máte někdo subjektivní porovnání?
JV Jiří Vondrouš @jiri.vondrous853řekl bych že pokud použijete skla budou vždy lepší než stejná dvojskla, pouze v případě že by jste porovnával 3skla kde jsou všechna skla stejně široká s 2sklem kde je každá tabule jiná...
Dobry den, zaujala mne Vase diskuse - resim podobny problem. Mam byt v zateplenem panelaku, okna puvodni s orientaci na zapad. V lete se v odpolednich hodinach az do zapadu neda vubec vegetovat. Chci menit okna a nevim co zvolit, abych dosahl co nejlepsi tepelne pohody v mistnostech. Pochopil jsem ze to chce nejake sklo s "protislunecnymi" vlastnostmi (pokoveni, folie HEAT MIRROR) a mozna nejakou venkovni zaluzii nebo roletu. Dokaze nekdo poradit, jak to co nejlepe resit? Diky moc.
TV Tomas Vos @tomas.vosVolte radši ty žaluzie pokovená okna a heatmirrory mají horší propustnost i světelného záření. V zimě by jste asi hodně nadával na tmu.
HOdně se zapomíná, že sklo moderních oken má jinou funkci než izolovat.
Hlavní důvod existence okna je vpouštět do místnosti sluneční záření.
A to v maximální míře v zimě a v minimální míře v létě.
Pokud ke dvojsklu přidáte další tabulku skla, vznikne trojsklo. Tím se ve značné míře omezí vstup slunečního záření do místnosti a de facto proděláte, neboť ztracené solární zisky musíte dotopit. Energetická bilance běžného trojskla je vlastně horší než u dvojskla. Pokud chcete mít trojsklo, které skutečně něco přináší, pak musíte použít superčiré sklo, které neomezuje solární zisky.
Názorný výklad této problematiky naleznete zde: http://www.screenline.cz/energetika-skla…
KE Karel Erben @karel.erbenO tom jsem tu již mnohokrát psal, ale na druhou stranu to není tak hrozné jak píšete Vy, ale pouze se ještě o nějakých 10% zhorší návratnost 3skla
jo takto, no ale ja jsme se dočetl na webech německých vyrobců že již tam ta výztuž je to by znamenalo že ji poláci vytahují a dávají tam tu horší? co by z toho měli a naco by jim byla ta správno co vytahnou.
jak se pozná nekvalitně svařené okno? třeba z PL
Děkuji p. Siba, jen mě takhle napadlo. co když profily budou vyrobeny v německu a třeba polská firma je od němců nakupuje a pak z nich vyrábí okna tak v tom případě by to mělo být v pořádku. Jen bude záležet na samotné výrobě okna že.
Ješte k té montáží můžete ji popsat detailněji, co vše se musí provést a v jakém sledu
děkuji
DK David Keprt @david.keprt079Ony profily se vetsinou vozi z Nemecka (slysel jsem ze jen nejaky typ od Rehau, nejspis euro 70 a mozna neco od Aluplastu se primo vyrabi v Polsku, ale nechci kecat), a az potom vlastni rezani a montovani se provadi u nas nebo V Polsku. Tam potom se jedna prave hlavne o tu vyztuz... z jakeho je materialu, jaka je tloustka a jak je v profilu pripevnena. Toho bych se na polskych oknech bal. Videl jsem nazivo rez oken u profilu Salamander. Cesky mel vyztuz 1.5mm ram, 2mm kridlo". Polska verze byla 1 a 1.5mm. Jeste horsi jsem videl polske Rehau (ceske jsem nevidel na zivo, jen jsem zmeril ze polske vyztuze byly tenci a mensi nez byly predepsane parametry na oficialnim webu Rehau).
Ohledne montaze to je:
-vyvazeni okna, upevneni pomoci drevenych klinku
-pak se okno kotvickami pripevni ke zdivu... to by se melo udelat na dostaecnem poctu mist s ohledem na velikost okna
-pak se provede zapeneni PUR pennou
-montaz parapetu vnitrnich a venkovnich
-kdyz pena zaschne vytahnou se klínky
-zapeni se diry po klincich
-pak se provede serezani precnivajici peny
-jeste je doporuceni vkladat mezi zdivo a ram z vnejsku paropropustnou a zevnitr paroprtesnou folii (pri zapenovavani). bohužel hodne firem to ma velky zapriplatek a nekteri mi dokonce tvrdili ze na rekonstrukce se to ani nedava, pouze na novostavby... ale nevim co je na tom pravdy, spis bych tomu neveril. Pokud to mate urcite to je na vyhodu.
-pak se muze se zacit s opravou osteni zevnitr a z venku
-nakonec je treba zafugovat silikonem stycnou plochu vnitrni parapet-ram, a podle typu venkovnich parametu i ruzne otvory mezi parapetem a borni krytkou resp stenou.
-venkovni osteni se doporucuje po vyschnuti a pred malovanim pretrit penetraci aby to tak nesalo vodu. popripade az zdivo vyschne a "odstoupi" od ramu, utesnit skviru pretiratelnym silikonem. ale toto uz si asi budete delat sam po par dnech.
snad jsem nic nezapomnel
pane Siba prosím jake nešvary jste vypozoroval při vyrobě oken? na co si dát pozor respektive co se nejvíce šulí během výroby a jak to poznám a druhá otázka se týká samotné montáže, jak má vypadat správná montáž okna? jednalo by se o výměnu za původní kastlíková okna ve zděném domě - cihla+škvárobetonová tvárnice dům ze 70 let min. století. děkuji za odpoveď
DK David Keprt @david.keprt079Dobrý den, popisu moje zkusenosti.
U profilu je zadouci, aby tlouštka vnejsi steny profilu byla v katerorii A, tj nad 2,8mm. Kvalitni profily maji vetsinou 3mm.
Dale se nejvice hresi na ocelovou vyztuz. Ram nejmene 1,5mm a kridlo pokud mozno 2mm, obzvlast jestli budete davat trojsklo. Vedly se tady sporty jestli je lepsi vyztuz ve tvaru prohnuteho U nebo cely ctverec, tak daleko uz nevidim. Rozhodne bych se ale bal tvaru L. Cim vetsi okno je tim vetsi je riziko prohybani, horsiho tesneni atd, cili u oken hodne nad metr mozna stoji za to pouvazovat jestli je nerozdelit. Pozor taky na dvere, kde by vyztuz mela logicky masivnejsi nez u okna.
Pro 3skla brat profil s tloustkou kridla min 80mm (ram muze byt 76).
Nebral bych okna vyrabena z recyklatu.
Co se tyce firem a znacek, ujistit se ze misto vyroby profilu je Nemecko resp Rakousko a misto vyroby vlastniho okna z profilu je Ceska Republika. Nic proti Polakum, ale tam je to proste sizene delane levneji a pak se to u nas prodava za stejnou cenu jako nesizene okna od nas. Hodne firem z Polska dovazi okna z profilu Rehau, Gealan, Aluplast. To ale neznamena ze tyto profily jsou spatne. Pouze je brat od firem ktere je samy delaji nesizene u nas.
Ohledne vlastni montaze, obzvlaste u vymeny kastlikovych oken s ohledem na promrzani zdi je vhodne nechat okno umistit "cim vic vne tim lip". Samozrejme s rozumem, nemuze to byt uplne na hrane, ale kazdopadne nenechat si to montovat na vznitrni stranu otvoru.
Okna musi byt ve vaze jak vertikalne tak horizontalne.
Asi nejkritctejci vec je zapenovavani. Donutit firmu, at to udela precizne misto vedle mista pres celou sirku profilu, bez mezer a direk. Po zatuhnuti kdyz vam vyndaji koliky nechat zapenit i ty otvory po kolicich... To za ucelem urychleni prace oknari nebo zednici sidi.
Vnitrni parapety nenechat montovat prilis siroke, aby nezakryvaly topeni. Teplo z topeni musi mit moznost alespon castecne jit kolmo vzhuru. Parapet vnitrni i venkovni nechat zasilikonovat.
Co se tyce kovani... U nas davaji nejvice Maco, Roto, Siegenia Aubi, Jsou obdobne. Akorat u Maca muzu doporucit "nebrat" okna pouze sklopna s klouby dole. U nich kovani skripe tesneni a dochazi k roseni a namrzani pantu. Ted to resim jako reklamaci. Nevim jak to má konkurence. Ostatni okna jsou s Maco v pohode.
OK, právě počítám kolik v trojsklech ušetřim energie za topnou sezónu. Denostupně sice přesně neznám (tabulku v odkazu jsem nenašel), ale rozdíl mezi 3skle a 2sklem je při nule stupních (odhadovaný začátek topné sezóny) 120W.
Uvažuji Uw 1,3 a 0,7, což jsou měřené průměry obou kategorii.
Pokud budu dále uvažovat, že topná sezóna v mém případě bude cca 90dní tak za celou dobu spotřebuju 263kWh. To znamená, že za současných cen spotřebuji energii asi za 580Kč navíc. Po úpravě rozdílu propustnosti světla je to cca 525Kč!!! A to topím elektrikou, čili tím nejdražším, co je.
Okna 2skla by mě měli přijít na necelých 39k Kč za deset metrů, trojskla byly zatím za 58k Kč. To znamená 19k rozdíl. Teď už je to možná míň ceny jsem zjišťoval před rokem. To znamená že za současných cen jsou trojska rentabilní za cca 37let!!! a při průměrném pětiprocentním zvyšování energie cca za 22 let!!!
Otázka zní:
Mohu ty peníze investovat do něčeho s větší návratností?
Vydrží ty okna při stejných izolačních parametrech takovou dobu?
Nebudou dříve v prodeji okna s takovou izolační schopností , že se mi vyplatí pořídit dříve nová okna?
JM Jiří Mitáček @jiri.mitacek613To je samé kdyby, kdyby...
2sklo máte dnes tloušťku 24mm - v takové šířce žádné echt profi okno za 10 let neseženete. Jediné, co bude cenově přijatelné v této tloušťce a době bude sendvič s 2x8 + HM.
Nezapomeňte taky na fakt, že 3sklo se podstatně méně rosí, a pokud ho umístíte na severní stranu domu, tak se logicky ztráci i nevýhoda v horším g a tedy menších slunečních ziscích (propustnost slunečního záření).
umí někdo vypočítat úsporu v Kč? dvojsklo versus trojsklo?
můj barák podle zdejší zelené kalkulačky: eurookna 1,1 plocha oken 32m2, ztráta přes okna 1302W, nebo barák celkem s okny 1,1 72,8 kWh
s trojskly 0,7 ztráta přes okna 829W, barák celkem 68,1 kWh.
umí to někdo přepočítat na Kč?
VV vašek vašek @vasek.vasek958Dobrý den, já jsem úsporu počítal u sebe (psal jsem o tom i tady na foru, tusim rijen - listopad) a rozdíl celkové úspory 2-sklo Uw=1.1 a 3-sklo Uw=0.6 byl asi 1.5%. Jedná se o 2 generacni RD, cca 25 oken, zateplená pouze strecha. Stejně jsem ale do trojskel šel protože mě i to minimum pošouplo přes hranici 30% na vyšší dotaci zelené úspory.
Zajímalo by mě, jestli jsou plastová okna automaticky nekvalitní, pokud obě kovové výztuhy tvoří pouze U profil. To mi řekli v jedné firmě.
JK Jan Kráčala @jan.kracala945Dobrý den, je to samozřejmě stupidita prvního řádu, stačí si porovnat nutné momenty setrvačností jednotlivých tvarů výztužných profilů. Uzavřená výztuž (pokud je skutečně uzavřená - tzn. tažený jackel nebo svařená) např. 35x28x2 má moment setrvačnosti lx 3,5; 2x zahnutá U výztuž 35x28x2 má moment setrvačnosti lx 5 tudíž je o 30% lepší než uzavřená.
Nesmíte prostě věřit všemu co se Vám někteří zoufalci snaží nalhat.
Prosim o radu. Vyberam okna pre novostavbu. Steny su HELUZ ST 375mm, izolacia 10mm. Nemame rekuperaciu. Kurenie kondenzacnym kotlom s podlahovkou. Najvacsie okna su v otvorenom priestore obyvacka - kuchyna orientovane na juh, lokalita Bratislava. Mame planovane troje dvere na terasu 200x2400 - dve metrove kridla nedelene. Farba seda. Konvektory pod oknami. Pri projektovani kurenia sa pocitalo s U celych okien 1,1.
Samozrejme by som rada dosahla optimum - co najlepsie okna za co najlepsie cenu - ako vsetci. ;-) Stretavam sa s uplne protichodnymi nazormi - od nazoru, ze treba ist do trojskiel nejakeho znackoveho nemeckeho vyrobcu az po nazor, ze polske okna z velkej fabriky s patkomorovym profilom VEKA a dvojsklom su uplne postacujuce. Ze pri kvalitnejsich oknach su tie potom aj tak stale otvorene na vetracku a potom je jedno ake je U. Ze trojskla pokial sa nejde do masivnejsieho a ted drahsieho ramu su len obchodnickym tahom - daju sa sice osadit, ale standardne kovania to neunesu a po case sa aj ramy budu deformovat . Zvazujem aj pouzitie hlinikovych okien, ale tam su parametre U a aj cena dramaticky horsie. Co by ste vybrali na mojom mieste? Dakujem vopred za vsetky rady a rozumne zdovodnene argumenty.
Rozeberme to ekonomicky.
2sklo:
Ug=1,1W/m2.K
Uw=1,25W/m2.K
3sklo:
Ug=0,7W/m2.K
Uw=0,95W/m2.K
Rozdíl mezi 2sklem a 3sklem je tedy 0,3W/m2.K
Za rok topné sezony to dělá-
224 dnů x 24h x 15 st.C x 0,3W = 24kWh/rok
za celou životnost oken (cca 30 let) to dělá 720kWh
pokud budu uvažovat cenu tepla 1,60Kč/kWh (1,20Kč za kWh plynu, účinnost kotle a otopné soustavy 75%) tak je to 1152Kč/m2 úspor.
Je cenový rozdíl na m2 okenního otvoru mezi 2sklem a 3sklem větší nebo menší než tato částka? Podle mých informací je cenocý rozdíl mezi 2sklem a 3sklem cca 700-800Kč za m2, takže se 3skla vyplatí.
PL Petr Lukáš @petr.lukas448skoda,ze jste taky do tech dvouskel nezapocital vyssi pravdepodobnost roseni oken.
ono to vsechno neni jen o vypoctech.
Měl bych prosbu, chci měnit okna v projetu Zelená úsporám,abych se vešel do úspor 20% tak musím dát okna s celkovou prostupností max Uv-0.75.Můj výběr je mezi typem PROFI Line nebo Kömmerling 88 PLUS. Jelikož mám okna docela velkých rozměrů 150 x 150 mám pochybnost zda-li se nebudou svěšovat hlavně u PROFI Line který nemá žádnou výztuž.
MD Miroslav Dufek @miroslav.dufekMůžete být úplně v klidu. U okna 1500*1500mm opravdu nic takového nehrozí. Mám na domě 4 ks a jsou naproto bez problémů. Není to žádné velké okno. Profi line - Geneo to v pohodě zvládne.
nevim,jestli jste zaregistroval tento clanek.stoji za precteni !!
https://stavba.tzb-info.cz/nizkoenergeti…
do baraku bych plastaky nedaval v zadnem pripade.jak to posledni dobou ctu,tak jsou s tim jen a jen problemy !!!
podivejte se treba na tohle.je zajimavy,ze presne takovym zpusobem jsem stavel barak i ja.jenze tyto veci jsem zde probiral uz pred vystavbou v roce 2004 :-))
pripada mi,ze to sledovali taky a presne podle poznatku (teorie) to taky staveli.i kotveni je skoro stejny.
http://bydleni.lidovky.cz/pasivni-dum-ne…
KP kocina petr @kocina.petr131Já dřevo taky ne, kdo to má furt natírat.
Nicméně o tom tato diskuze není.
Dobrý den,
musíte vzít v úvahu i solární faktor skel g.
Běžné trojsklo Vám jej sníží tak, že teplo neprochází dovnitř. Tím pádem přijdete o významnou část solárních zisků. Tato ztráta výrazně převýší úsporu tepla snížením U faktoru a budete ji muset "dotopit".
Pokud trojsklo, pak je nutné použít speciální skla pro trojskla Clearvision (AGC), která mají solární faktor stejný jako dvojskla.
Pokud do takového trojskla vložíte žaluzii ScreenLine, která sníží solární faktor v létě na 0,1 naopak nebudete toto teplo muset odklimatizovat, kterážto úspora převýší úsporu snížením U faktoru cca 10x. Získáte tak vlastně ŘÍZENÝ solární kolektor.
O těchto faktech se málo diskutuje. Vemte v potaz, že okno JE vlastně solární kolektor na který z jihu dopadne ročně 800kWh/m2.
Těchto 800kWh můžete efektivně využít.
Ze severu je to 300kWh, takže stále pozitivní.
Je zcela běžné, že lidé, kteří si vyměnili stará okna za nové musí topit i na jaře a na podzim, neboť přišli o solární energii.
Je to logické, protože běžné sklo ze zelené. Můžete si dát trojsklo, čtyřsklo, pětisklo...U faktor bude super ale neohřejete se ze sluníčka protože g půjde k nule.
Těmto výpočtům se říká energetická bilance skla a ta by měla být záporná, tzn, že energie více přijmete než vydáte.
MC Milan Chromý @milan.chromyPodívejte se zde, https://www.tzb-info.cz/4695-energeticka… a zjistíte, že celková roční bilance oken je samozřejmě příznivější pro trojskla - např. při srovnání trojskel a dvojskel - případné sluneční zisky totiž nevyrovnají ztráty prostupem.
mam takovy laicky dotaz. Když mi při vyřizování reklamace měnili křídla balkonových dveří tak jsem si všiml, že v křídle jsou vyfrézované otvory. Je to na spodní straně a vedou až ke sklu. Je to stejne jako odtokové otvory z rámu. I přibližně na stejném místě. Mám to ve všech dveřích, oknech. I ve fixním okně. Je to normální? Je to sichr kdyby prošla voda skrz těsnění? Ale pak když zafouká vítr, tak profoukne až do prostoru skla (ochlazování) a sebemenší netěsnost zasklívací lišty pustí průvan až do domu. Připadá mi to divné
Dobrý den,
chtěla bych Vás požádat o radu, jaká plastová okna si pořídit do novostavby. Stavíme z 40 porotherm a chceme zateplovat polystirenem. Bohužel o tom nic nevím a ráda bych vybrala ze současné nabídky to nejlepší.
Děkuji a s pozdravem
Andrea Martanová
AM Andrea Martanová @andrea.martanovaZáleží na tom, do jakého standardu chcete tuto stavbu dostat.Jestli preferujete design = velké plochy zasklení spojené s efektivním stíněním a cloněním nebo maximální úspory energií. Jestli to má být pasivní dům, nízkoenergetický dům nebo stavba v běžném standardu. Jestli uvažujete o rekuperačním větrání - požadavek na maximální těsnost nebo větrání přirozeném - větrání přes specíální okna s větracím systémem na principu rekuperace nebo budete okna pro větrání otevírat. Pošlete mi na mail marian.figa at seznam.cz výpis prvků a záměr podívám se na to.
Chtel bych se zeptat na zkusenost s trojskly. Mam velika okna od zahranicniho vyrobce a v trosjklech se uvnitr vyskytuji necistoty. Je to prach, chlupy , smouhy, skrabance. Reklamuji to, ale nevim kolik je zavada a kolik tam byt muze. Podle me by uvnitr skel nemely byt necistoty vubec zadne, je na to nejaka norma? Vy kdo mate trojskla a treba pri slunci mate vnitrni skla uplne bez jakychkoli stop prachu apod.? Dekuji za odpoved
RP Radim Petrik @radim.petrikDobrý den. Jestli jste to již celé zaplatil, je to na soudní vymáhání. Jestli na to existuje norma, nebo ne, je celkem jedno. Vaše chyba, pokud jste to přebral a zaplatil. Já mám
včetně tchyně a synů a firmy celkem asi 35 ks velkých oken
a 4 výlohy cca 300 x 220 cm. Nikde nemám žádný prach, nečistoty
ani čmouhy, nedejbože škrábance.Je to od 3 různých dodavatelů. Neplaťte to !!!!!! Musí to dodat bez závad!!! Dacani.
S pozdravem Laďa.
Tak uvedu svoji zkušenost. Mam profil Gealan S8000IQ 6-komor. Prave reklamuji, tak nebudu uvadet prozatim firmu. Okno fix 2x2m dvojsklo. Z venkovni strany vylezlo v rozich tesneni, evidentne tam bylo nasponovane. Ale pri foceni tohoto detailu jsem si vsiml, ze je jina vypln nez mela byt. Skla mela byt U 1,0 Climaplus Ultra 4-16-4, ale jsou 4-12-4 a ty maji U 1,3. Takze jsem byl zrejme podveden. Uvidime stanovisko
Dale 3x balkonove dvere prohnute jako luk, tak ze to ani kovani nepritahne a na pantove strane netesni. Vloni na podzim mela byt vymena. Zatim nic.Foto dveri dodam.
JV Jiří Vondrouš @jiri.vondrous853Tak se se mnou firma spojila. Prozatím mi bylo řečeno, že sklo je 6-12-4 kvůli pevnosti, a díky 6mm sklu je U rozhodně lepší než 1,3. To asi nebude uplne pravda. 20.7 má dorazit technik z výroby, tak uvidíme
Tak já nevím, já mám okna od firmy ALU.PLAST s.r.o. a můžu říct spokojenost na 100 %. Mám ten jejich profil GEALAN S 8000 šestikomorový s trojsklem Ug 0,6 a fakt moc dobré.Od dohody u nich na firmě,jednání s obchodním zástupcem až po samotnou realizaci profi práce. Jinak informace o jejich sortimentu mají zde : http://www.kvalitni-okna.info a koukám že pro ty co chtějí okna a zároveň zateplení, jsou už aj mezi firmama, kde lze v rámci dotací Zelená úsporám okna koupit a uplatnit na ně v rámci tohoto programu dotace. Info zde : http://www.kvalitni-okna.info/4-5-2009-n…
JK Jarda Koutný @jarda.koutnyHezká reklama až na to, že tepelné mosty v ocelí vyztužených profilech jsou velmi výrazné a znehodnotí celé okno i s trojsklem. Současně v rámci osazení do stavebního otvoru je okno v zabudovaném stavu výrazně horší než níže uvedená řešení.
Zdravím ja jsem šel nakonec do trojskla,ikdyž nevím co uděla ta vaha s ramy,ale nechal jsem si přidat par byntu tak snad to bude ok. od Ms vícenež okna,mají termo vyztuhu a byla přijatelna cena.Moc se mi už nelíbí železny profil v ramech,tak jsem šel do termo vyztuhy(vyztuha je z laminatu a je vyplněna pěnou,měli vzorek vyztuhy cca metr,pokoušel jsem se ji ohnou,zlomit,nepřipadalo k uvahu) co nabízejí,znamy je ma a je s něma nad míru spokojeny.Rehau nabízí taky trojsklou bez železne vyztuže,je udajne vnitřek ramu pokryty materialem z čeho se dělají kokpity formulí,ale jsou pěkně mastne,a že by tam toho bylo nějak moc se říct neda.
ZJ Zdeněk Jan @zdenek.jannechal jste si přidat pár bantů na celoobvodovém kování??? a to udělali jak? no jo no některé firmy slíbí všechno.... a určitě jste si je i přilatil ne??? :-)
Dobrý den, prosím o názor. snad to dobře formuluji.Mam tři poslední v zúženém výběru:
Dafe-Plast -dvojsklo s
HM(HeatMirrorem) sporostandard - Profily jsou
vyrobené z kompozitu čímž není nutné použití armování. Okna mají zatím
nejlepší vlastnosti s jakými jsme se doposud sešli a přitom jsou cenově
výhodné, téměř cenově stejné jako 6-ti komorové s trojsklem u jiných firem U-6 předpokladám sklo-Okna PROGRESS - z ultrastabilního okenního profilu REHAU GENEO
SALAMANDER - OMEGA- pětikomorový profilový systém s dvojitým těsněním,
standardními konturami křídla a rámu a stavební hloubkou 76mm
DECEUNINCK - 6 komor Prestige - prvoplastu od německého výrobce.Mimo vchodových dveří je na celé zakázce kalkulováno trojsklo od Fenestry.
Takže jak čtu asi rehau geneo pokud to dobře chapu. spiš trojsklo nebo HM . děkuji
Jak to myslíte? Musí taky doléhat.Zítra příjde k nám servis. tachnik, tak aby to dal do pořádku.
Dobrý večer
Chtěl bych se zeptat, zda je v pořádku když u plast. okna prostrčím papír přes vnitřní těsnění.Mám možnost to vyzkoušet u více oken od různých firem a výsledek je stejný.Okno tedy těsní pouze na jedno těsnění to co je v rámu? A na křídle nemusí?
JM Jaroslav Mřihlad @jaroslav.mrihladneni to v poradku
Je vydaná nějaká norma co se týká montáže oken a toho zapěnování?Zda máme možnost uplatnovat reklamaci na montáž? Nechci se ptát přímo daného technika kde to vzal těch 75%.
JM Jaroslav Mřihlad @jaroslav.mrihladnormy nejsou zavazne pokud nejsou uvedeny ve smlouve
Díky za jasné a stručné odpovědi.S tím prasklím sklem, přišel
prodejce profilu rehau, že už něco podobného řešili. A co se týká těch 75%, řekl jsem mu své a poslal jsem ho k šípku.
JM Jaroslav Mřihlad @jaroslav.mrihladno s tim prasklym prostrednim sklem to musela být nějaká náhoda.
Pokud to resili jednou tak z toho nelze uzuzovat že je to problem...
S tou penou bych ho neposlal k sipku ale pro zbylých 25% pěny :-D
Dobrý den.
Chtěl bych se s vámi poradit o výběru oken pro novostavbu.Jde o 20 m2 oken 6 komor s trojsklem. Vybírám mezi profily: REHAU BRILLANT,rám tl.72mm, výpln 4TNP-12-4F-12-4TNP+AR za 111 tis.VEKA PREMIUM, rám tl. 84mm, výpln 4-12-4-12-4(PTN+-F1-PTN+-A) za 118 tis.INOUTIC PRESTIGE, rám tl.71mm, výpln 4-16-4-16-4, za 105 tis.Podle ceny se řídit nebudu, nebot to není velký rozdíl. REHAU je bez výztuže, což mě nenadchlo.Jeden z prodejců mě upozornil na to, že prostřední sklo může prasknout.Máte s tím nějakou zkušenost?Zajímalo by mě ,zda je možné zjistit min. zapěnování okna.U nás v bytovce se měnili okna a ted máme chladný špalety oproti původním oknům. Myslím ,že dali málo mont. pěny. Jde o 9 oken s zed. začištěním a usazení parapetů za 8-9 hod.O spáře mezi oknem a parapetem nemluvě. Technik firmy mi zdělil, že min. zapěnování
je 75% tl. rámu.Co tomu říkáte?Předem děkuji.
JM Jaroslav Mřihlad @jaroslav.mrihladže prostřední sklo může prasknout. - kterej vůl vam tohle rekl !!!nikdy jsem se s tim nesetkal a nikde to ani necetl.kdyz tak vnitrni,kdyz si tam zenska da sucit cerny saty.a to vam praskne vnitrni !!!
hlavne u novostavby dbejte na tesnost oken ILLBRUCK paskami,panelak uz nereste :-)
toho technika bych hnal holý !!!!!!!!!!!!!!!!!
projdete si starsi zdejsi diskuze,budete v obraze a toho technika kdyz to reknu sproste, kopnete do prdele.
mam doma rehau geneo s trojsklem. pokud bude kridlo vetsi tak je dulezita pevnost ramu. z geneo mam lepsi dojem nez z obyc VEKA s dvojsklem
My vybírali mezi Vekou, Aluplastem, Deceunikem a Profi line. Nabídka byla na bílá okna.
Veka vycházela nejdráž 195t. pak přišli se zimní slevou(pozdě).
Profi Line vyhrál je blízko stavby jinak nabídka 147t.
Kdyby nebyl dál tak vyhrál Aluplast 8000 byl cca o 15t. levnější než Profi line, dnes bychom vybrali je, přišli ještě se slevou a měli meší procento na barvu, ale taky pozdě celkem by to bylo o 20-25t. méně než Profi line.
JK Jana Krejčová @jana.krejcova:-) Taky vybírám okna a Aluplast mám kousíček od domku, tak to zkusím, na jaká okna (dvoj-troj sklo) jste měla tu cenu a jaká přibližná plocha/počet oken?
Pane Mitáček založil jste příspěvěk na podobné téma, které jsem měl v hlavě cirka 1minutu po Vás:
Dnes dal bych si bacha na kvalitu oken a kování to je mnohem důležitější pokud platí PR článek o Clima design-trojsklo, že její ztráta infiltrací je 100x menší(pouze 3W) než u klasického okna tak pak jakékoliv zasklení je pasé.
JH jiri holub @jiri.holub048Můžete uvést odkaz na ten článek? Docela by mě to zajímalo.
Zatím to vidím tak, že pro mé vnitřní zateplení bude důležitělší než dvojsklo / trojsklo tvar rámu.
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.