Zkušenosti - bungalov 120m2; elektrokotel+krbová vložkaZdravim!
Jelikož jsme před dvěma lety před stavbou RD váhal z čeho stavět, čím zateplit a hlavně čím topit, chtěl bych se nyní po skoro 11-ti měsíčním užíváním RD podělit o nějaké ty zkušenosti z reálného využití RD.
RD: bungalov, zast. plocha 120m2, užitná plocha 95m2, stěny 24 P+D + 15cm EPS, podlaha 15cm EPS, strop 24cm minerální vlna
Celkové ztráty RD jsou vypočítány na 5,5kW bez zahrnutí tepelných zisků ze spotřebičů, osob atd, čímž tepelná ztráta objektu klesne.
Vytápění:
- elektrokotel Protherm 9kW + krbová vložka BEF 520H 6kW. Elektrokotel topí převážně v ranních hodinách 5-7h. a odpoledních 17-19h. z důvodu nahřátí koupelny (podlahovka + podlahovka v předsíni, ostatní místnosti radiátory). Přes den spíná pouze při poklesu teploty v chodbě pod 20,5°C.
- v krbové vložce topíme stále pokud jsme doma. Zas taková dřina to neni a vyhovuje nám to. Teplo z krbu je tisíckrát příjemnější než z radiátorů. V prostoru před krbem cca. 1,5m je cca. 30°C, což je příjemný pro prohřátí. Jinak je v obývacím pokoji(zde je krb.vložka umístěna) teplota tak 23°C. Už to slyšim " Nebudem si přeci dělat kotelnu z obýváku"...no je to rozhodnutí na každým, ale z vlastní zkušenosti mi to jako kotelna nepřijde.
- od krbové vložky jsme ještě nainstalovaly rozvody horkýho vzduchu do dětských pokojů a ložnice.
- radiátory jsme zvolili pro teplotní spád 50-40°C, z důvodu možnosti budoucího využití tepelného čerpadla vzduch-voda, ale to až budou ceny někde jinde, prozatím mi to při současný spotřebě přijde jako nenávratná investice.
- boiler 300l s přípravou na solární panely. Zatím natápíme cca.150l topnou spirálou 2,5kW na max.60°C, což pro naší rodinu stačí na jedno večerní vykoupání/sprchování 4 členů rodiny (2 dospělí + děti 1/2r. + 3r.)
Tak a teď jak jsme na tom po 11-ti měsíčním užívání.
Dřeva jsme stopily max.3,5 metru - buk 400,-Kč/pm - 1400,-Kč
Kompletní spotřeba elektřiny na vytápění, ohřev teplé vody, vaření atd. je k dnešnímu dni 0,33MWh ve VT a 6,3MWh v NT.
Po přepočítání nákladů na stránkách Eon vychází zatím cena 21.700,-Kč.
Celkové náklady na energie jsou tedy na jeden rok cca. 23-24tis. Jestli je to moc nebo málo to nechám na každým. Já osobně jsem s těmito náklady spokojen.
Toť vše. Snad jsem vypsal vše potřebné pro představu a někomu to alespoň drobet pomůže při rozhodování.