Obostavany priestor a faktor tvaru budovy

Reklama
Obostavany priestor a faktor tvaru budovy

Pre vypocet faktoru tvaru budovy (a aj infiltraciu), treba spocitat objem budovy. Ako...

Objem budovy (Vb) sa podla STN 75 0540-1 urci podla STN 73 4055 a podla toho sa ma do objemu zapocitat aj objem zakladovej konstrukcie + sa neodcitavaju otvory, vyklenky, zapustene zavetria...

Podla STN 73 0540-4 (s.22 - 10.3.2) sa Vb urci na zaklade vonkajsich rozmerov / urceny suctom objemov vykurovanych podlazi / objem vzduchu predstavuje 80% z obostavaneho priestoru.

Moje otazky, ak vezmem do uvahu na zaklade logiky, ze sa treba riadit podla STN 73 0540-4 (s.22 - 10.3.2):

1/ Vb pocitat az po skridlu - vratane odvetracej vrstvy nad tepelnou izolaciou alebo iba po tepelnu izolaciu?

2/ Do Vb sa nezapocitava nevykurovany podstresny priestor ("trojstenny hranol") (tj. pri podkrovnom podlazi), tj. zapocitava sa iba plocha podlazia (vonkajsie rozmery po tep. izolaciu) * "priemerna konstrukcna vyska" zjednodusene.

Tu uz predpokladam, ze mam vyjasnene Vb.

3/ Merna tepelna strata vetranim (STN 73 0540-4, 10.1.6), Vb - obostavany priestor budovy. Tu bude Vb "plne" alebo 80% z Vb (STN 73 0540-4, s.22 - 10.3.2)?

Preco sa pytam hlupe otazky:

Od vyhlasky 625/2006 som sa dostal k zakupeniu 8 noriem v nadeji, ze budem mat jasno. Co som mohol tusit, ze nebudem, ale skusil som to. ;) Uz ma neprekvapilo ani to ze STN EN 832 s opravou z r. 2003 sa odovolava na STN 06 0210 - Vypocet tepelnych strat..., ktora je uz davno neplatna.

Ked napr. rodinny dom, ma otvoreny strop, az po konstrukciu strechy, vtedy faktor tvaru budovy vychadza 0,99 alebo aj viac ako jedna.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.