Obostavany priestor a faktor tvaru budovyPre vypocet faktoru tvaru budovy (a aj infiltraciu), treba spocitat objem budovy. Ako...
Objem budovy (Vb) sa podla STN 75 0540-1 urci podla STN 73 4055 a podla toho sa ma do objemu zapocitat aj objem zakladovej konstrukcie + sa neodcitavaju otvory, vyklenky, zapustene zavetria...
Podla STN 73 0540-4 (s.22 - 10.3.2) sa Vb urci na zaklade vonkajsich rozmerov / urceny suctom objemov vykurovanych podlazi / objem vzduchu predstavuje 80% z obostavaneho priestoru.
Moje otazky, ak vezmem do uvahu na zaklade logiky, ze sa treba riadit podla STN 73 0540-4 (s.22 - 10.3.2):
1/ Vb pocitat az po skridlu - vratane odvetracej vrstvy nad tepelnou izolaciou alebo iba po tepelnu izolaciu?
2/ Do Vb sa nezapocitava nevykurovany podstresny priestor ("trojstenny hranol") (tj. pri podkrovnom podlazi), tj. zapocitava sa iba plocha podlazia (vonkajsie rozmery po tep. izolaciu) * "priemerna konstrukcna vyska" zjednodusene.
Tu uz predpokladam, ze mam vyjasnene Vb.
3/ Merna tepelna strata vetranim (STN 73 0540-4, 10.1.6), Vb - obostavany priestor budovy. Tu bude Vb "plne" alebo 80% z Vb (STN 73 0540-4, s.22 - 10.3.2)?
Preco sa pytam hlupe otazky:
Od vyhlasky 625/2006 som sa dostal k zakupeniu 8 noriem v nadeji, ze budem mat jasno. Co som mohol tusit, ze nebudem, ale skusil som to. ;) Uz ma neprekvapilo ani to ze STN EN 832 s opravou z r. 2003 sa odovolava na STN 06 0210 - Vypocet tepelnych strat..., ktora je uz davno neplatna.
Ked napr. rodinny dom, ma otvoreny strop, az po konstrukciu strechy, vtedy faktor tvaru budovy vychadza 0,99 alebo aj viac ako jedna.