Pelety a obilíByli jsme na Infotermě a mohu konstatovat, přišlo k nám mnoho majitelů našich kotlů a z rozhovorů a jejich zkušeností mohu jednoznačně potvrdit, že nejlépe fungují skupiny zákazníků kolem zemědělce, který jim dodává palivo. Někdy to mohou být dřevěné pelety, někdy alternativní pelety, jindy obilí. Zemědělec - dodavatel, místo vás shání, snaží se držet kvalitu oproti ceně, aby si vás udržel jako stálého zákazníka, dodá i své produkty. Letos cenu jednoznačně vede obilí a kukuřice, cena se pohybuje od 1,5 do 2,6 Kč/kg. Mimo to přes zemědělce lze získat větší dotace na kotel nežli přes Státní fond (dotace jsou pro lidi i podnikatele).
Tady říkám, že všechno co zemědělcům trochu pomůže jim ze srdce přeju, opravdu to nemají lehké, dřou a téměř prd z toho mají, a pokud se někdo rozhodne místo plynu od Tatarů kupovat palivo od sedláka v místě, klobouk dolů před ním.
Co tento systém brzdí je pár lidí, kteří umí opravdu zkazit náladu. Sotva lidi začnou nabízet a propagovat prodej obilí na topení, nebo i pelty ze slámy, spustí pár hlupáků pokřik, tak jako často na těchto stránkách a ne každý spí tak dobře jako já a tak toho raději nechá, kdo neví o čem mluvím, ať se vrátí o nějaký čas zpět a pročte si příspěvky ke saplování obilí. Když se zeptám, kdo z těch křiklounů od té doby cokoliv udělal pro dodání obilí potřebným, koupil obilí od sedláka, aby mohl žít a dnes může říct: já mohu za to, že tohle obilí slouží, že neleží na skaldě. Zato já mohu říct, že stovky uživatelů zaplatí za topení do 15 tisíc a sedlák je rád, že prodává a přišlo jich mnoho říct: já, nasatvovat kůži neumím, ale vy toho nenechávejte, je to dobrá myšlenka a díky vám, vydržte ! Křiklouni, víte, že poslední údaje jsou dva miliony tun obilí na skaldech navíc ? Víte že dnešní cena 2,5 Kč je pod výrobními náklady ? Zvažte, než začnete zase křičet, zda chcete pomoct, nebo být prostě jen vidět a předvádět se jak jste rozumní. Až obilí využijete vy, nebudu ho moci já spálit, pro mne strašně jednoduché !
Pokud to nějaký sedlák čte, nebo někdo zná, napište. Opravdu to je pro vás perspektiva. Kůži na trh i propagaci v místě, místo vás klidně ponesu já, ukážu lokality, kde to funguje, popovídáte si s majiteli našich kotlů i se zemědělci a rozhodnete se a já u toho ani nemusím být.
Podle mne, když peníze místo do malé linky vložíte do propagace a vytvoření skupiny majitelů kotlů, jste bez satrostí a nakonec vyděláte, ale je to jen můj názor.
Jinak také přišlo pár lidí, kteří mají i několik našich kotlů, pořídili si malou peltovací linku v dobré víře, ale jsou z toho dost nešťastní, největší problém mají v náročnosti manipulace se surovinou a nepořádku. Verner
P.S. ještě jednou díky moc všem, kteří nám přišli na Infotermu poděkovat, možná si ani neuvědomují, jak moc mi v dnešní době pomohli. Tak díky.