Regulace a úpravy vytápění v starším RDSituace: Starý nezaizolovaný dvoupatrový RD(zast.pl 92m) s 11 tělesy opatřenými termohlavicemi. Termohlavice nejsou u dvou těles na chodbě v přízemí a v patře, kde jsou ventily těles trvale zcela otevřené. Kotel je Thermona 28CX z roku cca 1998, s průtočným ohřevem a výkonem 14-28kW a nevyužitou možností ekvitermní regulace. Je vybaven čerpadlem Grundfos a expanzkou, v systému je ještě jedna expanzka. Jednoduchý pokojový termostat slouží pouze k tomu, aby trvale udržoval kotel zapnutý, tepelné ztráty v domě jsou rozdílné, proto všude termohlavice, značka Connectherm. Kotel při koupi domu cykloval v intervalech cca 10-15 sekund, což jsem považoval za vážný problém. Snížil jsem výrazně minimální výkon a nastavil anticyklační časovač na maximum - 6 minut. Kotel se tak zapne vždy po 6 min na 1-3 min. Teplotu topné vody udržuji podle počasí cca 60-70C. Mám se bát kondenzace? Byla by znatelná? Spotřeba plynu za den je cca 15m3 při teplotách kolem nuly a cca 20m3 při cca -10C, což je možná hodně, je v tom ale ohřev vody a celodenní topení, žena je doma.
Vedlejší dotaz - ve sklepě mám cca 2x6 m trubek o průměru 4 couly, má valný význam je měnit?
Napadají Vás nějaká další opatření pro optimalizaci chodu systému?
(Vize: Nasazení časovače pro delší odstávky kotle v noci. Cca za 5 let výměna kotle za nový kotel klasického typu. Až bude čas si hrát, pošilhávám po systémech centrálního ovládání domu s využitím průmyslových sběrnic)
Předem děkuji za případné rady.