Regulace a úpravy vytápění v starším RD

Reklama
Regulace a úpravy vytápění v starším RD

Situace: Starý nezaizolovaný dvoupatrový RD(zast.pl 92m) s 11 tělesy opatřenými termohlavicemi. Termohlavice nejsou u dvou těles na chodbě v přízemí a v patře, kde jsou ventily těles trvale zcela otevřené. Kotel je Thermona 28CX z roku cca 1998, s průtočným ohřevem a výkonem 14-28kW a nevyužitou možností ekvitermní regulace. Je vybaven čerpadlem Grundfos a expanzkou, v systému je ještě jedna expanzka. Jednoduchý pokojový termostat slouží pouze k tomu, aby trvale udržoval kotel zapnutý, tepelné ztráty v domě jsou rozdílné, proto všude termohlavice, značka Connectherm. Kotel při koupi domu cykloval v intervalech cca 10-15 sekund, což jsem považoval za vážný problém. Snížil jsem výrazně minimální výkon a nastavil anticyklační časovač na maximum - 6 minut. Kotel se tak zapne vždy po 6 min na 1-3 min. Teplotu topné vody udržuji podle počasí cca 60-70C. Mám se bát kondenzace? Byla by znatelná? Spotřeba plynu za den je cca 15m3 při teplotách kolem nuly a cca 20m3 při cca -10C, což je možná hodně, je v tom ale ohřev vody a celodenní topení, žena je doma.
Vedlejší dotaz - ve sklepě mám cca 2x6 m trubek o průměru 4 couly, má valný význam je měnit?
Napadají Vás nějaká další opatření pro optimalizaci chodu systému?
(Vize: Nasazení časovače pro delší odstávky kotle v noci. Cca za 5 let výměna kotle za nový kotel klasického typu. Až bude čas si hrát, pošilhávám po systémech centrálního ovládání domu s využitím průmyslových sběrnic)
Předem děkuji za případné rady.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

36 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.