ČEZ přípojka problémZažádal jsem na ČEZu o připojení nového odběrného místa za účelem stavby RD. Vyplnil jsem formuláře, zaplatil jsem podíl.
Obdržel jsem "Stanovisko k žádosti o připojení zařízení", ve kerém se mimo jiné popisuje "místo a způsob připojení".
"přípojka NN kabelem AYKY 4x16 mm2 za sloupu stávajícího venkovního vedení NN AIFe 4x70mm2 na ulici XY, PROTLAKEM pod ulicí XY až do pojistkové skříně v oplocení pozemku žadatele."
Kontaktoval mě člověk z firmy pověřené zpracováním projektu přípojky s tím, že nastala malá komplikace v podobě potoku, který prochází zmiňovanou ulicí a tím problematického provedení původního PROTLAKU. Navrhl možnost provedení přípojky "vzduchem", ovšem museli by na můj pozemek umístit sloup. Sloup bych "překousnul", ale odbržel jsem "Smlouvu o uzavření budoucí smlouvy o zřízení věcného břemene a smlouvy nepojmenované", ve které se mám "zavázat v budoucnu uzavřít smlouvu o zřízení věcného břemene, spočívající ve výstavbě kabelového vedení NN 0,4kV a v právu vstupu a vjezdu na zatěžovaný pozemek v souvislosti se zřízením, provozem, opravami a údržbou uvedených energetických zařízení".
Mám zbytečné obavy z vecného břemene? Na jedné straně chápu ČEZ, že chce mít zajišťen přístup ke svému "energetickému zařízení", na druhé straně- kvůli "sloupu" zatížit pozemek věcným břemenem? Mohu se odvolávat na "Stanovisko k žádosti o připojení", ve kterém je popsán způsob připojení PROTLAKEM?