nerez x litina x keramika....jak to teda je?Dobrý den, je tady hodně témat o tom, jak je litina odolná proti agresivním plynům v kotli a proti nízkoteplotní korozi. Narazil jsem ale kotle vyrobené z nerezu a nebo na kotle vyložené z větší míry vyložené keramikou. Hledám totiž zplynovací kotel na dřevo a po přečtení mnoha příspěvků na fóru jsem dospěl k závěru, že nejlepší bude litina. Dakon Damat jsem zavrhl kvůli častým reklamacím, a tak zbyl Viadrus Hefaistos 40kW. Tento kotel si však boužel nemůžu pořídit kvůli maximální délce polen - 47cm (mám polena právě těch 47 - 48 cm), a taky mě trochu odradil malý nakládací objem. Vrátil jsem se teda k dalšímu hledání a zaujaly mne dva. První z ním je nerezový Verner VN45 LS (vypadá bytelně) a druhým je Atmos DC 40 GS, který by měl být podle popisu výrobce odolnějším protože má celokeramické topeniště a produkuje méně kondenzátů a navíc zvládne i polenao délce 53 cm. Můžete mi někdo poradit, který z nich bude nejlepší? Suché dřevo mám. Možná existuje i lepší volba - budu rád za její zveřejnění(soused například nedá dopustit na Vigas). Vyšší cena v řádu několika desítek tisíc není problémem (max však 100 000,-). Mnohokrát děkuji za radu, jsem už z toho zoufalý.