Výkon podlahového topeníDobrý den,
Před napsáním tohoto dotazu jsem si zde pročetl mnoho příspěvků na podobné téma. Nicméně vás žádám na Váš názor na mou situaci:
V novostavbě RD z Ytongu 37,5cm(zatím bez zateplení) topíme teplovodním PT od prosince 2008.Vytápěná plocha 200m2,kotel kondenzační Vaillant 246/3-5 ecoTec plus+ekvitermní regulace CalorMatic.Izolace v podlaze 1.NP 120mm EPS v 2.NP 100mm(kvůli kanalizační trubce k WC přes celou koupelnu),zateplení mezi krokvemi 240mm.Okna skla Ug=1,1.Tepelná ztráta vypočtena s garáží na 13,5Kw ,bez garáže na 10kW. Na vytápění byl zpracován projekt počítající s teplotním spádem 44/30st.. Systém běží jen na čerpadlo v kotli.Počet okruhů v přízemí – 12,v patře 8.V celém domě dlažba,2*dět.pokoj-koberec,ložnice-lamino.Anhydrit.
Problém:při změně teplotní křivky z 0,7 např na 0,9 nedochází ke zvýšení teploty vody na výstupu. V systému je zapojen i prostorový termostat, umístěný v obýváku, který je dost prosklený a má cca 35m2 a v případě, že nesvítí slunce je nechladnější místností v domě.
V domě ještě nebydlíme a topíme nyní na cca 20st. V těch 4 měsících jsem topil při teplotní křivce 1,2 na 17st. nastavených na regulátoru v obýváku a kotel vypínal cca při 20-22st. Při spotřebě cca 11-12m3 plynu/den.(TUV ještě neohříváme). Spotřeba se mi zdála poněkud vysoká, tak jsem snížil teplotní křivku na 0,8 a regulátor nastavil na 18st. A kotel nyní vypínal při 20st. se spotřebou 9m3/den. Chtěl jsem nyní simulovat stav,kdy budeme bydlet a v obývacím pokoji mít např. 24st.,tak jsem při teplotní křivce 0,8 nastavil požadovanou teplotu v místnosti nejdříve na 20st. S předpokladem, že kotel dotopí na cca 23st. A vypne. Kotel vypíná při 21 st se spotřebou 14m3/den – tzn.velký nárůst spotřeby plynu a malý nárůst teploty v domě. Mám obavy,že pokud nastavím teplotu na pokojovém termostatu na 24st.,bude spotřeba určitě vyšší než 14m3/den nebo budu muset zvýšit teplotní křivku např.na 1 apod. Mám obavy, zda celá soustava není poddimenzovaná-resp.přijde mi skoro nemožné vytopit obývák na 24.st s „normální spotřebou“plynu. Rozteče trubek v obýváku 225mm. Výstupní teplota z kotle 38st(při venkovní teplotě +2st.)/zpátečka 25st.Výstupní teplota se nemění ani při zvýšení teplotní křivky např. na 1.Délka některých okruhů 140m, jinak 60-120m. Při prvním zatápění a teplotě na výstupu 55st.(nastavovanou tenkrát přímo na kotli) byla teplota zpátečky cca 30st a teplota v obýváku byla 24st.(takže vytopit to lze,ale je pravda,že šlo o zimní měsíce s noční teplotou kolem minus 10stupňů),ale pokud bych měl topit na cca 50st. na výstupu z kotle,tak mám pocit, že toho nedosáhnu zvýšením teplotní křivky na ekvitermní regulaci.Průtoky nejsou vyšší než 1l a u dlouhých větví cca 0,5l(pokud to lze brát vážně).
Z přečtených příspěvků jsem nabyl dojmu:
-nemůže být zádrhel ve slabém čerpadle(přidat oběhové čerpadlo k čerpadlu v kotli?)
-není velká rozteč trubek v obýváku.
-setkali jste se závadou na ekvitermní regulaci?
-má změna teplotní křivky ekvitermní regulace vyvolat okamžitou změnu teploty vody na výstupu?
Dokážete se nějak vyjádřit ke spotřebě a nastavení ekvitermní regulace. Za jakýkoli komentář děkuji.