Výkon podlahového topení

Rubriky:

Reklama
Výkon podlahového topení

Dobrý den,
Před napsáním tohoto dotazu jsem si zde pročetl mnoho příspěvků na podobné téma. Nicméně vás žádám na Váš názor na mou situaci:
V novostavbě RD z Ytongu 37,5cm(zatím bez zateplení) topíme teplovodním PT od prosince 2008.Vytápěná plocha 200m2,kotel kondenzační Vaillant 246/3-5 ecoTec plus+ekvitermní regulace CalorMatic.Izolace v podlaze 1.NP 120mm EPS v 2.NP 100mm(kvůli kanalizační trubce k WC přes celou koupelnu),zateplení mezi krokvemi 240mm.Okna skla Ug=1,1.Tepelná ztráta vypočtena s garáží na 13,5Kw ,bez garáže na 10kW. Na vytápění byl zpracován projekt počítající s teplotním spádem 44/30st.. Systém běží jen na čerpadlo v kotli.Počet okruhů v přízemí – 12,v patře 8.V celém domě dlažba,2*dět.pokoj-koberec,ložnice-lamino.Anhydrit.
Problém:při změně teplotní křivky z 0,7 např na 0,9 nedochází ke zvýšení teploty vody na výstupu. V systému je zapojen i prostorový termostat, umístěný v obýváku, který je dost prosklený a má cca 35m2 a v případě, že nesvítí slunce je nechladnější místností v domě.
V domě ještě nebydlíme a topíme nyní na cca 20st. V těch 4 měsících jsem topil při teplotní křivce 1,2 na 17st. nastavených na regulátoru v obýváku a kotel vypínal cca při 20-22st. Při spotřebě cca 11-12m3 plynu/den.(TUV ještě neohříváme). Spotřeba se mi zdála poněkud vysoká, tak jsem snížil teplotní křivku na 0,8 a regulátor nastavil na 18st. A kotel nyní vypínal při 20st. se spotřebou 9m3/den. Chtěl jsem nyní simulovat stav,kdy budeme bydlet a v obývacím pokoji mít např. 24st.,tak jsem při teplotní křivce 0,8 nastavil požadovanou teplotu v místnosti nejdříve na 20st. S předpokladem, že kotel dotopí na cca 23st. A vypne. Kotel vypíná při 21 st se spotřebou 14m3/den – tzn.velký nárůst spotřeby plynu a malý nárůst teploty v domě. Mám obavy,že pokud nastavím teplotu na pokojovém termostatu na 24st.,bude spotřeba určitě vyšší než 14m3/den nebo budu muset zvýšit teplotní křivku např.na 1 apod. Mám obavy, zda celá soustava není poddimenzovaná-resp.přijde mi skoro nemožné vytopit obývák na 24.st s „normální spotřebou“plynu. Rozteče trubek v obýváku 225mm. Výstupní teplota z kotle 38st(při venkovní teplotě +2st.)/zpátečka 25st.Výstupní teplota se nemění ani při zvýšení teplotní křivky např. na 1.Délka některých okruhů 140m, jinak 60-120m. Při prvním zatápění a teplotě na výstupu 55st.(nastavovanou tenkrát přímo na kotli) byla teplota zpátečky cca 30st a teplota v obýváku byla 24st.(takže vytopit to lze,ale je pravda,že šlo o zimní měsíce s noční teplotou kolem minus 10stupňů),ale pokud bych měl topit na cca 50st. na výstupu z kotle,tak mám pocit, že toho nedosáhnu zvýšením teplotní křivky na ekvitermní regulaci.Průtoky nejsou vyšší než 1l a u dlouhých větví cca 0,5l(pokud to lze brát vážně).
Z přečtených příspěvků jsem nabyl dojmu:
-nemůže být zádrhel ve slabém čerpadle(přidat oběhové čerpadlo k čerpadlu v kotli?)
-není velká rozteč trubek v obýváku.
-setkali jste se závadou na ekvitermní regulaci?
-má změna teplotní křivky ekvitermní regulace vyvolat okamžitou změnu teploty vody na výstupu?

Dokážete se nějak vyjádřit ke spotřebě a nastavení ekvitermní regulace. Za jakýkoli komentář děkuji.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

25 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.