PODLAHA Z PROSTYRENBETONUDobrý den, rekonstruji v 50 let starém domě podlahy mezi přízemím a 1. patrem, stará skladba je: trámy (21x16cm, osová vzdálenost 1m), deskový záklop (2,5cm), heraklitové desky (3cm), betonový potěr 2cm bez armování, dřevotřískové desky volně položené bez pero-drážky. Podlaha se při obyčejné chůzi třese, houpe a zvuk se přenáší po celém domě.
Pro novou podlahu jsem omezen výškou dveří, prahy a celkovou výškou místností, takže celková výška podlahy nad trámy může být maximálně 12cm cm vrstvou nad trámy. Dále jsem velmi omezen financemi, takže hledám levné řešení.
Původní trámy chci zachovat včetně všech vrstev pod nimi (desky, rákosová rohož a omítka), pouze je chci ošetřit proti škůdcům a houbám. U několika trámů došlo místy asi do hloubky 1cm k poškození dřeva zatečením nebo nějakým dřevokazem, dřevo zde zpráchnivělo a rozpadá se.
Mnou navrhovaný postup:
- trámy oškrábat na zdravé dřevo a natřít nějakou chemií (NEVÍM JAKOU ???)
- na trámy položit dřevěný záklop (2,5cm) - starý záklop je bez poškození, rád bych ho po rozebrání a ošetření chemií opět použil.
- na desky položit fólii proti zatečení
- na fólii 7 cm vrstvu lehkého betonu (prostyren), 7cm jsem se dočetl že je minimální tloušťka pro dřevěné trámové stropy, NEVÍM ALE JAKOU SMĚS PROSTYRENBETONU POUŽÍÉT (v návodu udávají velký rozsah), DÁLE NEVÍM JESTLI POUŽÍT KARI SÍŤ, kolem zdi bych dal oddělující izolační pásek, asi 1cm polystyrenu
- na prostyrenbeton vylít stěrku (NEVÍM JAKOU A JAKÉ TLOUŠŤKY)
- na stěrku příjde podle místnosti dlažba(8mm), pvc, koberec
PŘEDEVŠÍM ŘEŠÍM NÁSLEDUJÍCÍ:
-ZDA PROSTYRENBETON VYŠŠÍ SMĚSI (PŘEDPOKLÁDÁM KOLEM 700KG/M3) BUDE DOSTATEČNÝ A NOSNÝ PRO NORMÁLNÍ ZATÍŽENÍ PODLAHY V PODKROVÍ
-ZDA HO ARMOVAT KARI SÍTÍ
-ZDA SAMONIVELAČNÍ STĚRKA NA NĚM BUDE DOSTATEČNÁ, CHCI JI TAM DÁT PROTOŽE SAMOTNÝ PROSTYRENBETON JE ODÍRATELNÝ A NEMŮŽU DÁT MOC TLUSTOU VRSTVU, KTERÁ BY ASI JINAK BYLA ŘEŠENA NĚJAKÝM BETONOVÝM POTĚREM.
-ČÍM OŠETŘIT STARÉ TRÁMY A DESKOVÝ ZÁKLOP
- UVAŽOVAL JSEM I O SUCHÉ PODLAZE (SADROKARTON NEBO OSB DESKY), ALE NEVYCHÁZÍ MI TO FINANČNĚ A TAKÉ V TĚCHTO SYSTÉMECH PRÝ POŽADUJÍ MÍT OSOVOU VZDÁLENOST TRÁMU 62,5CM A JÁ MÁM NĚCO MÁLO PŘES METR
-NA PODLAZE CHCI STAVĚT PŘÍČKY, MOŽNO 10CM YTONG NEBO MUSÍM NĚCO LEHČÍHO JAKO OCELOVÉ PROFILY A SADROKARTON
Prosím o shodnocení tohoto řešení, zda je vhodné a jaká úskalí obsahuje, děkuji.
Petr Měrka