Konec kanadských dřevostaveb v čechách

Reklama
MV Miroslav Válek @miroslav.valek před 15 roky17.04.2009 19:18:00
Konec kanadských dřevostaveb v čechách

Tak jsem se po pár měsících narazil na investora, který má zájem o klasickou Kanadskou dřevostavbu (opracované kulatiny naskládané na sobě - bez zateplení). Studii jsem od architekta návrhu převzal a (projistotu) propočítal součinitel prostupu tepla. Jakého překvapení jsme se s investorem dočkali, když jsem zjistil, že stavba z kulatin o průměru 30cm absolutně nevyhovuje.
Aby se stěny stavby součinitelem prostupu tepla vlezly do normou stanovených hodnot (U< 38W/m2K), musely by mít kulatiny průměr cca 60cm. Takové klády by v požadované kvalitě byly asi jen velmi těžko sehnatelné. Ještě v loňském roce by to v rámci DSP nejspíše prošlo (takovýchto staveb se vloni po ČR postavilo opravdu) - stačilo v dokumentaci hodnoty "U" vůbec neuvádět (na stavebních úřadech to stejně nikdo nepřepočítává).

Od 1.1.2009 je však k projektovým dokumentacim všech novostaveb povinný průkaz energetické náročnosti budovy. Z něj zcela jasně vyplývá, zda stavba splňuje nebo ne požadavky norem a jiných předpisů ohledně hospodaření s energiemi. Za dané situace tedy klasickým "Kanadským dřevostavbám", ale i stavbám u nás tradičnějším - např.Valašským roubenkám 1.1.2009 definitivně odzvonilo. Budiž tedy čistější životní prostředí - i když si myslím, že by vybití slonů v Africe mělo na snížení produkce CO2 milion násobný efekt (berte s rezervou).

Zajímal by mne Váš názor. Člověk, který si zaparkuje před svým novým domem 5litrové BMW X5 a vleze do svého "středněenergetického" domu o ploše 600m2, ve kterém žije sám se svou milenkou (dům samozřejmě vytápí fosilními palivy - zemní plyn). Na druhé straně pak dědeček, který si chce na stará kolena postavit malou roubenku horách a za domem má malý lesík, ve kterém si před každou zimou uřeže 2 smrčky - musí zaplatit za termoizolaci desítky tisíc korun, aby "neznečišťoval" ovzduší skleníkovými plyny z obnovitelných zdrojů.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

11 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.