Konec kanadských dřevostaveb v čecháchTak jsem se po pár měsících narazil na investora, který má zájem o klasickou Kanadskou dřevostavbu (opracované kulatiny naskládané na sobě - bez zateplení). Studii jsem od architekta návrhu převzal a (projistotu) propočítal součinitel prostupu tepla. Jakého překvapení jsme se s investorem dočkali, když jsem zjistil, že stavba z kulatin o průměru 30cm absolutně nevyhovuje.
Aby se stěny stavby součinitelem prostupu tepla vlezly do normou stanovených hodnot (U< 38W/m2K), musely by mít kulatiny průměr cca 60cm. Takové klády by v požadované kvalitě byly asi jen velmi těžko sehnatelné. Ještě v loňském roce by to v rámci DSP nejspíše prošlo (takovýchto staveb se vloni po ČR postavilo opravdu) - stačilo v dokumentaci hodnoty "U" vůbec neuvádět (na stavebních úřadech to stejně nikdo nepřepočítává).
Od 1.1.2009 je však k projektovým dokumentacim všech novostaveb povinný průkaz energetické náročnosti budovy. Z něj zcela jasně vyplývá, zda stavba splňuje nebo ne požadavky norem a jiných předpisů ohledně hospodaření s energiemi. Za dané situace tedy klasickým "Kanadským dřevostavbám", ale i stavbám u nás tradičnějším - např.Valašským roubenkám 1.1.2009 definitivně odzvonilo. Budiž tedy čistější životní prostředí - i když si myslím, že by vybití slonů v Africe mělo na snížení produkce CO2 milion násobný efekt (berte s rezervou).
Zajímal by mne Váš názor. Člověk, který si zaparkuje před svým novým domem 5litrové BMW X5 a vleze do svého "středněenergetického" domu o ploše 600m2, ve kterém žije sám se svou milenkou (dům samozřejmě vytápí fosilními palivy - zemní plyn). Na druhé straně pak dědeček, který si chce na stará kolena postavit malou roubenku horách a za domem má malý lesík, ve kterém si před každou zimou uřeže 2 smrčky - musí zaplatit za termoizolaci desítky tisíc korun, aby "neznečišťoval" ovzduší skleníkovými plyny z obnovitelných zdrojů.