Vyhledávání
Naše další weby
Tak jsem se po pár měsících narazil na investora, který má zájem o klasickou Kanadskou dřevostavbu (opracované kulatiny naskládané na sobě - bez zateplení). Studii jsem od architekta návrhu převzal a (projistotu) propočítal součinitel prostupu tepla. Jakého překvapení jsme se s investorem dočkali, když jsem zjistil, že stavba z kulatin o průměru 30cm absolutně nevyhovuje.
Aby se stěny stavby součinitelem prostupu tepla vlezly do normou stanovených hodnot (U< 38W/m2K), musely by mít kulatiny průměr cca 60cm. Takové klády by v požadované kvalitě byly asi jen velmi těžko sehnatelné. Ještě v loňském roce by to v rámci DSP nejspíše prošlo (takovýchto staveb se vloni po ČR postavilo opravdu) - stačilo v dokumentaci hodnoty "U" vůbec neuvádět (na stavebních úřadech to stejně nikdo nepřepočítává).
Od 1.1.2009 je však k projektovým dokumentacim všech novostaveb povinný průkaz energetické náročnosti budovy. Z něj zcela jasně vyplývá, zda stavba splňuje nebo ne požadavky norem a jiných předpisů ohledně hospodaření s energiemi. Za dané situace tedy klasickým "Kanadským dřevostavbám", ale i stavbám u nás tradičnějším - např.Valašským roubenkám 1.1.2009 definitivně odzvonilo. Budiž tedy čistější životní prostředí - i když si myslím, že by vybití slonů v Africe mělo na snížení produkce CO2 milion násobný efekt (berte s rezervou).
Zajímal by mne Váš názor. Člověk, který si zaparkuje před svým novým domem 5litrové BMW X5 a vleze do svého "středněenergetického" domu o ploše 600m2, ve kterém žije sám se svou milenkou (dům samozřejmě vytápí fosilními palivy - zemní plyn). Na druhé straně pak dědeček, který si chce na stará kolena postavit malou roubenku horách a za domem má malý lesík, ve kterém si před každou zimou uřeže 2 smrčky - musí zaplatit za termoizolaci desítky tisíc korun, aby "neznečišťoval" ovzduší skleníkovými plyny z obnovitelných zdrojů.
doporucuji to navrhnout jako pasivni dum aby jste dosahl na dotace. u NED je stejne rozumne jit na pasivni standart…
před 15 roky
mate pravdu - bohuzel :-( dotaz mel ale smerovat na pana Bursika a Katerinu,ktera nevi ani co je to biomasa…
před 15 roky
Dobrý den, reaguji na vaši připomínku. Omlouvám se, ale faktická čísla neznám - můj příspěvek byl od začátku trošku…
před 15 roky
11 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení