Oprava horní části komínuDobrý den, dovoluji si položit dotaz, kterak nejlépe opravit komín. Stávající komín mám pěti průduchový, zděný z klasických cihel, rozměr průduchu je cca 16x16cm a v části nad střechou je již dosti pošramocený. Budu rekonstruovat střechu a tak musím něco udělat něco i s komínem. Plánuji komín odbourat cca 50cm pod střechu a vystavět znovu již jen dva průduchy vedle sebe sousedící. Jeden komín je pro plynový kotel vyvložkovaný flexibilní vložkou a druhý pro tuhá paliva.
Uvažoval jsem, že bych použil nějaký komínový systém, abych to nemusel zdít z cihel a mělo by to být i rychlejší (napřed jsem chtěl komín vyzdít z bílých cihel, ale mám zkušenost, že tyto cihly žádná malta porádně nespojí a časem se uvolní). Původní vložku pro plyn bych ponechal. Má cenu používat např. třívrstvý systém? Měl bych použít pro TP komínovou vložku o průměru 16cm, či radši více. Bude na závadu, pokud komín pro tuhá paliva se bude v horní části mírně rozšiřovat či zužovat? Jak by měl být komín vysoký, jestliže je ve hřebeni? Je možné, že časem průduch pro tuhá paliva vyvložkuji nerezem, ale zatím to nemíním dělat, jelikož tuhými palivy topím příležitostně. Můžete mi poradit, jakou konstrukci horní části komína zvolit? Děkuji za Vaše rady.