Vyplatí se mi solární panel SunWing nebo TS300???Vážení,
dlouho sleduji diskuse na tomto fóru a stále se nejsem schopen dopídit rozumné informace o reálné přínosnosti řešení pro ohřev TUV solárními panely (tedy náklady na pořízení a provoz (kapalina, údržba, průměrné opravy) po dobu života vs. úspory v mém stávajícím systému).
Ve starším RD pro 3-4 osoby (sklon střechy na jih 30st - u letiště Ruzyně) topím kondenzačním kotlem Protherm Lev 28 KKO, který jako "vedlejší produkt" ohřívá 250 l trivalentní bojler Dražice OKCE 250 NTRR. V létě je odpojeno topení a pouze ohřívám vodu v bojleru buď kotlem nebo nočním proudem. Celé to je tedy připraveno pro montáž solárních panelů tak, abych v létě ohříval vodu v bojleru pro 3 lidi "sluncem". Nemám žádný bazén pro dobu, kdy odjedu na dovolenou a dům zůstane prázdný.
Uvažuji o maximálně dvou panelech (víc se na vhodné místo na střeše nevejde).
A zde počítám a počítám a netuším:
1) Jaké panely typově (ploché?-vakuové?-trubicové?-s reflektorem? (nejspíš "Heliostar" TS300)
2) Jak (čím) regulovat oběh do výměníku v bojleru, abych za regulaci a čerpadla a kohouty a... neutratil "balík"???
3) Kam s přebytečnou energií, když nebudu 14 dnů doma (drain-back systém???)- na střechu s plachtou nepolezu, sklep vytápět nechci...
4) Dosáhnu na "zelené příspěvky"???
5) Kolik to celé bude stát v pořízení a v provozu a vyplatí se mi to (oproti ohřevu plynovým kotlem) alespoň za polovinu doby fyzické životnosti panelů???
Spíše mi vychází, že ne, i když uvažuji nabídky firem typu SOLAROBCHOD.cz apod.
Co na to odborníci - prosím, poraďte řešení (nepotřebuji HiTech, ale nechci ani platit "zmetky"...
Děkuji