Vyplatí se mi solární panel SunWing nebo TS300???

PJ Petr Jansa @petr.jansa581 před 15 roky26.05.2009 13:27:00
Vyplatí se mi solární panel SunWing nebo TS300???

Vážení,

dlouho sleduji diskuse na tomto fóru a stále se nejsem schopen dopídit rozumné informace o reálné přínosnosti řešení pro ohřev TUV solárními panely (tedy náklady na pořízení a provoz (kapalina, údržba, průměrné opravy) po dobu života vs. úspory v mém stávajícím systému).

Ve starším RD pro 3-4 osoby (sklon střechy na jih 30st - u letiště Ruzyně) topím kondenzačním kotlem Protherm Lev 28 KKO, který jako "vedlejší produkt" ohřívá 250 l trivalentní bojler Dražice OKCE 250 NTRR. V létě je odpojeno topení a pouze ohřívám vodu v bojleru buď kotlem nebo nočním proudem. Celé to je tedy připraveno pro montáž solárních panelů tak, abych v létě ohříval vodu v bojleru pro 3 lidi "sluncem". Nemám žádný bazén pro dobu, kdy odjedu na dovolenou a dům zůstane prázdný.
Uvažuji o maximálně dvou panelech (víc se na vhodné místo na střeše nevejde).
A zde počítám a počítám a netuším:
1) Jaké panely typově (ploché?-vakuové?-trubicové?-s reflektorem? (nejspíš "Heliostar" TS300)
2) Jak (čím) regulovat oběh do výměníku v bojleru, abych za regulaci a čerpadla a kohouty a... neutratil "balík"???
3) Kam s přebytečnou energií, když nebudu 14 dnů doma (drain-back systém???)- na střechu s plachtou nepolezu, sklep vytápět nechci...
4) Dosáhnu na "zelené příspěvky"???
5) Kolik to celé bude stát v pořízení a v provozu a vyplatí se mi to (oproti ohřevu plynovým kotlem) alespoň za polovinu doby fyzické životnosti panelů???

Spíše mi vychází, že ne, i když uvažuji nabídky firem typu SOLAROBCHOD.cz apod.

Co na to odborníci - prosím, poraďte řešení (nepotřebuji HiTech, ale nechci ani platit "zmetky"...

Děkuji

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

70 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.