Jak na rovnou střechu s vysokým zatížením?Dobrý den.
Prosím o rady a řešení se skladbou střechy. Budu realizovat zelenou sedlovou střechu se sklonem 2 stupně. Tedy skoro rovnou. Půdorys je 14,5x12m.. Přesah bude 1,3m na každou stranu. Hledám co nejlevnější řešení s velkou únosností (zelená střecha kolektory+FV panely) a co nenižší celkovou výškou. Nechci realizovat ani železobetonový monolit, ani jakékoliv obdoby miako stropů. Poptal jsem u třech firem lisované vazníky, ale cena byla okolo 250 tis. Kč a výška cca 75-100cm. U vazníků se holt velká únosnost a nízký vazník vylučuje.
Nejraději bych realizoval strop z profilů I, které mě vyjdou na polovinu sbíjených vazníků při menší výšce a několikanásobné únosnosti.
Narazil jsem ale na problém jak se vyhnout tepelným mostům a celé to zaizolovat. Přiložil jsem 2 nákresy, jak by to asi bylo možné to realizovat.
Vždy budou v ose delší strany 2 sloupy podpírat středový profil I (průvlak)
1. První realizace počítá s uložením dřevěných trámů (25x30cm) na věnec delších stran zdí a na středový podpírací profil I. A na ně příčně traverzy. Traverzy by končily v úrovni zdi a přesah by byl realizován přišroubovaným dřeveným trámem. Izolace by se realizovala směrem od traverz do interiéru cca 40-50cm. Fasádní EPS by byl přetažen až přes trám mezi traverzy. (asi nejlevnější varianta s vyšší stavební výškou a nevyužitým prostorem mezi traverzami)
2. Druhá realizace by byla uložit traverzy přímo na věnec a středový průvlak a na ně podélně připevnit krokve cca 7x25cm a na ně laťování a střechu. Zde by se izolovalo v celé výšce traverz i krokví.Zde bude větší spotřeby dřeva, ale zase se dají použít nižší traverzy vzhledem k posílení o krokve. (asi dražší varianta).
Otázek je několik:
Varianta 1- Bylo by možné zaizolovat prostor mezi traverzami s ohledem na tepelný most traverz a srážení vlhkosti. Pomohlo by třeba opěnování ze všech stran a vyplnění vatou? Je nějaká jiná (lepší) možnost odizolování traverz od nosných zdí kromě dřeva?
Varianta 2 -Jak se budou chovat železné profily ve skladbě č.2 z hlediska kondenzace vlhkosti?
Napadá někoho nějaká třetí ještě lepší varianta levné vysocenosné střechy?
Děkuji za rady.