místo výměny oken přidání další sady oken před stávajícíVážení,
dovoluji si požádat o názor diskutujících na můj dílčí záměr při řešení zateplení RD (kolaudace 1975). Jedná se o okna. Stávající, ta větší, jsou dvou a tříkřídlá, špaletová (12 ks), WC, koupelny, šatna (6ks) jsou jednokřídlá se zdvojeným zasklením (snad se jim říká francouzská). Podstatné je, že:
1) stávající okna jsou docela zachovalá
2) chci zateplit 45 cm silné obvodové zdi domu16 cm EPS
3) nechci zasahovat do vzhledu stávajícího interiéru, natož vybourávat špalety a zedničit v bytě...
Proto jsem si vymyslel ne výměnu oken, ale doplnění stavebních otvorů se stávajícími okny o další sadu oken. Nejpravděpodobněji by se jednalo o plastová okna zasklená dvojsklem, která bych osadil před stávající okna do stávajících cca 15 cm hlubokých výklenků (pravděpodobně zbavených břízolitové omítky), co nejdál na hranu (před hranu?) obvodové zdi. Nakonec by vše "začistil" ten 16 cm EPS...
Tato úprava by, kromě splnění výše uvedených podmínek, přinesla vylepšení vlastností oken (tepelně izolačních, zvukově izolačních,) patrně na hodnoty špičkových trojskel.
Pochopitelně, než jsem přišel s tímto dotazem, pročetl jsem kde co, ale nic podobného jsem nikde zatím nenašel. Takže je to možná pěkná hloupost, ale mě se to zdá docela použitelné a nevidím nic, co by to zpochybňovalo... Snad jediný protiargument je, nevelké zmenšení prosklené plochy, ale okna mám dnes spíše předimenzovaná...
Omlouvám se za někdy asi nepřesnou terminologii a těším se na Vaše názory.
Přeji pěkný den, Josef Touš