Sjednocení vytápění domuProsím o rady a názory k řešení sjednocení způsobu vytápění. Dům z r. 1960, přízemí obývá matka manželky, patro já, manželka a syn. Syn zanedlouho odejde a zůstaneme v domě tři. TZ byly vypočtené projektantem v souvislosti s přechodem na vytápění el. energií - přímotopy. Původně TZ domu byly cca 13,7 kW, po výpočtu jsem vyměnil okna za plastová a zateplil strop pod půdou 25 cm Klimatizer plus.Před devíti lety jsme v přízemí přímotopy vyhodili a nahradili je plynovým vytápěním(kotel, radiátory). Elektřina topila dobře, ale pro topení je vypínána na 4 hod. denně. Pro důchodce to bylo dosti velké omezení a nepohoda. Patro zůstalo na přímotopy, chodíme do zaměstnání a ty hodinové výpadky nám nevadí. Ale za pár let se "chystáme" do důchodu a tak dokud je síla a prostředky, chtěl bych topení sjednotit a dům zateplit 100-150 mm EPS. Obě akce bych rád stihl v příštím roce, topení možná ještě letos. Ve sklepě je tedy nyní plynový stacionární litinový tříčlánkový kotel Viadrus G 27 ECO GL(dva pevné stupně výkonu 12 a 17 kW), přízemí domu rozvody měď, nucený oběh, plechové radiátory něco jako Radik typ 22 s TRV. Na patře jsou přímotopy, které bych chtěl zrušit a udělat vytápění radiátory, nyní napojením na stávající kotel, později po dožití kotle(asi min. 10 let) bych již nový kotel dal do patra a okruh přízemí na něj napojil. Asi by tento okruh v přízemí sloužil pouze k temperování. Jde o to, jak systém v domě řešit. Rozvod v přízemí je připraven tak, že se na něj mohu ve třech místech rovnou napojit. Myslím ale, že z hlediska regulace a i spotřeby plynu by bylo vhodnější udělat ze sklepa od kotle samostatný přívod(okruh) do patra. Tím bych měl dva topné okruhy, které by se snad daly slušně regulovat.Také bych rád na patře umístil ohřívač TUV asi do max. 200 l, ohřívaný kotlem a mimo topnou sezonu solárními kolektory. Nejsem si ale řešením zcela jistý, budou to dvě čerpadla, trojcestné ventily, serva na jejich ovládání a řada dalších nutných prvků, asi i dvouokruhová regulace(ekvitermní ?). Přízemí bych chtěl ponechat s TRV, na patře bych rád reguloval i jednotlivé radiátory(místnosti) el. ovládanými ventily. Nebylo by vhodnější, možná i levnější koupit rovnou nový závěsný kotel a dát jej do patra? Je mi jasné, že bude třeba nechat topení navrhnout, spočítat. Ale mám již něco za sebou a vím, že projektanti jsou také jen lidé - navrhne mi zařízení na které je zvyklý, nebo je na určitých typech či značkách zainteresován. Protože vím, že zde vystupuje řada odborníků, zkouším to nejprve zde.