Velka akumulační nádrž 1500 l,elektrokotel, krb, solární panely, průtokový ohřívač TUV vs. Malá akumulační nádrž, krb, elektrokotel, fotovoltanická elektrárnaDobrý den,
stavím dům v pasivním standardu. Mám v domě vytvořenou přípravu na připojení rekuperační jednotky + v podlaze mám teplovodní vytápění (pouze trubky + směšovací ventily + čerpadlo).
Jak pokračovat dál? Níže popisuji dvě varianty pokračování, ale nevím, jaká je výhodnější. Tepelné čerpadlo realizovat nechci.
Ohřev TUV mám nyní realizovaný průtokovým ohřívačem, protože uvažovaná nádrž (viz níže) je asi 10m od koupelny, kde myšlenka je taková, že průtokový ohřívač mi překlene dobu než dorazí do koupelny ohřátá voda z nádrže (bojleru) a poté bude průtokáč pouze vykrývat „nedostatky“nízké teploty v nádrži (bojleru)
Jaká varianta je výhodnější?
1)Velka akumulační nádrž 1500 l,elektrokotel, krb, solární panely, průtokový ohřívač TUV
Zakoupení nebo na zakázku vyrobená nádrž na 1000-1500 litrů vody, která bude mít v dolní části šnek na připojení solárního panelu a dvě díry (přívod a odvod) na připojení krbu, dvě díry na připojení elektrokotle, dvě na připojení do systému podlahového vytápění, šnek v horní části nádrže na ohřívání TUV
krb s výměníkem s připojením na výše uvedenou nádrž
zbudování solárního systému s připojením na výše uvedenou nádrž do šneku, který bude ve spodní části nádrže (chladná část nádrže)
elektrokotel, který bude připojen na výše uvedenou nádrž a bude vyhřívat nádrž na cca 60°C
2)Malá akumulační nádrž, krb, elektrokotel, fotovoltanická elektrárna
standardní kombinovaný větší bojler na cca 200 litrů vody s topnou spirálou cca 3-4 kW, s možností připojení na krbovou vložku, připojení na systém podlahového vytápění, šnek v horní části na ohřev TUV
krb s výměníkem na možnost připojení na tuto nádrž
fotovoltanická elektrárna, která by vyráběla elektrickou energii (střecha má sklon ideální na tento typ elektrárny)
3)Úplně jiná varianta
Navrhněte, prosím
Prosím o názory.
Děkuji
Cyril Tichý