Teplovzdušné vykurovanie pre NED

Reklama
Teplovzdušné vykurovanie pre NED

Zdravím všetkých,

budúci rok sa chystáme postaviť RD. Mal by byť nízkoenergetický - 30 cm tehla + 20-30 izolácia + trojsklá. Podľa projektanta by tepelné straty nemali presiahnuť 5 kW. V súvislosti s tým potrebujem vyriešiť predovšetkým vykurovanie, ohrev TUV a prípadne aj vetranie a chladenie v lete.

Napadlo ma takéto riešenie:
1. Kúrenie / chladenie - Klimatizačná jednotka Toshiba RAS-10SAVP-E-RAS-B10SKVP-E Super Daiseikai - COP 4 (vraj to vyhrieva aj pri teplote -20 C), s vyhrievacím výkonom až 8 kW.

2. Tu však narážam na najväčší háčik, keďže toto zariadenie by mi vyhrievalo iba jednu miestnosť a bolo by potrebné teplo dostať do ostatných miestností, čo by sa dalo zabezpečiť vetracou jednotkou s pasívnou rekuperáciou.

3. Zároveň na ohrev TUV by bol zvlášť elektroboiler alebo solár (ten však vzhľadom na vysokú cenu má otáznu návratnosť).

4. Kúpelna by musela byť vyhrievaná asi iným zdrojom, takze asi podlahovka by tam išla.

5. Je podľa Vás takýto systém vôbec životaschopný? Hlavné riziká vidím v možnosti distribúcie tepla do všetkých miestností a účinnosti vykurovania pri velkych mrazoch.

6. Investičné náklady sú porovnateľné so sytémom kond. kotol na plyn - radiatory - rekuperacia - klima. Rád by som bol, keby mi niekto vedel odhadnúť prevádzkové náklady v porovnaní s plynom.

7. Za veľmi porovnateľnú cenu možno inštalovať aj zariadenie Nilan VP18, ktoré všetko v sebe spája, len som sa zatiaľ nedočítal o žiadnych skúsenostiach užívateľov.

Ďakujem všetkým, ktorí sa vyjadria.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

8 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.