Je kvůli oknu potřeba dávat překlad mezi železobetonové věnce?

Reklama
JV Jan Valík @jan.valik před 15 roky04.08.2009 23:35:00
Je kvůli oknu potřeba dávat překlad mezi železobetonové věnce?

Dobrý den,
mám menší RD, který je opatřen dvěma železobetonovými věnci - jeden je v úrovni stropu mezi přízemím a podkrovím, na něm asi 140 cm vysoká a 30 cm tlustá zeď z Ytongů a na nich pak druhý věnec. Pak už jsou jen pozednice a klasický hambálkový krov. Protože mám na schodišti zbytečně tmu, chtěl bych tam dodat denní světlo a to sice umístěním okna právě mezi tyto dva věnce - výšku bych asi využil skoro celou, šířka bude kolem jednoho metru.

Nyní moje otázka - je nutné se nějak zabývat zabudováním překladu nad toto okno? Domnívám se, že když by byl nad oknem už jen železobetnový věnec (tj. v podstatě totéž co překlad) a pozednice, tak by to nemělo být třeba? Jinými slovy bych ten metr věnce nechal viset "ve vzduchu," protože u něj záleží spíš na pevnosti v tahu. Nebo jsem něco nedomyslel?

Věnec samotný má vnější rozměry asi 9x7 metrů, přičemž okno chci umístit do rohu na delší stranu věnce.

Díky za odpovědi

S pozdravem
Jan Valík

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

10 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.