Pec nám spadlaDobrý den,
Chtěl bych vás poprosit o radu...
V domě kde bydlíme je velká kachlová pec o rozměrech cca 135x85x145, bohužel tahy jsou uvnitř zborcené.
Přizvaný odborník se vyjádřil, že oprava by byla dražší než stavba nové.
Vzhledem k tomu že máme malé děcko a loni jsme na elektřině protopili majlant, chtěl bych pec zprovoznit, pokud možno svépomocí, jelikož na kamnáře nemáme.
Mohli by jste mi prosím poradit ev. vytvořit nákres jak vnitřek pece postavit.
udělal jsem plánek domu, podotýkám, že rozměry jsou jen přibližné...
jelikož nejsme moc zimomřiví (vloni jsme fungovali na gamatkách v kuchyni a přímotopu v ložnici) a větší část domu v zimě nevyužíváme, tak bude stačit když pec vyhřeje kuchyň, obývák a ložnici (dveře mezi obývákem a ložnicí jsou stále otevřené).
Co se zateplení týče, zdi jsou cihla 50cm, okna dřevěná dvojdílná (sešroubovaná), na půdě seno, největší ztráty jsou přes verandu která má střechu z mřížkovaného skla, ale ta je oddělena dveřmi.
Jelikož jsem naprostý laik a jediné co mám načtené je kniha "Kachlová kamna" od V. Vlka a částečně toto fórum, tak doufám že nebudu kamenován pokud splodím nějaký nesmysl.
Moje představa je uvést pec do funkčního stavu pro provoz na dřevo s co nejvyšší hospodárností a zároveň s co nejnižší investicí, mate mne však to, že:
1. tahy jsou ůplně rozpadlé, takže nevím jak mají správně vypadat.
2. z prohlídky vnitřku pece mám pocit že tam byl tah pouze jeden a to kolem pravé stěny, což jestli jsem dobře pochopil neumožní dokonalé spalování a plné využití pece.
3. pec má v současné podobě pouze primární přívod vzduchu přes dvířka, což samozřejmě také neumožní dokonalé spalování.
4. jelikož jsou kolem pece očazené zdi, tak se domnívám že je poškozená i kostra vniřní šamotové vestavby, proto by mne zajímalo, jestli by pro mne nebylo jednodušší postavit vnitřek ze silikátových desek např. http://www.jv-krby.cz/krby-svepomoci/ nevím ale jakou tloušťku použít, s čímž souvisí i případná výměna překladů které tvoří strop pece za celou jednu desku a také jestli by tato deska unesla onu kapličku která je na vrchu pece (také mne zajímá jestli má tato kaplička nějakou funkci či jak ji využít... např. kdyby byla dutá, tak jako výměník teplého vzduchu).
Předem všem děkuji za jakoukoliv radu a přikládám fotky pece a plánek domu ( rozměry jsou jen přibližné).