Kulový motorický ventil většího průměruŘeším problém napojení tepelného čerpadla na systém kotle na dřevo samotížný systém.Problém,který jsem zatím úspěšně v přípravě nevyřešil je uzavírání kotle v režimu chodu TČ.Chod TČ by byl automatický- při poklesu teploty vody v kotli by došlo k uzavření okruhu kotle a spuštění TČ a naopak při zatopení by došlo k otevření zavřeného kotle a vypnutí TČ. Toto je důvod pro použití motorického kuláče. Předpokládám/ techn. údaje ke kotli jsou nedosažitelné/, že tlaková ztráta kotle bude výrazně nižší než u radiátorů a tudíž mi příliš topné vody proteče kotlem a tak dojde ke dvěma efektům. Za prvé radiátory budou málo topit a za druhé se mi bude do vracečky dostávat z kotle hodně nevychlazené vody a tudíž TČ se bude snažit snížit výkon.Vzhledem k tomu, že se nechci vzdát samotížky jedinou cestu vidím v uzavření průtoku kotlem nejlépe kulovým ventilem s pohonem. Vzhledem k průměru 3" se cena tohoto kuláče pohybuje mezi 20 a 30 tis.Kč, což se mi zdá moc. Variantu zpětné klapky jsem zavrhl z důvodu funkčnosti.Dnes mne ale napadla myšlenka jak toto obejít a tak se ptám zdali má s tímto řešením někdo zkušenost. Použiji klasický kulový ventil 3" ale vzhledem k tomu, že tento ve standartu má velký odpor při zavírání/otevírání upravím styčnou těsnicí plochu na větší vůli. Že bude ventil ne zcela těsný výbec nevadí, ale dojde k razantnímu snížení odporu pohybu a tudíž je možné použít slabší servopohon s VÝRAZNĚ nižší cenou. Třmen pro osazení pohonu není problém vyrobit. Co Vy na to??
Ivan