Vysoká vlhkost v obydleném sklepě a plísně

TD Tomáš Dep @tomas.dep před 15 roky27.08.2009 08:18:00
Vysoká vlhkost v obydleném sklepě a plísně

Dobrý den,

potřebuji poradit ohledně problému s vysokou vlhkostí a tvorbou plísní v obydlených sklepních prostorech. Bydlím

v lese na chatě a ze sklepa je udělaná kuchyně a koupelna. Chata je na jílovitém podloží, bez základů, podezděná

kameny a horní patro je z heraklitu. Bylo provedeno zateplení a obložení sádrokartonem celé chaty zevnitř. Zvenku

bývalí majitelé udělali 5cm obložení polystyrenem. Celá chatová oblast je v bývalém korytu říčky, studny okolo

chaty jsou vyschlé. Hydroizolace provedena určitě není. V létě se ve "sklepě" tvoří plísně i v kuchyňské lince.

Čistím je Savem. V horním patře je stále vlhkost vzduchu kolem 72%, po dešti i 80%, teplota 21-24 stupňů. Ve

sklepě je vlhkost stejná, ale teplota 16-18 stupňů. Vlhkost v lese je stejná jako v horní místnosti, tedy 72%. V 

kuchyni je 1 malé okno a v koupelně také. Přes den v létě sklep nevětrám, jen v noci, jelikož se teplý vzduch

sráží na obkladech a dlažbě v kuchyni i koupelně a vodu musím vytírat několikrát denně. V místnosti 25 m2 mám 3

pohlcovače vlhkosti (Ceresit). Elektrický pohlcovač by asi pomohl, ale mám dojem, že takto bych odvlhčoval celý

les a není to řešení. Horní místnost se už bojím přes den větrat, aby teplý vzduch neproudil do "sklepa" přes

točité schodiště a větrám jakmile je teplota venkovní i vnitřní zhruba stejná. V zimě tento problém nemám, aspoň

zatím ne. Bydlím zde 2. rokem. Napadlo mě, zda by pomohlo odkopání sklepa na úroveň podlahy ve sklepě ve

vzdálenosti 50cm-100cm a překrytí mřížemi, jelikož jiná úprava zahrady by asi nepřipadla v úvahu. Aby se teplota

ve sklepě zvýšila a vzduch se nesrážel. Zároveň provést izolaci zvenku, ale pod úrovní sklepa, nicméně zde nejsou

základy. Četl jsem, že odvodnění jílovité půdy může mít za následek vyschnutí jílovitých základů a tím popraskání

celého objektu. Tak jsem bezradný. Můžete mi prosím poradit, co se s tím dá dělat?

Děkuji moc za radu.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.