Topení a ohřev TUV pro novostavbu z ytongu

Reklama
Topení a ohřev TUV pro novostavbu z ytongu

Dobrý den. Jsme ve fázi projektu RD přízemí 82m2 + patro 90m2 bez podkroví, pro 3lidi Dům budeme stavět z materiálu YTONG Lambda 375mm bez zateplení. Stojíme před rozhodnutím, jaký systém pro ohřev TUV a topení. Možnost plynu není, takže spoléhat pouze na elektřinu. Hledáme kombinaci, která bude mít rozumné pořizovací náklady, co nejmenší náklady na provoz,dostačující výkon a málo starostí ohledně provozu (asi jako každý).
Samozřejmě nejdříve nás nadchla fotovoltaická elektrárna, kterou bychom opravdu chtěli, ale nevíme, zda na fotovoltaiku zbudou peníze (jelikož budeme mít plochou střechu 5°skon, nabídka od firmy TEGOLA 750tis). Spíše asi ne.
Jelikož jsme naprostí laici (tento článek je i takto napsán, proto ho berte s rezervou), po pročtení spousty článků a diskuzí nejenom tady, jsme se tedy začali orientovat na TČ voda/vzduch, el. kotel, solární panely, peletkový kotel.
K solárním panelům se moc nepřikláním, jelikož se mi zdá, že jejich pořizovací cena je dost vysoká oproti výkonu a „schopnosti mi ušetřit peníze“. Ale zase mi byl ukázán nový typ, solární vakuové panely, které díky tvaru jsou výkonějšjí, pohlcují více slunečního světla……
Kotel na peletky je pro mě nejsympatičtější řešení vzhledem k ekologii a výkonu. Ovšem obslužnost už trošku náročnější.(uskladnění peletek, shánění za rozumnou cenu, přidávání do zásobníku…)Také by se do projektu musel dokreslit komín, s kterým není počítáno.
O TČ moc nevím a moc dobře si ho nedokážu představit, jakou celkovou funkci by mohlo mít, kromě topení. Tudíž jak řešit ohřev TUV. Slyšela jsem, že se dá vyřídit na elektrárně menší sazba.
El. kotlem vytápět a ohřívat TUV si dokážu představit, ale ty účty nikoli.
Jsou možné kombinace těchto zařízení…. Počítám, že by se mohlo požádat i o nějakou dotaci…
Pročetla jsem spoustu diskuzí, jediný co z toho mám tak velkou hlavu a zmatek v ní. Může mi prosím někdo navrhnou nejideálnější způsob tepla a ohřevu vody?
Nezlobte se, že v dotazu nepíši spoustu značek, číslic a výpočtů , ale opravdu se teprve seznamuji s touto problematikou.
Děkuji za vaše názory, návrhy i poučení.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

26 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.