Turbo kotel odtah 100/60 vs. 120/80; správný výběr kotlePoraďte mi prosím, či sdělte vaše názory.
Řeším výměnu starého kotle za nový. Stávající kotel byl pouze pro vytápění. TUV bylo rešeno bojlerem. Průměr kouřovodu 120 mm. Vložkován je nějakým pozinkovaným plechem. Vzdálenost od osy vstupu do komína po horní hranu komína je 4,8 m. Budu potřebovat použít dvě kolena. Jaké odkouření by bylo dobré použít. Teda jasně že mužu použít jen 100/60, ale můj dotaz je jestli mi někdo může doporučit vhodný kotel, který by dokázal za těchto podmínek pracovat. Chtěl bych kotel s vestaveným zásobníkem cca 60 l. Byt je ve druhem patře ze třech. Vyměněna plastová okna, plocha 80 m2. Otázka další: je těch 60 l dostačující pro 4 členou rodinu? Nevím jaký kotel zvolit. Zda cca 6-14 kW, nebo 10-24 kW? U toho prvního se bojím, že nebude dostatek teplé vody, alespon na koupání a dohřev nejakou chvilku cca 10 min potrvá, u druhé varianty se bojím "cyklování kotle" při vytápění. jakou cestou se dát?
Další možnost je frézování komínu - to bych moc nectěl.
Nebo mohu rozdělit sání a výfuk a pro sání použit ventilací z bývalého špajzu - tak by bylo možné použít systém 80/80.
Můžete mi prosím poradit, či doporučit nejvhodnější řešení. U firem jsem se zatím setkal s přístupem, "Vyberte si kotel a my vám ho tam namontujeme" ...
Moc díky za vaše názory a rady.
J.Ledecký