Drenáž a větrání?

Drenáž a větrání?

Zdravím,
chystám se na opravu starého domu, který nemá vodorovnou izolaci. Dům stojí v mírném JZ svahu a je dlouhý 20m. To znamená, že přední část domu je 1m nad terénem a zadek je utopený cca 20-30 cm v zemi. Okolí domu je jinak suché, střecha má navíc docela velký překryv, takže metr od domu je od přímé dešťové vody klid. Kamný základ a jinak vše cihla. Zdi jsou široké 68 a místy 90 cm. Z toho titulu jsem podřezávání zavrhl, neboť většina domu (krom toho utopeného zadku) ani nejeví větší vlhkost.
Teď o co mi jde. Část domu, která leží pod terénem chci odkrýt, aby zemina nebyla výš, než podlahy. A dále provést kolem celého domu drenáž. Jenže dnes se s pojmy zachází někdy opravdu divoce a ne každý pod pojmem drenáž vnímá to samé.
Už nějakou dobu se snažím pochopit smysl spojení funkčnosti drenážní hadice a nopovky.
Není mi jasné (a i několika lidem na tomto fóru) smysl drenážní trubice, coby do funkce odvádění vody. Podle mého názoru je to ideální zavlažovací systém a neumím si představit, že mi odvede nahromaděnou vodu (ikdyby velkým spádem) např 20m do kanalizace. Představte si, že na začátku do ní vyleju kbelík vody a kolik mi z toho asi na koci vyteče do KG trubky?!!! Budu velice vděčný za každé racionální vysvětlení.
Místo toho jsem se setkal s názorem, že drenážní trubka má funkčnost odvětrávání oné vlhkosti u zdi. Pro rychlou představu uvádím obrázek. Jedná se tedy o to, že drenážka se dá mezi zeď a nopovku a ne za nopovku jak se nejčastěji uvádí. Vytvoří se komínový efekt a ten prouděním vzduchu docela schopně odvede vlhkost od základů ven. Tento systém se mi zdá logický i v případě rekonstrukce podlah uvnitř objektu (kolem stěn drenážku ve štěrku a na to normální skladbu podlahy). Tuto provzdušňovací aplikaci jsem viděl na několika historických budovách a myslím, že docela fukční. Všude se ale uvádí jen ta první varianta, totiž odvádění vody drenážní trubkou, která mi ne a ne jít do hlavy.
Samozřejmě u druhé varianty vzniká problém s kondenzací či promrzáním. Ale to i v přžípadě prvním.
Prosím Vás o názor k tomuto tématu, příp detailní vysvětlení principu v prvním případě. Díky moc.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

5 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.