Zkušenosti z uvádění do provozu a provozem malých FVe (fotovoltaických elektráren)

PK Petr Klvač @petr.klvac před 15 roky09.09.2009 16:41:00
Zkušenosti z uvádění do provozu a provozem malých FVe (fotovoltaických elektráren)

Dosti často se na tomto portálu diskutují komponenty FVe, ceny za prodej vyrobené elektřiny apod. Mě ( a tuším, že zdaleka nejsem sám) jako potenciálního investora a provozovatele takového zařízení zajímá realita kompletního díla a jeho provozování. Jednak mě zajímájí okolnosti realizace takových malých elektráren z pohledu investora, neboť nabídek za strany dodavatelů jsou stovky a čert ví, co je na nich pravdy. To jest jak se liší skutečnosti realizace od nabídky, jaké jsou další poplatky, o nichž se nikdo nezmiňuje, jaké jsou reálné výkony ve vyrobených kWh od propočítaných v nabídce dodavatele ap.
Slyšel jsem např., že při větších výkonech než je 5kWp téměř všichni distributoři elektřiny v ČR (ČEZ, EON, PRE) nasadí tzv. podnikatelskou sazbu, tedy výrazně vyšší cenu za dodávku elektřiny než doposud. Je to pravda? Kde je tedy rozumná hranice takového instalovaného výkonu aby byly náklady provozu minimální. Obecně je zřejmé, že čím větší je rozsah pokrytí střechy (tedy i veljikosti výkonu ) tím, je efekt z FVe větší. Ale zřejmě exuistují různé nepopulární kroky distributorů, které e nutno promítnout do plánování FVe. Také mě zajímají ostatní problémy, tedy jak se obyčejný občan stane podnikatelem a co to pro něj znamená,
jaké výkazy a hlášení je nutno provádět, jak reagují dodavatelé na ohlášené poruchy zařízení, co je slabým článkem celé FVe. Prosím a žádám majitele takových FVe aby napsali své zkušenosti, nabáli se hloupých lidí, kteří jen závidí a nikdy nepochopí co to je být částečně nezávislý a třeba i v malém pomáhat využívat obnovitelných darů přírody bez dalších negativních vlivů na okolí. Díky předem za jejich zkušenosti, my další se vyhneme takto mnoha zbytečným problémům.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.