Volba vytápění: přímotopy vs. olejový radiátor vs. akumulační kamnaDobrý den, rád bych si nechal poradit ohledně volby vytápění. Pořídili jsme relativně novou dřevostavbu, kde je vytápění řešeno elektrickými přímotopy, což mi není plně po chuti, ale nemá smysl zde vypisovat proč jsme volili tento dům, berme to jako fakt. Základní místností celého domu je obývací pokoj propojený s kuchyní a následně se schodištěm vedoucím do prvního podlaží, kde jsou dva pokoje. Hlavní prostor, který by se vytápěl by tudíž byl cca 150 m3.. Přímotopy už nefungují tak jak by měly, takže je chci vyměnit, uvažuji správně, že minimální výkon přímotopů by měl být 5 kW (1kW=30 m3)? Je nějaká praxe v kombinování elektrického přímotopu např. s olejovými radiátory, aby se vychytalo období, kdy se levný proud vypne? Protože po vypnutí se dům vlivem minimální akumulace rychle ochlazuje. Jinak dům je v řadové zástavbě s minimálním dvorem a rozkopávat kompletně vše, abych zavedl ústřední topení na plyn mi přijde neekonomické, vzhledem k technické náročnosti a pořizovací ceně, to jsem ochotný si zaplatit ročně víc za elektřinu (v současné době se pohybujeme v platbě za kompletní spotřebu elektřiny cca 28 000 Kč za rok se vším všudy i když je fakt, že vytápíme jen využívané místnosti, což se díky brzkému zvětšení rodiny změní).
Jen pro shrnutí dotazy:
výkon topných těles?
nebylo by rozumnější místo přímotopů začít používat akumulační kamna?
co kombinace přímotopů s akumulačními kamny (nebo olejovým radiátorem?)
děkuji za reakce