Povinnosti dle §6 zák. o hospodaření energií č. 406/2000 Sb.Naprojektoval jsem do velkého paneláku, který je dosud napojen na sídlištní síť CZT v Prostějově, domovní plynovou kotelnu. Stáv. dodavatel tepla - Domovní správa Prostějov, s.r.o. - dělá všechno možné i nemožné, aby realizaci jakýmkoliv způsobem zabránila, tzn. aby obyvatelé domu museli navěky odebírat teplo z CZT (topení i teplou vodu - čtyřtrubka). Mimo jiné vznesla požadavek, aby investor (stavebník) kotelny, tj. byt. družstvo předmětného domu, provedl (zajistil) přepočet minimální účinnost užití energie při výrobě a rozvodu tepelné energie ze stávající blokové (okrskové kotelny) dle uvedeného zákona č. 406/2000 Sb. Údajným důvodem (záminkou) je obava, že při odpojení jednoho domu (z asi 5-7 napojených) klesne účinnost užití energie pod stanovenou mez (sníží se provozovaný výkon tepelného zdroje). Z ustanovení §6, odst. 1 mi ovšem vyplývá, že tuto povinnost má jen výrobce tepelné energie a ne stávající - chtějící se odpojit - odběratel. Souhlasíte ? Takový požadavek mi na odběratele tepla od r. 2001, kdy jsem domovní kotelny začal projektovat a zákon zároveň vstoupil v platnost, ještě nikdo nevznesl. Má na to stáv. dodavatel CZT tepla právo ??? Jedná se o závažný problém, který se týká stovek, možná tisíců byt. domů v této zemi, které se chtějí odpojit od CZT, ale je jim to podobnými praktikami znemožněno. Píšu to sem, protože si s tím nikdo moc neví rady.