Technické parametre ventilátorov

MM Milan Malý @milan.maly před 15 roky30.09.2009 13:02:00
Technické parametre ventilátorov

Dobrý deň. Vedel by mi niekto polopate vysvetliť parametre ventilátorov? Mám v suteréne kúpelku odvetranú ventilátorom SIKU 125 do starého komína. Z ventilátora ide trubka 3m vodorovne a potom do komína, výška cca. 4,5 m. Ventilátor nestíha odvetrávať, kúpelka má 14 m2. Dočítal som sa, že takéto ventilátory nie sú vhodné na odvetrávanie do dlhšieho potrubia. Aj keď v mojom prípade by mu mohol pomáhať komínový efekt. Neviem akú hodnotu tlaku by mal mať ventilátor ktorý by mi vyhovoval. Môj má hodnotu tlaku 55 Pa, čo je asi málo. Nikde som nenašiel ako sa počítajú straty v potrubí. Tiež nerozumiem tomu, prečo podľa grafov s narastajúcim objemovým prietokom klesá tlak. Podľa grafu má ventilátor pri max. prietoku nulový tlak, pri nulovom prietoku maximálny tlak. Čo je dôležitejší údaj. Hodnota tlaku alebo hodnota prietoku m3/h?
Prečo npr. ventilátor VORTICE VORT MAX (370m3 / 432Pa) je určený do menších priestorov a VORTICE VORT PRESS LL I (220m3 / 324 Pa) do väčších, keď podľa parametrov by to malo byť naopak?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

3 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.