vzduchotechnika ATREA + plynový kotel

Reklama
vzduchotechnika ATREA + plynový kotel

Dobrý den, rád bych se zeptal na řešení problému...
novostavba -3roky RD vytápěná vzduchotechnikou od ATREY s elektrokotlem 6kW, v zimních měsících je problém zvýšit nastavenou teplotu neboť elektrokotel jede v podstatě trvale na max a nedosahne na max teplotu vstupní vody do výměníku vzduchotechniky.. vzhledem k tomu že platím za elektriku na vytápění cca 40000CZK tak bych rád přešel na jiný systém vytápění

moje úvaha je plynový kotel, kdy stojí kWhod cca polovinu a reálná úspora by mohla být cca 15000 ročně
problém je jaký plynový kotel zvolit? projektanti volí Geminox nebo ještě jeden z důvodu velkoho rozsahu, ovšem za vysokou cenu a s další regulaci
moje představa je použít běžný levný cca 10kW kotel (třetinová cena oproti Geminoxu) s ohřevem TUV a nadobu s TUV využít jako akumulační zásobník, v zasobniku mit dvě výměníkové spiraly jednou natapět a druhou hnat do vzduchotechniky (v případě nutnosti pokud si již instalovaná regulace řekne) a kotlem řídit pouze ohřev TUV v rozmezí třeba 60-50st a dnešní řídící jednotkou vzduchotechniky spouštět čerpadlo pro hnaní vody do výměníku vzduchotechniky.. otázkou je jaký zásobník použít aby měl dostatečnou plochu výměníku pro navrhovaný teplotní spád 50/35 pokud bude v akumulační nádobě s TUV 60st.. (nerad bych natápěl TUV na vyšší teplotu)
případně zda by se dal nějak využít běžný kotel s běžným zásobníkem s jednou topnou spirálou a nějak ji propojit přes nějáký ventil do ATREAckého výměníku..
případně nějaké jiné rady a návrh řešení? jak to rozumně vyřešit s rozumnou investicí?
další řešení je TČ vzduch voda, ale pokud vezmu v úvahu COP cca 2 tak jsem na tom podobně jako plyn asi s vyššími vstupními náklady..

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

14 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.