vzduchotechnika ATREA + plynový kotelDobrý den, rád bych se zeptal na řešení problému...
novostavba -3roky RD vytápěná vzduchotechnikou od ATREY s elektrokotlem 6kW, v zimních měsících je problém zvýšit nastavenou teplotu neboť elektrokotel jede v podstatě trvale na max a nedosahne na max teplotu vstupní vody do výměníku vzduchotechniky.. vzhledem k tomu že platím za elektriku na vytápění cca 40000CZK tak bych rád přešel na jiný systém vytápění
moje úvaha je plynový kotel, kdy stojí kWhod cca polovinu a reálná úspora by mohla být cca 15000 ročně
problém je jaký plynový kotel zvolit? projektanti volí Geminox nebo ještě jeden z důvodu velkoho rozsahu, ovšem za vysokou cenu a s další regulaci
moje představa je použít běžný levný cca 10kW kotel (třetinová cena oproti Geminoxu) s ohřevem TUV a nadobu s TUV využít jako akumulační zásobník, v zasobniku mit dvě výměníkové spiraly jednou natapět a druhou hnat do vzduchotechniky (v případě nutnosti pokud si již instalovaná regulace řekne) a kotlem řídit pouze ohřev TUV v rozmezí třeba 60-50st a dnešní řídící jednotkou vzduchotechniky spouštět čerpadlo pro hnaní vody do výměníku vzduchotechniky.. otázkou je jaký zásobník použít aby měl dostatečnou plochu výměníku pro navrhovaný teplotní spád 50/35 pokud bude v akumulační nádobě s TUV 60st.. (nerad bych natápěl TUV na vyšší teplotu)
případně zda by se dal nějak využít běžný kotel s běžným zásobníkem s jednou topnou spirálou a nějak ji propojit přes nějáký ventil do ATREAckého výměníku..
případně nějaké jiné rady a návrh řešení? jak to rozumně vyřešit s rozumnou investicí?
další řešení je TČ vzduch voda, ale pokud vezmu v úvahu COP cca 2 tak jsem na tom podobně jako plyn asi s vyššími vstupními náklady..