Varianty topení a větrani v RD - co vybratPřipravuji projekt RD - něco mezi NED a pasivním. 2 podlažní objekt
1.NP - Garaž, prádelna, ložnice, obývací pokoj + kuchyn, WC, koupelna, chodna strojovna
2.NP Chodba, obývací pokoj + kuchyn, pokoj, ložnice, Wc, koupelna šatna
Při řešení větrání a topení jsem se dostal k těmto dvoum variantám, z kterých bych chtěl vybrat, nebo případně rozmnluvit obě:(
Přívod vzduchu jižní fasádou - bez zemního registru (po přečtení diskuzí jsem k němu nedostal důvěru)
A)
Zdroj tepla - IZT s el.ohřevem, na který bude dále napojena krbová vložka a solární kolektor. IZT bude zároven sloužit pro ohřev TUV a vzduchu v rekuperační jednotce (ATrea)
Jednotka bude zajištovat rozvod teplého vzduchu (topení), zároven je navržen i cirkulační okruh. Odvod znečištěného vzduchu z WC a koupelen nárazově.
Dle mého názoru
Výhody: jeden rozvod pro větrání i topení
Nevýhody:
-Velká cirkulace vzduchu,
- nebezpečí nízké vlhkosti v zimních měsících
- nemožnost regulace tepla po jednotlivých místnostech
V podstatě se asi jedná o řešení které komplexně nabízí uvedená firma.
B)Zdoj tepla stejný jako u var.A s tím že by z IZT by byl napojen na "klasicky" topenářský rozvod a v obytných místnostech provedeny podlahové konvektorya . Do obyt. místností bude zároven rozvod čerstvého vzduchu pomocí sam.potrubí a samostatné VZT jednotky. Odtah znečištěného z WC a koupelny (tedy nárazové větrání). VZT jednotka by byla vč.rekuperace
Vyhody :
- regulace tepla dle konkrétních místností
- malý objem větraného vzduchu
- neměl by vzniknout poblém s nízkou relativní vlhkostí
- levnější a jednoduší VZT jednotka
Nevyhody :
-Nikde jsem nerazil že by někdo tímto způsobem řešil neověřené nebo nefunkční řešení?
- 2 rozvody (VZT a topeni)
- radiatory resp. konvektory o odpovídajícím nízkém výkonu - zda půjdou zajistit a jejich cena
Provozně lepší se mi zdá druhá varianta, s tím že bude ale asi dražší