Varianty topení a větrani v RD - co vybrat

Reklama
Varianty topení a větrani v RD - co vybrat

Připravuji projekt RD - něco mezi NED a pasivním. 2 podlažní objekt
1.NP - Garaž, prádelna, ložnice, obývací pokoj + kuchyn, WC, koupelna, chodna strojovna
2.NP Chodba, obývací pokoj + kuchyn, pokoj, ložnice, Wc, koupelna šatna
Při řešení větrání a topení jsem se dostal k těmto dvoum variantám, z kterých bych chtěl vybrat, nebo případně rozmnluvit obě:(
Přívod vzduchu jižní fasádou - bez zemního registru (po přečtení diskuzí jsem k němu nedostal důvěru)
A)
Zdroj tepla - IZT s el.ohřevem, na který bude dále napojena krbová vložka a solární kolektor. IZT bude zároven sloužit pro ohřev TUV a vzduchu v rekuperační jednotce (ATrea)
Jednotka bude zajištovat rozvod teplého vzduchu (topení), zároven je navržen i cirkulační okruh. Odvod znečištěného vzduchu z WC a koupelen nárazově.
Dle mého názoru
Výhody: jeden rozvod pro větrání i topení
Nevýhody:
-Velká cirkulace vzduchu,
- nebezpečí nízké vlhkosti v zimních měsících
- nemožnost regulace tepla po jednotlivých místnostech
V podstatě se asi jedná o řešení které komplexně nabízí uvedená firma.

B)Zdoj tepla stejný jako u var.A s tím že by z IZT by byl napojen na "klasicky" topenářský rozvod a v obytných místnostech provedeny podlahové konvektorya . Do obyt. místností bude zároven rozvod čerstvého vzduchu pomocí sam.potrubí a samostatné VZT jednotky. Odtah znečištěného z WC a koupelny (tedy nárazové větrání). VZT jednotka by byla vč.rekuperace

Vyhody :
- regulace tepla dle konkrétních místností
- malý objem větraného vzduchu
- neměl by vzniknout poblém s nízkou relativní vlhkostí
- levnější a jednoduší VZT jednotka
Nevyhody :
-Nikde jsem nerazil že by někdo tímto způsobem řešil neověřené nebo nefunkční řešení?
- 2 rozvody (VZT a topeni)
- radiatory resp. konvektory o odpovídajícím nízkém výkonu - zda půjdou zajistit a jejich cena

Provozně lepší se mi zdá druhá varianta, s tím že bude ale asi dražší

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

128 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.