Řešení vsakování vody na jílovité půděZdravím všechny.
Mám u RD problém s vyřešením vsakování vody z drenáže a hlavně dešťové vody ze střechy o ploše cca 130 m2. Dům je na velmi mírném svahu (spád cca 0,3-0,5m na 10 m), vrstva zeminy 20-30 cm a pak už jen neprostupný jíl do velké hloubky (do 3 metru jsem na nic jiného nenarazil). Pod vlastním domem je ještě cca 30m široký a 15 dlouhý pruh dolů pozemku k jeho spodní hranici, který mohu využít pro zbavení se vody.
Jak toto nejlépe vyřešit, aby se voda i nárazově dokázala odvézt ze střechy a později pak dostatečně vsáknout??
Původně naprojektovaný hluboký vsakovací zářez 10x1,5x3m, podle mě by se do něj nahrnula voda a pak by tam zůstal díky jílovitému podloží skoro napořád, jen horními 30 cm zeminy by se vsakovala do okolí, asi nedostatečně.
Napadlo mě udělat o něco delší drenáž po pozemku ve vrstvě ornice, svést ji do velice mělkého zářezu (třeba 10x3x0,5m) a z něj natáhnou opět kousek drenáž pro odvod přebytku. Může to fungovat, má to někdo podobně?
Díky za jakoukoliv radu, hlavně za konkrétní zkušenosti a přesný popis. Nechci vrtat studny ani dělat velké nádrže díky finanční nákladnosti, takže bych potřeboval jednoduché ale funkční řešení.