Řešení vsakování vody na jílovité půdě

Řešení vsakování vody na jílovité půdě

Zdravím všechny.
Mám u RD problém s vyřešením vsakování vody z drenáže a hlavně dešťové vody ze střechy o ploše cca 130 m2. Dům je na velmi mírném svahu (spád cca 0,3-0,5m na 10 m), vrstva zeminy 20-30 cm a pak už jen neprostupný jíl do velké hloubky (do 3 metru jsem na nic jiného nenarazil). Pod vlastním domem je ještě cca 30m široký a 15 dlouhý pruh dolů pozemku k jeho spodní hranici, který mohu využít pro zbavení se vody.

Jak toto nejlépe vyřešit, aby se voda i nárazově dokázala odvézt ze střechy a později pak dostatečně vsáknout??

Původně naprojektovaný hluboký vsakovací zářez 10x1,5x3m, podle mě by se do něj nahrnula voda a pak by tam zůstal díky jílovitému podloží skoro napořád, jen horními 30 cm zeminy by se vsakovala do okolí, asi nedostatečně.

Napadlo mě udělat o něco delší drenáž po pozemku ve vrstvě ornice, svést ji do velice mělkého zářezu (třeba 10x3x0,5m) a z něj natáhnou opět kousek drenáž pro odvod přebytku. Může to fungovat, má to někdo podobně?

Díky za jakoukoliv radu, hlavně za konkrétní zkušenosti a přesný popis. Nechci vrtat studny ani dělat velké nádrže díky finanční nákladnosti, takže bych potřeboval jednoduché ale funkční řešení.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

23 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.