časté zapínání kotleDobrý den, již dlouhou dobu řeším časté zapínání plyn.kotle Protherm (typ nevím, ale cca z r.97-98, jedná se o stacionární kotel, vytápí starší přízemní RD cca 100 m2, ovládání termostatem v nejchaldnější obytné místosti, nově v ostatních místostech term.ventily). Domnívám se, že časté spínání resp. špatné nastavení soustavy je příčinou vyšší spotřeby plynu. Roční spotřeba přes 3 500 m3 se mě zdá u jednopatrového řadového RD příliš, zvlášť když od cca 8 do 15 hod je nastavena teplota na 18 st.C (jsme mimo), jinak nastaveno na 21 st.C. Ve fungování topné soustavy mě zaráží (jsem laik) několik skutečností, o kterých nevím zda chápu správně:
- v místnosti s termostatem je vždy nižší teplota než jinde. KDyž je nastavena teplota na 21 st.C, jinde je cca 23-24 st.C. Není možné, že radiátor v místosti s termostatem je poddimenzovaný a bylo by třeba použít výkonější? KOtel pak asi topí jen pro vyhřátí této místosti (v jiných místostech jsou terms.ventily). Samozřejmě časem teplota stoupne, ale je to o poznání později než v jiných místostech
- na kotli je nastavena teplota cca 65 st.C. Je řešením častého spínání kotle zvýšit tuto teplotu na třeba 80 st.C?
- oběhové čerpadlo běží neustále, nemělo by spínat jen když kotel hoří? Jakou nastavit rychlost tohoto čepradla? Lze spínaní čerpadla dle "hoření" kotle nějak nastavit nebo je to limitováno jak tím čerpadlem tak třeba i možnostmi kotle?
předem děkuji za odpovědi