Rosení oken zvenku(!!!) - kvlaita nebo tepelné ztráty?

Reklama
Reklama
Rosení oken zvenku(!!!) - kvlaita nebo tepelné ztráty?

omlouvám se za překlep v nadpise, už nejde opravit...

Všiml jsem si dnes večer v naší novostavbě, že máme orosená okna zvenku (trojskla 0,7). Venkovní teplota 0°C, vnitřní kolem 21°C a většina oken je zvenku ve spodní třetině až polovině pokryta kondenzátem. V duchu hesla "nejjednodušší vysvětlení bývají ta správná" jsem nejprve proklel stavební firmu, domnívaje se, že kolem oken uniká teplý vzduch, který zvenčí na skle okamžitě kondenzuje, ale pak jsem našel podobný dotaz (http://www.i-ekis.cz/?idp=2105 ) s vysvětlením, že rosení oken zvenčí je důkazem jejich vynikajících vlastností (fyzikálně mi ovšem není vysvětlení zcela jasné - aby na okně zvenku vznikl kondenzát, musela by teplota skla být nižší než ona venkovní 0°C, tedy musela by probíhat tepelná výměna sáláním mezi vnějším sklem a okolním vesmírem - viz článek (teplotu noční oblohy jsem vygooglil -70°C), čím se sklo ochladí natolik, že jeho teplota klesne pod teplotu okolí a je natolik dobře izolované od vnitřku domu, že se neohřívá. Jedině pak může kondenzát vznikat. Je úvaha OK?). Čili mé srdéčko zaplesalo... Jenomže teď jsem tak trochu ve schizofrenní pozici, zda jsou okna opravdu tak dobrá, či zda naopak máme tepelné ztráty.
Za vaše názory veliký dík.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

2 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.