Zpětný ventil pro samotížný systém

Zpětný ventil pro samotížný systém

Před nějakou dobou jsem řešil problém napojení tepelného čerpadla s oběhovým čerpadlem do systému samotížného. Nechci se zbavit možnosti samotížky/v minulém týdnu kdy byly výpadky elektro se mi tato logika jen potvrdila/ a tudíž jsem stál před problémem zamezení průtoku kotlem, vzhledem k tomu, že tento komponent bude mít jednoznačně největší kv- neboli přes kotel by mi "utíkalo" moc vody a průtok radiátoru by se výrazně zmenšil. Prví řešení bylo použití motorického kulového ventilu- avšak cena 25 - 30 tis mne odradila - dimenze potrubí je 3".. Pak jsem si pohrával s myšlenkou upravit klasický kulový ventil tak aby se snížila síla pro jeho přestavění/ není nutná absolutní těsnost/ a poslední varianta byla použití kulového ventilu na výstupu z kotle a na obtoku oběhové čerpadlo a zpětný ventil. Toto řešení se mi líbilo i z důvodu možnosti regulace teploty vody v kotli spínáním tohoto kotlového čerpadla. Jenže minulý týden jsem v Polsku viděl zpětný ventil, který by zřejmě naprosto splňoval mé požadavky. Konstrukce ventilu byla rozšířená část v které byla osazena gumová kulička jež měla měrnou hmotnost mírně menší než voda. V režimu samotížky vyplavala nahorů a též proud vody šel nahoru. V horní části se tato kulička opřela o jakési žebírka, která umožňovala obtok okolo kulička. V případě zapnutí čerpadla druhého zdroje se voda rozaběhla směrem dolů, kam strhla kuločku a tato dosedla na spodní osazení a zamězila průtoku v obráceném směru. Máte někdo s tímto komponentem zkušenost??? Jinak v obchodě byal max dimenze 2" v ceně cca 500,- Kč.
Ivan

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

14 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.