Zpětný ventil pro samotížný systémPřed nějakou dobou jsem řešil problém napojení tepelného čerpadla s oběhovým čerpadlem do systému samotížného. Nechci se zbavit možnosti samotížky/v minulém týdnu kdy byly výpadky elektro se mi tato logika jen potvrdila/ a tudíž jsem stál před problémem zamezení průtoku kotlem, vzhledem k tomu, že tento komponent bude mít jednoznačně největší kv- neboli přes kotel by mi "utíkalo" moc vody a průtok radiátoru by se výrazně zmenšil. Prví řešení bylo použití motorického kulového ventilu- avšak cena 25 - 30 tis mne odradila - dimenze potrubí je 3".. Pak jsem si pohrával s myšlenkou upravit klasický kulový ventil tak aby se snížila síla pro jeho přestavění/ není nutná absolutní těsnost/ a poslední varianta byla použití kulového ventilu na výstupu z kotle a na obtoku oběhové čerpadlo a zpětný ventil. Toto řešení se mi líbilo i z důvodu možnosti regulace teploty vody v kotli spínáním tohoto kotlového čerpadla. Jenže minulý týden jsem v Polsku viděl zpětný ventil, který by zřejmě naprosto splňoval mé požadavky. Konstrukce ventilu byla rozšířená část v které byla osazena gumová kulička jež měla měrnou hmotnost mírně menší než voda. V režimu samotížky vyplavala nahorů a též proud vody šel nahoru. V horní části se tato kulička opřela o jakési žebírka, která umožňovala obtok okolo kulička. V případě zapnutí čerpadla druhého zdroje se voda rozaběhla směrem dolů, kam strhla kuločku a tato dosedla na spodní osazení a zamězila průtoku v obráceném směru. Máte někdo s tímto komponentem zkušenost??? Jinak v obchodě byal max dimenze 2" v ceně cca 500,- Kč.
Ivan