Protherm 12 STV - časté spínáníDobrý den, nedávno jsme se nastěhovali do bytu, kde již dlouhou dobu je závěsný plynový kotel Protherm 12 STV (standardní varianta s kombinací ohřevu OV a UV). Nechal jsem si udělat revizní kontrolu, kde sice technik doporučil výměnu kotle (vzhledem ke stáří - r.v. -1995 a zjištěným nedostatkům). Majitelka, ač je jinak velice vstřícná, se výměně, vzhledem k finančním nákladům brání, dokud kotel alespoň "trochu" topí.
Tak a teď k problému. Kotel ohřívá užitkovou vodu bez problémů, problém je jen s topením a to ten, že když jej zapnu do automatického provozu s ext. pokojovým termostatem a v pokoji není ani zdaleka dosažena požadovaná teplota, tak kotel naplno topí do té doby pokud je na jeho teploměru cca 80-85 °C a pak vypne a během okamžiku zase zapne, což se cyklicky opakuje s periodou cca 3 sec. - 1 min(spíše několik sekund). Je mi jasné, že takovéto chování není korektní. Podle mě by měl vypnout pokud teplota OV dosáhne teploty, jaká je na tom interním termostatu (což asi bude těch cca 80°C), ale pak, pokud není dosažena cilová teplota v pokoji (na pokoj. termostatu), by mělo jet jen oběhové čerpadlo, dokud zase teplota OV nepoklesne pod určitou úroveň. Prosím opravte mě pokud se mýlím a poradtě prosím kde by mohl být problém.
Termostaty OV a UV mám nastaveny na plno, zkoušel jsem termostat OV nastavit na cca 60°C ale výsledek byl stejný. Navíc při vytápění (zimní režim) trochu poblikává žlutá poruchová kontrolka přehřátí kotle (ale jen trochu, jde to vidět jen ve tmě).
Servisní technik provedl vyčištění hořáku mokrou cestou, vyčištění turba, výměníku a konstatoval korozi a špatný tech stav zásobníku na TUV. Doporučil výměnu kotle,nebo alespoň kontrolu odtahu. Odtah je vyveden do světlíku. Kominík konstatoval špatný odtah a že kotel nasává spaliny (ve světlíku je vidět pouze vnější roura, takže vnitřní je v ní utopena ).
Umístění kotle je na záchodě (cca 4m3), byt má rozlohu cca 45m2. Dva pokoje s plech. radiátory(jeden s termstat hlavicí-otevřeno na plno). Pokojový termostat (Chronotermostat CR001) je umístěn v pokoji s radiátorem bez termstat. hlavice na protější straně v korektní výšce a spíná podle korektně podle navoleného programu. Kotel (hořák) tedy cykluje i když je pokojový termostat sepnut.
Spalování je podle mě dobré, plamen je ryze modrý a externí snímače úniku plynu a CO2 (mnou zakoupené) nic nedetekují.
Další závadou je, že se docela hodně "ztrácí" voda z otopné soustavy i když jinde netěsnosti nejsou a radiátory jsou i odvzdušněny. Vodu musíme dopouštět cca 1x denně. Podle mě je to asi porucha na exppanzní nádobě, nebo pojistném ventilu (pod jeho vývodem je nádoba do které odkapává a musíme ji vylívat cca 1x týdně), ale nevím jakou to má souvislost s tím cyklováním...
Prosím poraďte kde by mohla být chyba, a jestli je možné tento kotel ještě opravit.
Je mi jasné, že nejlepším řešením by bylo pozvat servisního technika , ale mám s nimi špatné zkušenosti, a nechce se mi platit nehorázné sumy, za to že se v tom bude hodinu vrtat a pak mi řekne že ho mám vyměnit, což bohužel z výše popsaných důvodu není možné.
Děkuji, mnohokrát. S pozdravem Tomáš Lályš